• Vianočné prianie

          •  

            Prajeme Vám Vianoce plné štedrosti,

            pohody, lásky a pokoja

            a v novom roku 2024

            veľa zdravia, šťastia a úspechov.

             

        • Vianočné reminiscencie 2023
          • Vianočné reminiscencie 2023

          • Posledný pracovný deň pred sviatkami sme sa my, Elbáci, stretli na Vianočných reminiscenciách, aby sme dôstojne oslávili vianočné sviatky v spoločnosti žiakov aj kolegov a pripomenuli si regionálne tradície Vianoc. Miestom konania tohtoročných vianočných reminiscencií sa opäť stala pôvabne vyzdobená hala El Parku. Celý program skvele moderovala naša kolegyňa, PaedDr. Miriam Berezovská, ktorá v úvode všetkých prítomných na milom stretnutí srdečne privítala. Videopozdrav uviedol predseda študentského parlamentu, Štefan Malec z III. M triedy. Pekné a zároveň vtipné vianočné video navodilo príjemnú vianočnú atmosféru. PaedDr. Berezovská po ňom vyslovila prianie ako rada by sa aspoň na moment vrátila o pár rokov späť, alebo zaspomínala na Vianoce jej detstva, ktoré boli ozaj o vôni ihličia, teple sviečok, chuti medu a magickom vianočnom zázraku. Pozvala nás ostatných, aby sme sa obzreli spolu s ňou, vrátili sa späť v čase k odkazu našich predkov, otvorili okno do minulosti a nazreli k vianočným zvykom a tradíciám našich starých a prastarých mám. Nasledoval nádherný vianočný program, v ktorom vystúpili žiaci odetí v krojoch, v ktorých nám priblížili slovenské zvyky, obyčaje a tradície. Hovorené slovo sa striedalo so spevom. 

            Príjemným prekvapením bolo vystúpenie nás, pedagógov, ktorí sme za klavírneho doprovodu Patrika Svobodu z II. M triedy, precítene zaspievali vianočnú pieseň Búvaj dieťa krásne. Náš spev zožal veľký úspech. Ďalšie ľudové koledy krásne zanôtili žiaci za doprovodu akordeonistu Olivera Lišovského z  I. M triedy. Po takmer hodinovom programe riaditeľ SSŠŠ ELBA, Mgr. Juraj Skrip vyhodnotil populárnu súťaž o najkrajšiu vianočnú výzdobu. V nej získala 3. miesto trieda II. A, 2. miesto si vybojovala trieda III. M a víťazom sa stala III. A trieda. Športovcom mesiaca november 2023 sa stala Tamara Tokárová z III. C triedy. Svoje ceny si prevzali aj najúspešnejší riešitelia celoštátnej informatickej súťaže IT Fitness Test 2023. Žiaci III. A triedy v nej dosiahli najlepší priemerný výsledok 89,07 % a získali hodnotné ceny od Národnej koalície pre digitálne zručnosti a povolania SR. Všetkým oceneným srdečne blahoželáme!

            Na záver sme si všetci zaspievali koledu Tichá noc a PaedDr. Berezovská nám venovala zopár jej úprimných slov: "Keď včera večer do okna môj pohľad padol, maličký anjel v okne stál. Pokojné Vianoce mi prial i posolstvo pre vás všetkých odovzdal. Nech lásku, radosť, šťastie napĺňame a na svojich blízkych nezabúdame. Nech rozžiarime každý deň a v úcte k iným ľuďom žijeme len. Pre tých, čo tu s nami už nie sú, naše myšlienky venujeme a ostatným úsmev, objatie darujeme. Požehnané Vianoce, šťastie a zdravie nech máte stále, to vám z celého srdca prajem." 

            Prajeme každému príjemné a požehnané vianočné sviatky prežité v kruhu svojich najbližších. Využite tieto pokojné chvíle na to, aby ste spomalili, oddýchli si a strávili ich s ľuďmi, ktorí sú vášmu srdcu najbližší. Užite si naplno sviatky pokoja, rodinných stretnutí a spomienok na blízkych, po ktorých ostalo pri štedrovečernom stole voľné miesto.

            PaedDr. Erika Petrašková, PhD.

        • Vianočný turnaj pre učiteľov
          • Vianočný turnaj pre učiteľov

          • Tradičný, už 10. ročník Vianočného volejbalového turnaja medzi tréningovými skupinami a učiteľmi, sa uskutočnil v predvianočný čas vo štvrtok 21. decembra v ŠH Elpark.

