• Športový deň plný zábavy, súťaží, gurmánskych zážitkov a vyhlásenie najlepšieho športovca SSŠŠ ELBA
          • Športový deň plný zábavy, súťaží, gurmánskych zážitkov a vyhlásenie najlepšieho športovca SSŠŠ ELBA

          • Celý deň bol preplnený rôznymi športovými aktivitami, ktoré priniesli zábavu a adrenalín pre všetkých zúčastnených. Študenti škôl ELBA a EES súťažili v rôznych športových disciplínach. V oboch kategóriách sa súťažilo v hode na cieľ, kope na cieľ, prekážkovom behu a hode bremenom. Mohli by sme tu teraz menovať víťazov, ale v skutočnosti boli víťazmi všetci, ktorí sa dnes súťaží zúčastnili.

            Okrem športových aktivít sa však súťažilo aj na inom poli - vo varení guláša. Štrnásť tried sa s chuťou sa pustilo do prípravy tradičného slovenského jedla. Vo vzduchu sa šírila vôňa vareného mäsa, cibule a korenín, čo rozhýbalo chuťové poháriky všetkých prítomných.

            Po vyčerpávajúcom športovaní a varení sa všetci zhromaždili na multifunkčnom ihrisku, kde sa konalo slávnostné vyhlásenie najlepších v jednotlivých súťažiach, najlepších „kuchárov“ a zlatým klincom bolo vyhlásenie najlepšieho športovca športovej školy za rok 2022/2023. Napätie bolo cítiť vo vzduchu, keď zriaďovateľ školy v spoločnosti zastupujúceho riaditeľa školy otvoril obálku obsahujúcu meno víťaza.

            Nakoniec sa meno najlepšieho športovca odhalilo – Erik Gulák, študent, ktorý vynikal svojimi výkonmi vo volejbalovom družstve VK Mirad PU Prešov. Jeho neustála snaha sa zlepšovať a športová zručnosť ho priviedli k tomuto výnimočnému oceneniu.

            Celý športový deň a súťaž vo varení guláša priniesli nielen súťažnú atmosféru a zábavu, ale tiež posilnili puto medzi študentmi a učiteľmi. Podujatie vytvorilo príležitosť na vzájomné spoznávanie a podporu medzi jednotlivými triedami. Okrem toho, súťaž vo varení guláša umožnila odhalenie skrytých talentov varenia a poskytla príležitosť pre zdieľanie tradícií a chutí.

            Na tento úspešný športový deň v školách ELBA a EES sa bude ešte dlho spomínať ako na výnimočné podujatie plné zábavy, súťaže a vzájomného povzbudzovania. Tešíme sa na ďalšie športové udalosti, ktoré posilnia športového ducha medzi študentmi.

            Zajtra nás ešte čaká ukončenie školského roka spojené s odovzdávaním vysvedčení a potom už hor sa na prázdniny...

        • Športovec mesiaca máj - Lucia Rumančíková
          • Športovec mesiaca máj - Lucia Rumančíková

          • Aj ďalším najlepším športovcom mesiaca je dievča. A tentokrát opäť futbalistka. Bol to veľmi tesný súboj, ale znovu sa potvrdilo to staré známe "kde sa dvaja bijú, tretí víťazí". Bol to dlho súboj volejbalistky s futbalistom, ale záver patril jednoznačne podporovateľom Lucky Rumančíkovej, ktorá sa stala najlepšou športovkyňou za mesiac máj. GRATULUJEME!!!
             

        • Náš Adam Elizeuš majstrom Slovenska
          • Náš Adam Elizeuš majstrom Slovenska

          • Premiérová sezóna a hneď DOUBLE.
            Bratia Radoslav a Adam Elizeušovi získali titul v Niké Superlige a zároveň SZMF Superlige do 23 rokov v malom futbale, kde celú sezónu reprezentovali výber Humenného.
            Blahoželáme!
             

