• Koniec školského roka 2023/2024
          • Koniec školského roka 2023/2024

          • Pre našich žiakov, pedagógov a rodičov sa skončil ďalší školský rok plný úspechov a nezabudnuteľných zážitkov.

            Dni v kalendári ubiehali jeden za druhým, až napokon prišiel ten významný deň, keď sme sa slávnostne oblečení stretli na Nádvorí úspechov ELBA. Tento deň bol venovaný oceneniu najlepších žiakov, ktorí excelovali v rôznych súťažiach, olympiádach, športových turnajoch. Vďaka zanietenosti všetkých zúčastnených sme dosiahli výnimočné úspechy a zorganizovali množstvo úspešných podujatí. Chceme sa úprimne poďakovať všetkým, ktorí prispeli k pestrému životu našej školy počas školského roka 2023/2024. Ďakujeme učiteľom za ich nekonečnú trpezlivosť a podporu, rodičom za ich motiváciu a žiakom za nádherné spomienky.

            Tento školský rok bol plný výziev, ale aj radostí. Naši žiaci preukázali obrovskú snahu a odhodlanie, čo sa prejavilo v ich vynikajúcich výsledkoch. Sme hrdí na všetkých, ktorí sa zapojili do rôznych aktivít a prispeli k tomu, aby naša škola bola miestom, kde sa každý cíti vítaný a podporovaný.

            Okrem akademických úspechov sme sa tešili aj z mnohých kultúrnych a športových podujatí, ktoré obohatili školský život o nové zážitky a skúsenosti. Športové turnaje a súťaže nám priniesli nielen medaily, ale aj nezabudnuteľné chvíle tímového ducha a priateľstva.

            Ocenili sme majsterky Slovenska vo futbale, majstra Slovenska v plávaní, majstra Európy v šípkach a aj najlepšieho športovca školy v školskom roku 2023/2024, ktorým sa stala Sofia Gičová.

            Ocenili sme tých najlepších:

            • Majsterky Slovenska vo futbale - Jana Jusková, Vanesa Hrušovská, Šarlota Noemi Kundravá, Lucia Rumančíková, Sofia Valenčinová, Sofia Magdaléna Šefčíková
            • Majstra Slovenska v plávaní - Ján Sciranka
            • Majstra Európy v šípkach - Martin Brindzko
            • Najlepšieho športovca školy – Sofia Gičová

            Ďakujeme všetkým za výnimočný školský rok!

            Milí žiaci, prajeme vám krásne prázdniny plné slnečných lúčov a nezabudnuteľných zážitkov. Tešíme sa na vás opäť v septembri – zdravých, oddýchnutých a plných entuziazmu. V nasledujúcom školskom roku nás čakajú nové projekty a podujatia, na ktoré sa už teraz tešíme. Veríme, že spolu dokážeme ešte viac a že každý z vás nájde v našej škole miesto, kde môže rásť a rozvíjať svoje talenty.

            Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k úspechu tohto školského roka. Bez vašej podpory a spolupráce by sme nedosiahli také výnimočné výsledky. Prajeme vám všetkým krásne leto a tešíme sa na ďalšie spoločné zážitky v novom školskom roku.

        • Športový deň a varenie guľášov
          • Športový deň a varenie guľášov

          • 27. jún 2024 bol preplnený rôznymi športovými aktivitami, ktoré priniesli zábavu a adrenalín. Študenti škôl ELBA a Súkromnej spojenej školy EES súťažili v hode na cieľ, kope na cieľ, prekážkovom behu a hode bremenom. Víťazmi boli všetci, ktorí sa súťaží zúčastnili. Atmosféra bola plná nadšenia a súťaživého ducha, pričom každý účastník dal do svojho výkonu maximum.

            Okrem športových aktivít sa však súťažilo aj na inom poli - vo varení guláša. Stredoškoláci sa s chuťou pustili do prípravy tradičného slovenského jedla. Vo vzduchu sa šírila vôňa vareného mäsa, cibule a korenín, čo rozhýbalo chuťové poháriky všetkých. Porota v prísnom zložení riaditeľov škôl na čele s pánom zriaďovateľom Ing. Emilom Blichom mali neľahkú úlohu, a to oceniť tie najchutnejšie. Každý tím mal svoj vlastný tajný recept a techniku, čo pridalo na napätí a očakávaní.

