• Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Nejde o to, koľko dávame, ale o to, koľko lásky vložíme do toho, čo dávame. Tento rok prijali naši študenti, pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci vianočnú výzvu a zapojili sa do projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Veríme, že vyzbierané darčeky potešia našich seniorov. Do každej krabice sme nezabudli vložiť aj kúsok svojho srdca. Naša škola, ako oficiálny partner zbierky, ďakuje všetkým, ktorí sa zapájajú do tohto ušľachtilého vianočného projektu. Ď A K U J E M E! 

        • Postup na majstrovstvá Slovenska!
          • Postup na majstrovstvá Slovenska!

          • Včera sa uskutočnilo krajské kolo vo futsale stredných škôl chlapcov. Súťaže sa zúčastnilo 11 škôl, víťazov okresných kôl.

            V našej základnej skupine, ktorá sa odohrala na ZŠ Sibírska, sme po dvoch víťazstvách postúpili do štvrťfinále, v ktorom sme vysoko porazili chlapcov z Levoče. V semifinále nás potrápil Stropkov, keď v riadnom hracom čase skončil zápas remízou 2:2, no v následných pokutových kopoch sme vyhrali a postúpili sme do finále.

            Vo finále, ktoré sa už odohralo v športovej hale na Baštovej ulici sme sa stretli so Športovou školou z Popradu. Vo vyrovnanom zápase "bič plieskal" na konci a zásluhou Sebastiána Novotňáka, ktorý strelil hattrick sme zvíťazili 3:0 a postúpili sme na Majstrovstvá Slovenska, ktoré sa budú konať 1. marca v Bratislave.

            O úspech sa zaslúžili: Adam Štapinský, Wiliam Kišš, Peter Valíček, Jakub Michlík, Sebastián Novotňák, Adrián Jusko, Tadeáš Krištof, Jakub Krištof, Tomáš Ohrzal, Filip Hanečák, tréner – Mgr. Radoslav Kubánka

            Srdečne chlapcom blahoželáme a ďakujeme za skvelú propagáciu školy!!!

        • Danielovo víťazstvo vo Fightmmanii
          • Danielovo víťazstvo vo Fightmmanii

          • Daniel Dolhý, žiak IV. C triedy zápasil 26. novembra 2023 v Michalovciach na galavečeri bojových športov Fightmmania. Daniel nezaváhal a zápas si pripísal na svoju stranu. Zvíťazil v klasickom zápase MMA. 

            Srdečne blahoželáme!

        • Praktická hodina chémie
          • Praktická hodina chémie

          • Dňa 24. novembra 2023 sme sa my, žiaci 2. A triedy zúčastnili na praktickej hodine chémie v laboratóriu na Súkromnom bilingválnom gymnáziu na Solivarskej ulici v Prešove. Na vyučovacej hodine sme robili pokusy s octom a sódou bikarbónou a vytvárali tak oxid uhličitý do balónikov alebo chladivé vrecúško. Veľmi sa nám tam páčilo a radi si takúto hodinu zopakujeme.

        • Na víťaznej vlne...
          • Na víťaznej vlne...

          • Dnes sme opäť zaznamenali krásne prvenstvo. V obvodnom kole florbalového turnaja sme nenašli premožiteľa a štyrmi víťazstvami sme si vybojovali miestenku na okresnom kole.

            Ďakujeme chlapcom za bojovnosť a nasadenie!

        • Prvou víťazkou znovu dievča
          • Prvou víťazkou znovu dievča

          • Dnes sme sa vrátili k vyhlasovaniu obľúbenej súťaže o najlepšieho športovca školy. Za mesiac október sa ňou stala reprezentantka Slovenska v hokeji a hráčka HK Šarišanka Prešov Tatiana Blichová. K oceneniu jej gratulujeme a už pripravujeme hlasovanie za mesiac november.

        • Foreign Language Olympiad
          • Foreign Language Olympiad

          • Predposledný novembrový týždeň sa tradične niesol v duchu preverovania jazykových kompetencií žiakov v cudzích jazykoch. V rôznych dňoch prebiehali Olympiády v anglickom a nemeckom jazyku. Súťaž prebiehala ako aj písomnou, tak aj ústnou formou. Olympiád sa zúčastnili vybraní súťažiaci zo všetkých tried.