            Po otvorení turnaja nasledovali súboje v skupinách, v ktorých sa rozhodlo, že vo finále nastúpili proti sebe tímy Učiteľov proti TS volejbal. Zápas bol naozajstným vyvrcholením turnaja. Nakoniec sa ukázala skúsenosť družstva pedagógov doplnených o volejbalových trénerov všetkých troch prešovských volejbalových klubov a po víťazstve získali učitelia prvé miesto v turnaji.

            Oceňujeme snahu a volejbalové majstrovstvo ostatných TS, kvalitné rozhodovanie našich žiakov, kvalifikovaných rozhodcov, disciplínu a športovú atmosféru, ktorú vytvorili naši žiaci. Družstvá na 1. - 3. mieste boli ocenené pohárom, diplomom a sladkou odmenou od vedenia školy.

            Celkové poradie:

            1. Učitelia
            2. TS volejbal
            3. TS futbal
            4. TS hádzaná/tenis
            5. VŠP
            6. TS hokej/atletika

            Zároveň sa uskutučnil aj I. ročník turnaja v šípkach a tu bolo poradie takéto:

            Dievčatá:

            1. Simona Karafová
            2. Liana Chomišáková
            3. Vanessa Hrušovská

            Chlapci:

            1. Martin Brindzko
            2. Tomáš Kurimčák
            3. Samuel Džobaník
        • Tretia strieborná adventná nedeľa elbákov v Prahe
          • Tretia strieborná adventná nedeľa elbákov v Prahe

          • Počas tretieho adventného víkendu sme navštívili „zlatú stovežatú Prahu“. Každý rok pred Vianocami navštívime jedno európske mesto, kde sa konajú tradičné vianočné trhy, aby sme zažili blížiace sa Vianoce aj z iných uhlov pohľadu. Tento rok žreb padol na Prahu. Celkom 55 zamestnancov škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Ing. Emila Blichu – ELBA a EVA sa zúčastnilo spolu s rodinnými príslušníkmi a priateľmi krásneho a nezabudnuteľného výletu. Môžeme povedať, že výlet bol vynikajúci tak ako každý rok. Počasie nám prialo – svietilo slnko, obloha bola blankytne modrá a vonku 5 °C – 10 °C. No čo viac si môžeme priať? Benefitom bola pre nás aj čeština a výborné ubytovanie s bezproblémovou dostupnosťou do centra k historickým skvostom Prahy. Vychutnali sme si vianočnú atmosféru na Staromestskom námestí, mnohí skoro až zatajili dych pri Orloji, atmosféra bola krásna aj na Hradčanoch, prešli sme sa po Karlovom moste, nevynechali sme ani najstaršiu „Hospůdků U Fleků“, skontrolovali sme Národné divadlo a dúfali, že stretneme nejakú divadelnú osobnosť. Taktiež sme si pripomenuli aj udalosti zo 17. 11. 1989 na Národnej tříde a samozrejme urobili fotky na Václavskom námestí pod sv. Václavom. Neskoro večer príjemne unavení, plní dojmov, krásnych zážitkov a spokojní sme nasadli do vlakovej súpravy pražského metra na Můstků, alebo električiek č. 8, 18 a odviezli sme sa do Granthotela. “Bonusom“ bola spiatočná cesta iným autobusom.

            Ďakujeme za ďalší nezabudnuteľný predvianočný zážitok.

            Účastníci zájazdu ELBA Tour

        • DOD ako sa patrí...
          • DOD ako sa patrí...

          • V piatok otvorila naša Súkromná stredná športová škola ELBA svoje brány všetkým priaznivcom a záujemcom o štúdium. Svojou účasťou nás poctilo vyše 130 ľudí, ktorí si mohli vypočuť informácie priamo z prvej ruky od riaditeľa, Mgr. Juraja Skripa, či zástupcov školy, Mgr. Ľuboša Zlatohlavého, PhDr. Miloslavy Olearník Štefanovej alebo i marketingového manažéra, Bc. Františka Tramitu. Po dynamickom prezentačnom videu sa žiaci so svojimi rodičmi vybrali na prehliadku školy a následne sa mohli zoznámiť s učiteľmi športovej prípravy a s trénermi jednotlivých športov, ktorým sa venujeme. Veríme, že návštevníkom sa naša škola páčila a čoskoro sa stanú našimi žiakmi.

        • Naši maturanti na PROEDUCU…
          • Naši maturanti na PROEDUCU…

          • Medzinárodný veľtrh vzdelávania PRO EDUCO je už stabilnou platformou pre prezentáciu celého spektra aktuálnych tém v oblasti vzdelávania na všetkých úrovniach, tak v rámci štandardných foriem štúdia ako aj mimo nich. Popri téme vzdelávania veľtrh prezentuje aj ďalšie formy mimoškolských aktivít, rozvoja osobnosti, možností pracovného uplatnenia, cestovania a doplnkového vzdelávania mladých ľudí.