            Po vyčerpávajúcom športovaní a varení sa všetci zhromaždili na multifunkčnom ihrisku, kde sa konalo slávnostné vyhlásenie najlepších v jednotlivých súťažiach a najlepších „kuchárov“. Víťazi boli ocenení nielen za svoje športové výkony, ale aj za kulinárske umenie. Radosť a hrdosť na tvárach víťazov bola neprehliadnuteľná.

            Podujatie vytvorilo krásnu príležitosť na vzájomné spoznávanie sa. Okrem toho, súťaž vo varení guláša umožnila odhalenie skrytých talentov varenia a poskytla príležitosť pre zdieľanie tradícií a chutí. Celý deň bol naplnený smiechom, radosťou a priateľskou atmosférou, ktorá zostane v pamäti všetkých zúčastnených ešte dlho.

        • Skvelý výkon Martina Brindzka
          • Skvelý výkon Martina Brindzka

          • Krásny úspech dosiahol náš žiak Martin Brindzko v šípkarskej lige.

            21. kolo prešovskej extreme club šípkarskej ligy 2023/2024, EXTREME CLUB, 23.6.2024:

            Finále A: Martin Brindzko - Jakub Ondrija 3:0

            Finále B: Milan Polomský - Jakub Ondrija 3:0

            Celkové finále: Martin Brindzko - Milan Polomský 3:2

            Konečné poradie:

            1. Martin Brindzko 138
            2. Milan Polomský 101
            3. Jakub Ondrija 62
            4. Martin Mathew 38
            5. Peter Bendl 29
            6. Milan Štefaňák 25
            7. Miroslav Brindzko 11

            BINGO 180:

            1x - Milan Polomský, Jakub Ondrija, Martin Brindzko

            CHECKOUT 100+:

            122 (T18,T18,D7) - Martin Brindzko

            118 (T18,14,BULL) - Martin Brindzko

            Srdečne blahoželáme!

        • Oslava úspechu: Ďakovné listy od predsedu PSK
          • Oslava úspechu: Ďakovné listy od predsedu PSK

          • V pondelok 17. júna sa v Divadle Jonáša Záborského konala slávnostná ceremónia, kde boli ocenení najúspešnejší pedagógovia a študenti stredných škôl. Medzi nimi bola aj naša učiteľka PaedDr. Erika Petrašková, PhD. a náš žiak Patrik Svoboda, ktorým predseda Prešovského samosprávneho kraja, pán Milan Majerský, udelil ďakovné listy za mimoriadne výsledky a angažovanosť v školskom roku 2023/2024. 

            Patrik je príkladom toho, že s odhodlaním a priateľským prístupom možno dosiahnuť vynikajúce výsledky. Jeho zapojenie do celoštátnych a európskych súťaží a medzinárodných projektov je dôkazom, že hranice sú len v našich hlavách. Jeho úspechy, ako napríklad v Európskej súťaži v štatistike alebo v IT Fitness teste, kde dosiahol perfektný výsledok 100 % za menej ako hodinu, sú dôkazom jeho schopností, húževnatosti a motiváciou pre všetkých jeho rovesníkov.

            PaedDr. Petrašková je zase vzorom zodpovednosti a odbornosti. Jej angažovanosť vo výučbe a neustále hľadanie nových metód a prístupov sú dôkazom, že vzdelávanie je nekonečný proces. Jej úspechy v programe Microsoft Innovative Educator Expert a výsledky jej žiakov sú dôkazom, že dobrý učiteľ dokáže prebudiť potenciál každého študenta.

            Tieto ocenenia nie sú len uznaním individuálnych úspechov, ale aj pripomenutím, že každý z nás má možnosť stať sa najlepšou verziou seba samého. 

            Pozrime sa na ich príbehy ako na príklady toho, čo môžeme dosiahnuť, keď sa spojíme, podporujeme sa a zdieľame spoločné hodnoty vzdelávania a rastu. Nech je tento článok pozvánkou pre každého, aby objavil svoje silné stránky a nebál sa ich rozvíjať. Spoločne môžeme dosiahnuť veľké veci, tak ako to dokázali Patrik a PaedDr. Petrašková. Gratulujeme im a tešíme sa na ďalšie úspechy, ktoré prinesú do našej školskej komunity. 