             

            OAJ - Súťažilo sa v dvoch kategóriách:

            B1

            1. miesto: Lucia Bogdaňová  II.C
            2. miesto: Natália Gutisová  I.A
            3. miesto: Oliver Thomas Semančík  I.M

            B2

            1. miesto: Michaela Ižarová III.C
            2. miesto: Wiliam Kišš IV.A
            3. miesto: Ciara Mária Fecko III.A

            ONJ

            1. miesto: Martin Kohút a Boris Pošivák
            2. miesto: Júlia Pačutová
            3. miesto: Sofia Valenčinová

            Víťazom srdečne blahoželáme!

            Svoje schopnosti a vedomosti z anglického jazyka si Lucka a Miška overia na okresnom kole, kde sa pokúsia obsadiť víťazné pozície. Good luck!

        • Sme majstri Slovenska!!!
          • Sme majstri Slovenska!!!

          • Silná ruka zaznamenala nezabudnuteľný deň na Technickej univerzite v Košiciach!

            Naša študentka Šarlota Noemi Kundravá zo Súkromnej strednej športovej školy ELBA si práve odniesla titul majsterky Slovenska v pretláčaní rukou v kategórii nad 15 rokov a nad 60 kg!

            Veľká gratulácia pre Šarlotu za tento úžasný úspech! A veľký obdiv aj pre Leu Kočíkovú, ktorá sa tiež odvážila vstúpiť do tejto náročnej súťaže!

        • Prečítali sme si v Prešovskom večerníku
          • Prečítali sme si v Prešovskom večerníku

          • ELBA úspešná vo futsale stredných škôl

            Prešov. V hale Hotelovej akadémie sa uskutočnil finálový turnaj Prešovského okresu vo futsale stredných škôl. Prvenstvo a postup do krajského finále si vybojovali študenti Súkromnej strednej športovej školy ELBA. Vydarené podujatie pripravilo Krajské športové centrum v Prešove.

            Radoslav Kubánka, tréner SSŠŠ ELBA: "Bola to dobrá konfrontácia, chlapci si vyskúšali rôzne herné situácie. Dominovali sme z hernej stránky i výsledkovo, zásluhou efektivity v zakončení sme boli úspešní v každom zápase."

            Poradie:

            1. Súkromná stredná športová škola ELBA 12 bodov,
            2. Stredná priemyselná škola elektrotechnická 7 bodov,
            3. Katolícka spojená škola sv. Mikuláša 6 bodov,
            4. Stredná zdravotnícka škola Prešov, Sládkovičova ul. 4 body,
            5. Gymnázium sv. Moniky 0 bodov.

            Výsledky SSŠŠ ELBA: Gymn. sv. Moniky 2:1, SPŠ elektrotechnická 2:0, Stredná zdravotnícka škola 5:1, Katolícka spojená škola sv. Mikuláša 3:0.

            Zostava SSŠŠ ELBA: Adam Bednár, Filip Hanečák, Jakub Krištof, Jakub Michlík, Sebastián Novotňák, Mário Rabatin, Adam Štapinský, Peter Valiček, Alexander Stanislav Varga, Thomas Wolf.

            Finálový turnaj Prešovského samosprávneho kraja je na programe 5. decembra v halách Hotelovej akadémie a Spojenej školy na Ul. Ľ. Podjavorinskej od 8.30 do 14. h.

            (jac)

        • Aké je to byť vysokoškolákom?
          • Aké je to byť vysokoškolákom?

          • Chceli sme dopriať našim žiakom možnosť vychutnať si vysokoškolský život aspoň na skúšku, a tak sme 21. 11. 2023 spolu s tretiakmi zo SSŠŠ ELBA navštívili akademickú pôdu aspoň na pár hodín. Nie náhodou sme sa ocitli na Inštitúte anglistiky a amerikanistiky Prešovskej univerzity. Budúcich maturantov už čoskoro čaká voľba maturitných predmetov a výber vysokej školy a aj takáto ochutnávka vysokej školy ich môže správne motivovať k ďalšiemu štúdiu. Nesmierne nás potešilo, že aj na chodbe tohto inštitútu sme stretli bývalých absolventov našej strednej školy.