        • ​​​​​​​ M SR v maswrestlingu aj s Timeou a Šimonom
          • ​​​​​​​ M SR v maswrestlingu aj s Timeou a Šimonom

          • Dňa 13. júna 2023 sa konal 2. ročník majstrovstiev Slovenska mládeže v Bardejove. Prihlásených bolo cez 100 pretekárov a súťažilo sa v 8 vekových kategóriách. Majstrovstiev sa zúčastnili aj naši žiaci - Šimon Matej a Timea Rajtíková. Šimon Matej obsadil 2. miesto v kategórii juniori do 90 kg a Timea Rajtíková 1. miesto v kategórii dorastenky nad 70 kg. Obom zúčastneným k fantastickým výsledkom gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!
             

        • Maturity 2023
          • Maturity 2023

          • Každý maturant sa pred svojou maturitnou skúškou určite bojí. Je to možno prvá ústna skúška v jeho živote a nevie, čo bude prežívať. Má trému, strach z neúspechu a skoro každý si v duchu vraví „ja nič neviem". Podľa mňa je počas skúšania myšlienkami iba v svojej mysli a hľadá tam čo potrebuje. Po skúške sa mu uľaví, no ešte pár minút sa určite trasie. Keď neuspel povie si „ach, mohol som sa lepšie pripraviť". A keď skúšku urobí je šťastný a odľahne mu, že sa na to svedomite pripravil. Nás môže tešiť, že všetci naši maturanti boli šťastní... Všetci maturitu zvládli na prvý pokus. Niektorí výborne, niektorí veľmi dobre a niektorí dobre. Všetci s úsmevom na perách. Ďakujeme všetkým, ktorí sa o to pričinili. Triednym učiteľom, učiteľom, rodičom a aj samotným žiakom. Držíme vám všetkým palce v ďalšom živote.

        • Slávnostná rozlúčka s maturantmi
          • Slávnostná rozlúčka s maturantmi

          • Piatkové predpoludnie patrilo našim maturantom. Zo školského areálu zneli tóny študentskej hymny. Hoci to bola rovnaká hymna, aká znie počas stužkových slávností, predsa len mala akýsi iný nádych. Znela tak trochu clivo. Bolo to asi tým, že celá škola sa lúčila so študentmi, ktorí v nej strávili krásne štyri roky. Akokoľvek ťažké alebo ľahké boli tieto školské roky, tak piatkom sa pre maturantov definitívne zaradili do kategórie minulosť. Mnohí si určite vydýchli, ale pre všetkých to bola chvíľa, ktorá ukončila jedno krásne životné obdobie. Maturantom sa životná cesta dostala na dôležitú križovatku. Ich životné cesty sa rozchádzajú. Nech si vyberú akýkoľvek smer, chceme im zaželať pevný krok, veľa síl a nech majú okolo seba samých dobrých ľudí. Každému jednému prajeme, aby začiatok ich novej cesty otvorila úspešná maturita.

        • Pohár dekana FVT TUKE pre našu školu
          • Pohár dekana FVT TUKE pre našu školu

          • 11. mája 2023 sa uskutočnil 7. ročník futsalového turnaja O pohár dekana FVT TUKE. Turnaja sa zúčastnilo 16 družstiev z celého Prešovského kraja. Naši chlapci pod vedením Mgr. Radoslava Kubánku odohrali základnú skupinu v telocvični na Spojenej škole Ľ. Podjavorinskej. Po troch víťazstvách v skupine postúpili do semifinále, ktoré sa už odohralo v hale na Baštovej ulici.

            V semifinále si poradili s Gymnáziom J. A. Raymana a postúpili do finále, kde ich čakala Spojená škola Ľ. Podjavorinskej. Po dvoch rýchlych góloch museli doťahovať, no po napínavom priebehu sa im podarilo skórovať v poslednej minúte a zápas doviedli do penaltového rozstrelu.  V ňom zvíťazili a stali sa premiérovo celkovými víťazmi turnaja.

            Školu reprezentovali: Peter Radačovský – Jakub Štefánik, Marián Fedor, Patrik Sepeši, Filip Hanečák, Patrik Guľaša, Alexander Stanislav Varga, Thomas Wolf, Tadeáš Krištof, Wiliam Kišš.