        • Veľká gratulácia majsterkám
          • Veľká gratulácia majsterkám

          • Tatranistky po víťazstve so Žilinou 3:0, zvíťazili aj s Myjavou 4:1 a stali sa majsterkami Slovenska. Nás veľmi teší, že k titulu pomohlo aj šesť našich žiačok. GRATULUJEME!!!

        • Martin majstrom Európy
          • Martin majstrom Európy

          • Lepší úvodný deň Majstrovstiev Európy v elektronických šípkach sme si snáď ani nemohli želať. Hneď prvý deň totiž Martin BRINDZKO, žiak I. M triedy našej školy získal v kategórii Juniori U18 zlatú medailu. Máme teda opäť po dlhých rokoch majstra Európy v tejto kategórii. Srdečne blahoželáme!!!

        • Janko s medailovou žatvou
          • Janko s medailovou žatvou

          • Cez víkend sa v Šamoríne uskutočnili otvorené Majstrovstvá Slovenska v plávaní a nás teší, že jedným z najúspešnejších plavcov na tomto podujatí bol náš žiak a plavec Diamond Swimming Club Prešov Ján Sciranka. Ten získal tri zlaté a jednu striebornú medailu. Jankovi gratulujeme!!!

        • Mimoriadne úspešný školský rok
          • Mimoriadne úspešný školský rok

          • Súkromná stredná športová škola ELBA pôsobí na školskom trhu už 18 rokov a ten aktuálne sa končiaci, bol pre školu mimoriadne úspešný. Žiakom školy sa darilo nielen na športovom poli, ale úspešní boli aj v zvládaní svojich školských povinností. 

            Škola sa takmer v každom zo športov, ktoré má nastavené ako prioritné, dokázala umiestniť na popredných miestach nielen v mestských súťažiach, ale presadzovala sa aj v krajských kolách a zúčastnila sa aj niekoľkých celoslovenských finálových turnajov organizovaných SASŠ. 

            Najväčší úspech v tomto školskom roku dosiahli chlapci, ktorí sa dokázali na M SR stredných škôl v malom futbale umiestniť na prvom mieste a stali sa tak majstrami Slovenska. Talentom mesta Prešov sa po minuloročnej víťazke Tatiane Blichovej, reprezentantke Slovenska v hokeji, stal tentokrát plavec Ján Sciranka, ktorý na konci školského roka pridal do svojej zbierky ďalšie tri tituly majstra Slovenska v plaveckých disciplínach. Sára Pitoňáková priviezla na Slovensko bronz z Majstrovstiev Európy v snowboard crosse. Už spomenutá Tatiana Blichová zase pomohla k postupu hokejistiek Slovenska do vyššej kategórie. 

            S naozaj veľkou radosťou môžeme skonštatovať aj to, že do Prešova priniesol 3 zlaté medaily a s nimi spojené tri tituly majstra Slovenska aj šípkar Martin Brindzko. Výpočet všetkých športových úspechov by bol tentokrát veľmi dlhý, a tak sa pozrieme aj na študijné úspechy našich žiakov. Z 34 končiacich žiakov zmaturovalo 33. Jeden si svoju maturitu odložil na september. Priemerný prospech školy sa zlepšil o 0,18 a najväčším úspechom bolo druhé miesto v rebríčku IT Fitness Testu v rámci celého Slovenska. Patrik Svoboda, žiak II. M triedy sa stal celkovým víťazom tejto súťaže. O tom, že škola získava veľmi dobré meno aj medzi ďalšími mladšími športovcami a ich rodičmi svedčí aj rekordný počet prihlášok, ktorý tento rok takmer štvornásobne prekročil kapacitné možnosti školy na prijatie žiakov. Veľmi dobre funguje aj spolupráca školy s klubmi pôsobiacimi na území mesta Prešov, čo vystihuje aj motto školy „Spoločne pre šport v meste“. Veríme, že prísnejšie kritéria pri výbere žiakov sa odzrkadlia na ešte vyššej spokojnosti rodičov a odbúra sa tak určitá nedôvera a predsudky voči športovej škole ako takej.