            Aj touto cestou sa chceme ešte raz poďakovať pánovi profesorovi Jaroslavovi Kušnírovi za to, že nám dovolil nahliadnuť na seminárne hodiny a vypočuť si spolu so študentmi univerzity prednášku o zrode modernizmu v americkej literatúre. Lektor nám priblížil dielo F. S. Fitzgeralda: Veľký Gatsby, ktoré najlepšie odráža obraz vtedajšej doby. Spoznali sme princípy modernizmu, ktoré boli prepojené aj s informáciami z oblasti umenia a kultúry. Po prednáške sme prešli do Centrálnej študovne UK PU a záver exkurzie sme strávili v anglickej knižnici.

            V budúcnosti plánujeme navštíviť aj semináre z britskej literatúry a lingvistiky. Pevne veríme, že spolupráca medzi našou školou a jednotlivými fakultami PU sa naštartovala a aj takto vzbudíme medzi našimi žiakmi vyšší záujem o štúdium na vysokej škole. 

        • Nie drogám
          • Nie drogám

          • Dňa 10. novembra 2023 sme sa zúčastnili na školskej súťaži s názvom "Nie drogám", ktorá mala za cieľ nielen športovú, ale aj vzdelávaciu zložku. Naši žiaci sa zapojili do tohto podujatia a dosiahli skvelý výsledok - 3. miesto.

            Súťaž kombinovala dôležité aspekty, ktoré sú potrebné na zdolanie prekážok v živote mladých ľudí. Okrem toho, že študenti museli prejaviť svoje športové schopnosti, mali príležitosť aktívne sa venovať téme drog a ich negatívnych účinkov na zdravie a životné cesty mladých ľudí.

            Zábavné športové disciplíny zahrňovali rôzne súťaže v behu, skoku a iných atletických disciplínach. Žiaci ukázali nielen svoju fyzickú kondíciu, ale aj tímovú spoluprácu.

            Je potešujúce vidieť, ako sa naši žiaci aktívne zapájajú do podobných iniciatív, ktoré nielen rozvíjajú ich fyzické schopnosti, ale aj budujú informovanú a zodpovednú mládež.

        • Informatická súťaž iBobor 2023
          • Informatická súťaž iBobor 2023

          • Aj v tomto školskom roku sa naši žiaci úspešne zapojili do celoštátnej informatickej súťaže iBobor. Túto informatickú súťaž založila v roku 2004 v Litve prof. dr. Valentina Dagienė. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach) a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín, vrátane Slovenska. 

            Jej hlavným cieľom je podporiť záujem žiakov o informačné a komunikačné technológie. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Hoci v každej zúčastnenej krajine prebieha súťaž trochu inak, organizátori zo všetkých krajín sa raz ročne stretnú, aby vytvorili spoločnú databázu úloh pre ďalší ročník súťaže. 

            Priebeh a bodovanie súťaže

            Na zodpovedanie 15 otázok majú súťažiaci 40 minút. Bodovanie je nasledovné:

            • ľahká otázka: 3 body správna odpoveď, -1 bod nesprávna odpoveď, 0 bodov žiadna odpoveď
            • stredne ťažká otázka: 4 body správna odpoveď, -1,33 bodov nesprávna odpoveď, 0 bodov žiadna odpoveď
            • ťažká otázka: 5 bodov správna odpoveď, -1,66 bodov nesprávna odpoveď, 0 bodov žiadna odpoveď

            Ak súťažiaci v otázke označí nesprávnu odpoveď, odčítavajú sa mu za túto odpoveď body podľa náročnosti otázky. Ak na otázku nezodpovedal, neprichádza o žiadne body. Aby v súťaži nikto nemal záporný počet bodov, dostane každý súťažiaci počiatočný bonus 20 bodov, z ktorého sa mu odpočítavajú body za nesprávne odpovede.

            Najúspešnejšími žiakmi v tomto školskom roku boli na našej športovej škole nasledujúci žiaci:

            • Oliver Thomas Semančík, I. M - 94.15 percentil
            • Maximilián Šemanský, I. M - 93.97 percentil
            • Šarlota Noemi Kundravá, I. A - 82.27 percentil

            Všetci traja dosiahli vysoko nadpriemerné výsledky, pričom Oliver a Maximilián sa prebojovali medzi TOP 10 % najúspešnejších riešiteľov z celého Slovenska. Srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

        • Maturanti v divadle
          • Maturanti v divadle

          • V piatok na poludnie sme sa kultúrne vyžili v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Študenti maturitného ročníka spolu s vyučujúcou M. Olearník Štefanovou si boli v divadle zopakovať jednu z maturitných otázok, nezabudnuteľnú novelu francúzskeho spisovateľa Romaina Rollanda. Tentokrát v réžii Tatiany Husárovej a v podaní talentov z radov učiteľov a žiakov stredných škôl Prešovského samosprávneho kraja, pod ktorého taktovkou sa toto predstavenie uskutočnilo.