        • Vedomostná súťaž o olympionizme
          • Vedomostná súťaž o olympionizme

          • Dnes sa na našej škole uskutočnila vedomostná súťaž o olympionizme v spolupráci s Fakultou športu v Prešove. Celú súťaž pripravila doc. PaedDr. V. Bebčáková, PhD. Súťaže sa zúčastnili štyri družstvá. Prvé kolo prebiehalo formou písomného testu. V druhom kole boli otázky, kde mali žiaci ústnou formou odpovedať. V treťom kole sa vyhodnocovalo výtvarné umenie zúčastnených družstiev, ktoré mali nakresliť tému: „Logo olympijského dňa na našej škole“. 

            Celkovým víťazom súťaže sa stalo naše družstvo, ktoré reprezentovali žiačky II. A triedy v zložení Zuzana Krajňáková, Sofia Gičová a Janka Jusková. Na druhom mieste skončili chlapci z Gymnázia J. A. Raymana. Tretie miesto obsadili chlapci zo Súkromnej spojenej školy EES na Solivarskej ulici. Na štvrtom mieste sa umiestnili dievčatá z I. M triedy v zložení Ema Baricová, Liana Chomišáková a Júlia Hanušinová. 

            Srdečne blahoželáme!!!

        • Víťazkou do tretice dievča
          • Víťazkou do tretice dievča

          • Víťazkou aprílového hlasovanie sa opäť stalo dievča. Tentokrát je víťazkou Stanka Semjonová. Bojovníčka na pohľadanie. Vďaka svojim výkonom bola ocenená ako najlepšia hráčka odvetného stretnutia prelínacej súťaže o postup do extraligy. Stanka sa stala víťazkou s rekordným počtom hlasou v krátkej histórii súťaže. Počas 7 dní hlasovania prišlo na jej meno 1404 hlasov a o 370 hlasov tak porazila druhého Erika Gulaka. Rekordný bol aj celkový počet hlasov 2804. Stanke gratulujeme a už sa tešíme na hlasovanie o športovca mesiaca máj, s ktorým bude paralelne prebiehať aj hlasovanie o športovca roka.

        • Tituly ostali doma
          • Tituly ostali doma

          • V utorok 9. mája sa v priestoroch EL Parku uskutočnili Majstrovstvá Slovenska v mas wrestlingu stredných škôl. Súťaže sa zúčastnilo 6 chlapčenských a 3 dievčenské družstvá.  V kategórii dievčat našu školu reprezentovali Lea Kočíková, Júlia Hanušinová, Emma Tomaščinová a Emília Žalúdeková. Dievčatá v súťaži nenašli premožiteľky a stali sa majsterkami Slovenska v súťaži družstiev.  Chlapci v zložení Šimon Matej, Tristan Thimothei Randel, Jakub Feňuš a Martin Mesároš sa tiež nenechali zahanbiť, a takisto sa stali majstrami Slovenska.

        • Stavanie mája
          • Stavanie mája

          • Mesiac máj sa spája s láskou, ale aj s novým začiatkom a zrodom nového života. Májová čerstvo zazelenaná príroda evokuje mladosť, sviežosť a energiu. Stromy, ktoré majú medzi rastlinami svoje zvláštne postavenie, symbolizovali mýtus boja jari so zimou či života so smrťou. Slovenským zvykom už od stredoveku preto bolo, že chlapci, ktorým sa páčilo nejaké dievča, stavali pred dom svojej vyvolenej strom ozdobený pestrofarebnými stuhami a papierikmi – máj. Ale nešlo vždy iba o lásku a prejavenie náklonnosti, máje si ľudia pred svoje domy stavali aj ako ochranu pred zlými duchmi a chorobami. Poľnohospodárom zas mala priniesť májová zeleň dobrú úrodu. Stavanie májov však nie je len slovenský zvyk, okolo 15. storočia bol rozšírený po celej strednej Európe.