        • Dočkal sa aj volejbal
          • Dočkal sa aj volejbal

          • Športovkyňou mesiaca máj sa stala Sofia Gičová. Volejbalistky ŠK ELBA Prešov, ako kapitánka priviedla družstvo kadetiek na M SR v Novom Meste nad Váhom, kde dievčatá skončili na siedmom mieste. Sofii gratulujeme!!!

        • Aj Sára už má svoj pohár
          • Aj Sára už má svoj pohár

          • Dnes sme odovzdali pohár najlepšej športovkyni mesiaca apríl Sáre Pitoňakovej, ktorá si plnila svoje športové povinnosti na sústredení vo Francúzsku. Gratulujeme!!!

        • Víťazstvo ostalo na našej pôde
          • Víťazstvo ostalo na našej pôde

          • Finálové podujatie školských majstrovstiev regiónu východ bolo ukončené kategóriou doubles stredné školy. Táto kategória bola najkvalitnejšia a zároveň najvyrovnanejšia. Víťazstvo ostalo na domácej prešovskej pôde, kedy sa z celkového prvenstva tešili reprezentanti Súkromnej strednej športovej školy ELBA Prešov, ktorí vo finále porazili ďalšiu športovú školu, tentokrát z Popradu. Z 3. miesta sa tešila Spojená škola Ľ. Podjavorinskej z Prešova. Gratulujeme!

            Celkové poradie stredné školy doubles:

            1. Stredná športová škola ELBA Prešov
            2. Stredná športová škola Poprad
            3. Spojená škola Ľ. Podjavorinskej Prešov
            4. Hotelová akadémia Prešov
            5. Gymnázium Konštantínová 2 Prešov
            6. Stredná športová škola Košice
            7. Stredná strojnícka škola Prešov
            8. Gymnázium sv. Moniky Prešov
            9. SOŠ drevárska Vranov
            10. SOŠ automobilová Košice
            11. Gymnázium Šrobárová Košice - kontumácia

            Teqballová federácia Slovensko

        • Športovec mesiaca apríl
          • Športovec mesiaca apríl

          • Športovcom mesiaca apríl sa stala bronzová medailistka z Majstrovstiev sveta v snowboardcrosse Sára Pitoňáková. Pohár víťazke odovzdáme v najbližšom vhodnom termíne. GRATULUJEME!!!

        • Deň liečivých rastlín
          • Deň liečivých rastlín

          • V stredu, 5. júna 2024 sa vestibul našej školy premenil na oázu plnú vôní a liečivých rastlín. Na našej škole sa uskutočnil deň liečivých rastlín s cieľom priblížiť študentom a učiteľom svet bylín a ich liečivých účinkov. Žiaci si mohli pozrieť rastliny vo vysušenom stave, no niekoľko živých rastlín našli aj na stole, kde si mohli prečítať, na čo sa daná rastlina používa. Do tejto udalosti boli najmä zapojení žiaci II. A a II. C triedy, ktorí túto výstavu obohatili o herbárové položky a projekty. Veríme, že táto aktivita nám pomohla uvedomiť si, aké bohatstvo nám príroda ponúka a aké dary môžeme využiť pre naše zdravie a pohodu. 

        • Maturanti úspešne ukončili stredoškolské štúdium
          • Maturanti úspešne ukončili stredoškolské štúdium

          • Radosť, šťastie a trocha nostalgie, spevádzali tieto krásne chvíle…

            Roky učenia, skúšania, ale aj neopakovateľné zážitky a vzácne priateľstvá, ktoré zostanú navždy nezabudnuteľné!

            Zo srdca Vám blahoželáme k úspešnému ukončeniu štúdia na našej Súkromnej strednej športovej škole ELBA. Nech Vás tento úspech povznáša a nech je pre Vás povzbudením k napĺňaniu ďalších cieľov a snov. Pamätajte, že to, čo sa človek naučí, nemožno ukradnúť ani zničiť.