            Srdcervúci príbeh mladučkej lásky Petra a Lucie odohrávajúci sa v posledný rok svetovej vojny, v Paríži roku 1918. Práve v deň, keď Peter dostane povolávací rozkaz, zamiluje sa do Lucie. Ich láska uprostred vojnového šialenstva nemá šancu a končí tragicky.

            Hra bola nabitá silnými emóciami, podmanivou hudbou, poéziou Jacquesa Préverta aj autentickými zábermi prvej svetovej vojny, ničivého konfliktu v dejinách ľudstva. Hra „Peter a Lucia – mladí proti vojne“ je živým mementom súčasnej mladej generácie s odkazom celému svetu: „Nechceme vojnu! Už nikdy viac!“

            PhDr. Miloslava Olearník Štefanová

        • Sadíme šafrany
          • Sadíme šafrany

          • Sadenie cibuliek krokusov je na jeseň úplne bežná záležitosť. Potešia nás svojím kvetom na jar, keď prvé teplé lúče slnka vytiahnu zvedavé klíčky zo zeme a dovolia im zakvitnúť jasnými farbami. Stávajú sa tak prvými poslami jari, farebnou rozlúčkou s mesiacmi bielo-sivej zimy.

            Na našej škole sa v novembri tiež sadili cibuľky šafranu. Stali sa totiž súčasťou celoeurópskeho projektu Crocus (Šafran). Nádherná myšlienka Írskej nadácie pre vzdelávanie o holokauste (HETI) našla odozvu aj u slovenských žiakov, u žiakov nášho mesta, našej školy. Vysádzanie cibuliek žltých šafranov nie je samoúčelné, majú totiž ľuďom pripomínať 1,5 milióna židovských detí zavraždených počas holokaustu a ďalšie tisícky detí, ktoré sa stali obeťou nacistických zverstiev. Šafrany zakvitnú žiarivou žltou farbou pripomínajúcou Dávidovu hviezdu, ktorú boli Židia nútení nosiť počas nacistickej vlády a mali by pripomínať i Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu 27. januára.

            Žiaci, ktorí sú oboznámení s obsahom tejto aktivity, by sa mali stať ďalšími šíriteľmi tejto ušľachtilej myšlienky. Myšlienky o tom, aké nebezpečenstvá v sebe skrýva rasizmus, intolerancia a prenasledovanie ľudí z dôvodov náboženských či etnických. Ak teda budú ľudia obdivovať nádherné žlté kvety na našej škole, žiaci im vysvetlia, čo vlastne predstavujú a prečo sa sadia. Dúfame, že na jar šafrany bohato zakvitnú a svojím kvetom pripomenú mnohým, že holokaust je dôležité si pripomínať hlavne preto, aby sa už nikdy neopakoval. Nikdy.

            Mgr. Viera Voľanská Huntejová a Mgr. Lýdia Šoltísová

        • Školský šampionát na východnom Slovensku
          • Školský šampionát na východnom Slovensku

          • Dňa 27. októbra 2023 sa na východnom Slovensku usktočnil školský šampionát "Silná ruka" - súťaž v pretláčaní rukou. V piatom ročníku tejto súťaže, ktorá sa konala v Prešove, sa zišli mladí športovci zo škôl východoslovenského regiónu s jediným cieľom: ukázať svoju silu a odhodlanie. Súťaž prebehla v atmosfére vzrušenia a rivalstva, pričom športovci predviedli svoje schopnosti a súťaživého ducha.

            Súťaž "Silná ruka" sa stala dôležitým športovým podujatím v tomto kraji a prináša študentom príležitosť stretnúť sa s vrstovníkmi a ukázať svoje silové schopnosti. Prešovská športová hala bola miestom, kde sa stretli mladí športovci, ktorí súťažili v kategóriách podľa veku a váhy, aby mali všetci rovnaké šance.

            Zúčastnení študenti mali pred sebou náročnú úlohu - pretlačiť ruku súpera dole na podložku. Každý zápas bol zápasom s jedným porotcom, ktorý dohliadal na dodržiavanie pravidiel a určoval víťaza. Zápasy boli plné napätia, pričom študenti vkladali do súťaže všetko, čo mali.