            Máj je niekoľko metrov vysoký strom, väčšinou ide o jedľu, smrek alebo brezu. Jeho kmeň sa očistí od kôry aj konárov, ktoré sa nechajú iba na vrchu stromu. Ten je ozdobený rôznymi stužkami a mašľami. V predvečer prvého mája ho tajne postavil chlapec, ktorému sa páčilo niektoré slobodné dievča, pred jej dom. Niekedy, keď bolo záujemcov o dievčinu viac, nápadníci si máje navzájom rúcali. Máj teda znamenal vážny záujem, pričom strom musel byť naozaj pekný, symetrický a pekne ozdobený. Ak sa máj ozdobil ešte aj vencom s dlhokánskymi stuhami, malo to znamenať, že sa dievča za chlapca čoskoro aj vydá. Máj s vencom je teda symbolom akéhosi sľubu lásky. Táto tradícia bola sprevádzaná spevom a tancom, ktorý oslavoval nielen zrod novej lásky, ale aj definitívne víťazstvo jari nad zimou.

            Hovorí sa, že iný kraj, iný mrav, a preto sa táto tradícia líšila v každom kúte Slovenska. Odlišné bolo zdobenie alebo druh stromu – v Štrbe sa stavali väčšinou červené smreky alebo osiky, v Podbieli borovice. Všade však bola májová tradícia spojená s bujarou oslavou, takzvaným majálesom. Pomaly sa však na naše staré zvyky a tradície zabúda. Našťastie stále nájdeme desiatky obcí, kde ešte stavaním májov ľudia naozaj žijú, no stavia sa skôr už len jeden strom uprostred dediny. Vo veľkých mestách sa zas krásne ovenčené máje zvyknú symbolicky postaviť na námestia pred miestne úrady či kultúrne domy. Vztýčený strom tu ostáva väčšinou celý mesiac, na konci ktorého sa slávnostne odstraňuje pri oslave váľania mája.


            Svoj "MÁJ" sme už tradične postavili aj na Súkromnej strednej športovej škole ELBA.

        • Knižná hádanka má svojich výhercov!
          • Knižná hádanka má svojich výhercov!

          • Počas uplynulých dní mohli naši žiaci hádať, aký je knižný vkus ich učiteľov. Hlasovanie prebiehalo cez Edupage. Najviac sa darilo Radke Leškovej, ktorá dosiahla úspešnosť vyše 86 %. Druhou najlepšie tipujúcou bola Lenka Chmeliarová. Obidve dievčatá z 2. C si odniesli milé ocenenie vo forme darčekových poukážok na nákup knižného tovaru. Uznanie si zaslúžia aj ďalšie tri dievčatá, ktoré si vybojovali tretie miesto s rovnakým počtom percent, Miška Ižarová a Alenka Kollárová z 2. C a Lucia Bogdaňová z 1. C. Víťazkám blahoželáme a prajeme veľa radosti z čítania!

            Zverejňujeme aj správne odpovede z našej knižnej hádanky:

            Mgr. Simona Dvorjaková – Dalajlámova kočka

            Mgr. Viera Voľanská – Banáš

            Mgr. Andrea Hocmanová – S Italem v kuchyni

            Ing. Iryna Leshko – Kocúr v knižnici

            Mgr. Ivana Vozarská – Traja kamaráti

            PhDr. Miloslava Olearník Štefanová – Anna Karenina

            Mgr. Katarína Valková – Anna zo Zeleného domu

            Mgr. Jana Vaľková Andrašková – Anjeli nespia

            Mgr. Lýdia Šoltisová – Denník Bridget Jonesovej

            PaedDr. Anna Široczki – Dielo majstra

            PaedDr. Miriam Berezovská – Do plaviek

            PaedDr. Marcela Mrázová – Kórejské halušky

            Bc. František Tramita – Dominik Dán

        • V sobotu zápas o všetko - vstup zdarma
          • V sobotu zápas o všetko - vstup zdarma

          • Volejbal Prešov - Školský klub ELBA Prešov

            Prvý pokus v Trnave nevyšiel celkom podľa našich predstáv. ale na druhej strane sme boli veľmi blízko k víťazstvu. Prehra 2:3 bolí, ale sme odhodlaní v druhom zápase to otočiť v náš prospech. Vieme, že súper príde silnejší a aj na nás lepšie pripravený, ale aj my budeme sebavedomejší. Veríme, že v sobotu od 16:00 hod. bude "plný dom". Nie je to finále extraligy, ale aj tak môže tento zápas pre všetkých, čo majú radi volejbal, priniesť veľa. Pozývame všetkých fanúšikov, podporovateľov, rodičov, hráčky, bývalé hráčky a všetkých, ktorým záleží na športe v tomto meste, ale aj v oblasti na "zápas o všetko". Nešetrite svoje kroky a svoje hlasivky a podporte nás. Bubny, rapkáče a čokoľvek čo robí hluk. Prehier už bolo dosť.