            Keďže Vás v ďalšom živote čaká cesta kľukatá, prajeme Vám, nech míľnikmi, čo stoja hrdo, husto je posiata. Majte dostatok odvahy a vytrvalosti na prekonávanie všetkých prekážok…

        • KOŽAZ (kurz na ochranu života a zdravia)
          • KOŽAZ (kurz na ochranu života a zdravia)

          • V pondelok 27. mája 2024 sa na našej škole uskutočnilo účelové cvičenie – kurz na ochranu života a zdravia. Zúčastnili sa ho žiaci 1., 2. a 3. ročnika. Miestom konania bola Malkovská hôrka. Vedúcim cvičenia bol Mgr Milan Kundľa. Žiaci sa oboznámili s praktickými činnosťami v prírode, civilnou ochranou, pobytom a pobytom v prírode, topografiou, zdravotnou prípravou a dopravnou výchovou.

            Cvičenie prebiehalo podľa nasledujúceho harmonogramu:

            9.00 hod. – Zraz žiakov na parkovisku pred mestskou halou ul. Jána Pavla II.

            9.15 hod. – Presun žiakov na miesto konania (Prešov – Malkovská hôrka)

            10.15 hod. – Príchod na miesto

            10.30 – 12.00 hod. – Činnosti na jednotlivých stanovištiach – praktické činnosti v prírode, civilná ochrana, pohyb a pobyt v prírode, topografia, zdravotná príprava, dopravná výchova 

            12.00 – 12.30 hod. – Prestávka

            12.30 – 12.45 hod. – Vyhodnotenie jednotlivých stanovíšť

            12.45 – 13.45 hod.  Odchod z miesta konania (Malkovská hôrka – Prešov)

            13.45 14.00 hod.  Vyhodnotenie účelového cvičenia a ukončenie – parkovisko pred Zimným štadiónom ICE ARENA

            Cieľom kurzu bolo:

            • upevniť branno-športové vedomosti a zručnosti,
            • upevniť psychickú odolnosť a fyzickú zdatnosť žiakov,
            • naučiť sa všetky potrebné činnosti pri situáciách ohrozenia,
            • získať schopnosti  poskytovať prvú zdravotnú pomoc.

            Žiaci si pochvaľovali pekné počasie, aj skvelú atmosféru, ktorá na cvičení vládla.

            V utorok 28. mája 2024 sa konal športový deň.

        • Vodácky a cyklistický kurz
          • Vodácky a cyklistický kurz

          • V dňoch 13. - 17. mája a 20. - 23. mája 2024 absolvovali žiaci III. M resp. III. A a III. C vodácky a cyklistický kurz v krásnom areáli vodnej nádrže Domaša v kempe Tišava. Cieľom kurzu bolo zvládnuť základy techniky a taktiky veslovania v dvojkajaku, správania sa na vodnej ploche, dodržiavať zásady bezpečnosti v cestnej premávke a na poľných a lesných cestách, venovali sme sa taktiež údržbe a starostlivosti o bicykel a základom prvej pomoci. Každý zo žiakov zvládol techniku veslovania a taktiež pomerne dlhé cyklotúry po okolí vodnej nádrže Domaša a aj na pamätné miesta našej histórie do obce Tokajík. Vo večerných hodinách sme ako správni športovci ešte rozvíjali svoje majstrovstvo na tenisovom a volejbalovom kurte. Spestrením druhého termínu kurzu bol stolnotenisový turnaj počas jediného daždivého popoludnia.

            Milan Kundľa, vedúci vodáckeho a cyklistického kurzu

        • Výstava starožitností a raritných predmetov 2024
          • Výstava starožitností a raritných predmetov 2024

          • Na počesť nášho bývalého kolegu Ing. Juraja Besseneyiho sa uskutočnilo dnes 24. 5. 2024 slávnostné otvorenie Výstavy starožitností a raritných predmetov. Tento rok sme zozbierali viac ako 150 exponátov. Starších aj mladších, ale niekoľko exponátov je naozaj veľmi starých. Výstavu si môžete pozrieť od štvrtka 30. 5. 2024 od 9:00 hod. v priestoroch IV. C triedy v pavilóne B. Ďakujeme všetkým, ktorí svojou trochou prispeli k uskutočneniu tejto veľmi zaujímavej výstavy.