            Výsledky boli skutočne ohromujúce. Študenti ukázali neuveriteľnú silu, vytrvalosť a technické zručnosti. Každý súper bol tvrdým súperom, a preto víťazi si zaslúžia veľkú gratuláciu za svoje úspechy. Medzi školami prebiehalo veľké rivalstvo, pričom každá škola sa snažila ukázať, že má najlepších športovcov.

            Naši zúčastnení žiaci dopadli takto:

            DIEVČATÁ U15+ Right Hand -60 kg

            • 10. Emma Tomaščínová
            • 15. Alexandra Sasaráková

            DIEVČATÁ U15+ Right Hand +60 kg

            • 3. Šarlota Noemi Kundravá
            • 4. Lea Kočíková
            • 12. Klára Pjatáková

            CHLAPCI U15+ Right Hand -65 kg

            • 10. Oliver Semančík

            CHLAPCI U15+ Right Hand -70 kg

            • 25. Jakub Centko

            CHLAPCI U15+ Right Hand -80 kg

            • 10. Dávid Gabriš
            • 19. Daniel Dolhý

            Títo študenti ukázali svoju silu a odhodlanie.

            Súťaž "Silná ruka" v pretláčaní rukou nie je iba o fyzickej sile, ale aj o športovom duchu, fair play. Študenti sa stretli, aby ukázali svoje schopnosti a zlepšili svoje zručnosti, a tento školský šampionát im ponúkol túto príležitosť.

            Toto podujatie bolo tohto roku nesmierne úspešné a zábavné pre všetkých zúčastnených. Školské súťaže ako "Silná ruka" v pretláčaní rukou podporujú športové nadšenie medzi mladými ľuďmi a pomáhajú budovať zdravé športové vzťahy.

        • Exkurzia v knižnici
          • Exkurzia v knižnici

          • V dňoch 24. 10. a 26. 10. sa žiaci 1.A a 1.M zúčastnili exkurzie v Krajskej knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove. Pani Andrea Kráľovičová, ktorá je vedúcou oddelenia služieb, zoznámila žiakov v sprievode vyučujúcej slovenského jazyka nielen s knižnicou a jej aktuálnymi priestormi v budove bývalej Bosákovej banky, ale aj systémom výpožičiek a možnosťou požičiavania elektronických kníh. Dozvedeli sme sa množstvo zaujímavostí a poprechádzali sa nielen oddelením beletrie, ale aj odbornej a náučnej literatúry, kde žiaci dostali možnosť vyhľadať si tituly podľa tém, ktoré ich zaujímajú najviac a naučili sa tak orientovať medzi jednotlivými oddeleniami.  

            Žiakov oslovila aj prednáška pána inžiniera Radovana Kizeka, ktorý ich informoval o možnostiach využitia umelej inteligencie v školskej praxi a športovej diagnostike. Okrem toho mali možnosť vyskúšať si aj kreslenie a navrhovanie v programoch, ktoré sa používajú v 3D tlači. Veľmi pozitívne hodnotím aj kultivované správanie a komunikáciu žiakov v priestoroch knižnice, naozaj robili dobré meno nielen sebe, ale aj našej škole.

            Mgr. Adela Kostelníková, PhD.

        • Silná ruka
          • Silná ruka

          • Dň 25. októbra 2023 sa v školskej posilňovni uskutočnilo školské kolo v pretláčaní rukou "Silná ruka" a my vám v krátkom príspevku prinášame prehľad výsledkov.

            Kategória dievčat:

            Do 60 kg

            1. Alexandra Sasaráková I. M
            2. Emma Tomaščinová III. M
            3. Júlia Pačutová III. A

            Nad 60 kg

            1. Šarlota Noemi Kundravá I. A
            2. Tatiana Blichová III. A
            3. Zuzana Krajňáková III. A

            Kategória chlapcov:

            Do 65 kg

            1. Oliver Thomas Semančík I. A
            2. Patrik Kundrát III. C
            3. Damián Čumitta I. M

            Do 70 kg

            1. Jakub Centko II. M

            Do 80 kg

            1. Dávid Gábriš IV. C
            2. Daniel Dolhý IV. C
        • CodeWeek 2023
          • CodeWeek 2023

          • V dňoch 7. - 22. októbra 2023 prebiehal v Európe týždeň programovania Code Week 2023. Jeho cieľom bolo priblížiť každému programovanie a digitálnu gramotnosť zábavnou a pútavou formou. Naša škola sa do tohto týždňa zapojila už po ôsmykrát. Žiaci mali možnosť vyskúšať si digitálnu tvorbu. Pomocou vizuálneho, blokového programovacieho jazyka Scratch si osvojili základy programovania.