            SPOLU ZA PREŠOV, SPOLU ZA VOLEJBAL!!!

        • Jednoznačné víťazstvo
          • Jednoznačné víťazstvo

          • SUPER BABY...

            Vstup do UEFA Development turnaja nášmu tímu vyšiel. Slovenské futbalistky zdolali Faerské ostrovy 3:1. V tíme sú dve Elbačky: Katka Bučková a Melánia Glodová. Góly SR: Katka Bučková, Victoria Havalec, jeden vlastný. Skvelé, dievčatá!

            Druhý zápas, druhé víťazstvo a tentoraz ešte výraznejšie. Dievčenská repre vyhrala na UEFA Development Turnaji nad domácou Maltou 6:1! Dva góly Mel...

            Góly Slovenska:

            • Emily Suchoňová
            • Matilda Sluková
            • Victoria Havalec
            • Melánia Glodová

            Dievčatá, paráda!

        • Dievčatá v basketbale tretie
          • Dievčatá v basketbale tretie

          • Dňa 14. apríla 2023 sa uskutočnilo krajské kolo v basketbale dievčat stredných škôl. Keďže na našej škole sa basketbalu špeciálne nevenujeme a nemáme tu ani jednu aktívnu basketbalistku, nemali sme veľké oči. Dievčatá však svojím výkonom potešili a skončili na treťom mieste s bilanciou tri víťazstva a jedna prehra. Dievčatám za reprezentáciu školy ďakujeme...

        • Víťazkou znovu dievča
          • Víťazkou znovu dievča

          • V piatok 14. apríla 2023 sa uskutočnilo druhé oceňovanie športovca/športovkyne mesiaca na SSŠŠ ELBA Prešov. Na prvom mieste sa v mesiaci marec opäť umiestnilo dievča. Tentokrát reprezentantka Slovenska v šortreku Emma Hympánová, ktorá v hlasovaní získala 388 hlasov a o 155 hlasov tak porazila druhú v poradí Sáru Pitoňákovú.

        • Happy Easter Everyone!
          • Happy Easter Everyone!

          • Aj na hodinách anglického jazyka sme si pripomenuli zvyky a tradície počas veľkonočných sviatkov nielen na Slovensku, ale aj v Anglicku či Amerike. Najmä naši maturanti, ale aj žiaci nižších ročníkov, sa naučili preklady pojmov ako: fašiangy, pôst, Veľký piatok či Veľkonočný pondelok, ktoré nesporne patria do slovníka úspešného maturanta či žiaka. Aj my sa pripájame a prajeme krásne prežitie veľkonočných sviatkov!

            Sending sweet thoughts for a happy, hoppy Easter!

        • Burza s veľkonočnou tematikou
          • Burza s veľkonočnou tematikou

          • Ďakujeme SMŠ ELBA za burzu s veľkonočnou tematikou. Oceňujeme ručne robené veľkonočné vajíčka, veľkonočných zajačikov či kuchynské chňapky. Veríme, že sa vám burza páčila a zakúpenými maličkosťami potešíte niekoho doma. Prajeme veselú Veľkú noc. 

        • Medailové umiestnenia našich dievčat
          • Medailové umiestnenia našich dievčat

          • V Slovinskom Celje sa počas víkendu uskutočnilo ďalšie kolo ALPE ADRIA TROPHY. Zúčastnili sa ho aj naše dievčatá. Emma Hympánová skončila na 1. mieste a Miška Ižarová na 3. mieste. 

            V celkovom umiestnení po troch kolách ALPE ADRIA TROPHY (Srbsko, Chorvátsko, Slovinsko) skončila Emma na 1. mieste a Miška na 2. mieste. Klub ŠKM Akademik s našou trénerkou Blankou Hympánovou vybojoval tretie miesto v súťaži klubov.

            Gratulujeme!!!