            Programovacie jazyky sú ako akýkoľvek iný jazyk, s tým rozdielom, že žiaci sa v tomto prípade neučia vyjadrovať a komunikovať s inými ľuďmi. Namiesto toho začínajú chápať, ako sa komunikuje s technológiami, ktoré sú všade okolo nás – v našich smartfónoch, počítačoch, vozidlách, jednoducho všade!

            Programovanie pomáha rozvoju multidisciplinárnych kompetencií, akými sú výpočtové myslenie, riešenie problémov, kreativita a tímová práca – skvelé zručnosti pre všetky oblasti života. Schopnosť riešiť problémy, zvládať neúspechy a skúšať to znova, či spolupracovať s ostatnými predstavujú vlastnosti, ktoré sú cenené v mnohých oblastiach. 

            Programovanie je zručnosť, ktorá sa vyžaduje takmer vo všetkých odvetviach – nielen v súvislosti s technológiami, ale aj vo finančníctve, v zdravotníctve, vo vede, dokonca aj v dizajne či poľnohospodárstve, pričom dopyt po ňom stále narastá. Deti a mladí ľudia, ktorí vedia, ako sa programuje, a chápu, ako fungujú technológie, majú určitú výhodu bez ohľadu na to, pre akú profesijnú kariéru sa nakoniec rozhodnú. Až 90 % pracovných miest dneška si vyžaduje digitálne zručnosti vrátane programovania.

        • Naša tradičná imatrikulácia
          • Naša tradičná imatrikulácia

          • Dňa 19. 10. 2023 sa konala naša tradičná imatrikulácia. Aj tento rok sme na pôde El Parku vítali nových prvákov. Do elbáckeho cechu tak pribudlo viacero nadšencov, ktorí sa už vyše mesiaca zoznamovali s novými spolužiakmi. Po slávnostnom akte nás privítal pán zriaďovateľ Ing. Emil Blicha a vo svojom slávnostnom prípitku nám poprial dobrú zábavu.

            O zábavu bolo skutočne dobre postarané a každý si prišiel na svoje. Po výbornej večeri sme prešli do prvého tanečného kola, kde nás DJ vôbec nešetril. Keďže išlo o tradičnú školskú akciu, program našich nováčikov nesmel chýbať. Zaujali nás športovým, speváckym, no najmä tanečným vystúpením. Za posledné roky to bol podľa mnohých najlepší program, ktorý rozprúdil skutočne všetkých, a tak sa už onedlho žiaci znova zvŕtali na tanečnom parkete.

            Počas imatrikulácie pán zástupca Mgr. Ľ. Zlatohlavý vyhlásil SuperElbáčku a SuperElbáka. Takýmto ocenením sa za búrlivého potlesku pýšili naši žiaci – Sofia Gičová a Andrej Buranovský.

            Imatrikulácia dopadla veľmi dobre. Celý večer sa niesol v priateľskej atmosfére a my sa už teraz tešíme na budúci rok.

            Žiacky školský parlament pri Súkromnej strednej športovej škole ELBA v Prešove

        • Lisovanie hrozna a ochutnávka muštu
          • Lisovanie hrozna a ochutnávka muštu

          • Aj v tomto školskom roku sa žiaci našej školy zúčastnili tradície lisovania hrozna na Nádvorí úspechov. Prváci sa spolu so svojimi pedagógmi stali súčasťou tejto tradície a dozvedeli sa viac o spôsobe spracovania tohto jesenného ovocia. Vďaka pánovi zriaďovateľovi Ing. Emilovi Blichovi a tohtoročnej bohatej úrode ružového hrozna, žiaci aj učitelia mali možnosť ochutnať lahodnú vitamínovú bombu v podobe šťavy zo sladkých, šťavnatých hroznových plodov. V sychravom a upršanom období, typickom pre jesenné dni, je práve tento mok veľmi vhodný na dobitie energie. Zvyšuje fyzickú i psychickú aktivitu, pomáha pri únave.