        • Divadelné predstavenie Pygmalion
          • Divadelné predstavenie Pygmalion

          • Deň pred sv. Mikulášom naši študenti mohli zažiť nostalgickú atmosféru v pôvodných priestoroch kina Scala. Zúčastnili sme sa anglického predstavenia Pygmalion, najslávnejšej komédie anglického dramatika írskeho pôvodu, George Bernarda Shawa. Putovné britské divadlo TNT theatre dokázalo prepojiť tradičné s moderným a zaujať tak i mladého diváka. Žiaci si okrem možnosti vypočutia jazyka prostredníctvom „native speakers“ odniesli aj morálny odkaz. V nasledujúcich riadkoch si môžete prečítať dejovú líniu predstavenia.

            Londýnsky profesor fonetiky Henry Higgins, starý mládenec, uzavrel stávku s priateľom, plukovníkom Pickeringom, že z nevzdelanej pouličnej kvetinárky Elizy vychová za pol roka dámu s dokonalým spisovným vyjadrovaním a výslovnosťou. Zásluhou starostlivosti Higginsovej gazdinej, pani Pearceovej, vyberanému správaniu plukovníka Pickeringa a Higginsovým lekciám sa v kultivovanom meštiackom prostredí zo zanedbanej dievčiny stane pôvabná žena s vyberaným správaním, očarujúca vznešenú spoločnosť. Svojím prirodzeným a kultivovaným pôvabom predbehne skostnatené vystupovanie a správanie Higginsa. Obľúbi si ju profesorova matka, ktorá ju príjme do svojho domu. Elizin otec, smetiar Doolittle, získa na Higginsovo odporúčanie z nadácie peniaze a svojrázne sa prispôsobuje panskému životu. Higgins po odchode dievčaťa plne ocení jej osobnostné kvality a navrhuje, aby zostala v jeho domácnosti. V epilógu Eliza ponuku odmieta a dáva prednosť Freddymu, ktorý je do nej zaľúbený. Dvojznačný záver hry zdôrazňuje Elizinu emancipovanú a morálnu prevahu nad vzdelaným a citovo ustrnutým Higginsom, ktorý dlho nie je schopný prekročiť bariéry svojho obmedzeného poňatia ženskej individuality.

            „...rozdiel medzi dámou a pouličnou kvetinárkou nie je v tom, že sa každá správa inak, ale v tom, že ľudia sa ku každej z nich správajú inak. (Pygmalion)“

        • Návšteva svätého Mikuláša
          • Návšteva svätého Mikuláša

          • Predvianočný čas je tu. Je to čas tradícií, ktoré sa snažíme zachovávať. Jednou z nich je aj sviatok svätého Mikuláša, ktorý nás odmení za naše konanie počas celého roka. Takejto odmeny sa dočkali aj žiaci našej školy. Svätý Mikuláš prišiel aj s pomocníkmi. Priniesli nám veľkú radosť a pripomenuli nám, že tým najväčším darčekom, ktorý si môžeme navzájom dať je ľudská prítomnosť. Návštevu sv. Mikuláša si veľmi vážime, ďakujeme a prajeme mu, aby bolo vždy dosť dobrých ľudí, ktorých bude môcť obdarovávať. Ďakujeme všetkým, ktorí sa organizačne podieľali na tejto akcii.

        • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Nejde o to, koľko dávame, ale o to, koľko lásky vložíme do toho, čo dávame. Tento rok prijali naši študenti, pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci vianočnú výzvu a zapojili sa do projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Veríme, že vyzbierané darčeky potešia našich seniorov. Do každej krabice sme nezabudli vložiť aj kúsok svojho srdca. Naša škola, ako oficiálny partner zbierky, ďakuje všetkým, ktorí sa zapájajú do tohto ušľachtilého vianočného projektu. Ď A K U J E M E! 

        • Postup na majstrovstvá Slovenska!
          • Postup na majstrovstvá Slovenska!

          • Včera sa uskutočnilo krajské kolo vo futsale stredných škôl chlapcov. Súťaže sa zúčastnilo 11 škôl, víťazov okresných kôl.

            V našej základnej skupine, ktorá sa odohrala na ZŠ Sibírska, sme po dvoch víťazstvách postúpili do štvrťfinále, v ktorom sme vysoko porazili chlapcov z Levoče. V semifinále nás potrápil Stropkov, keď v riadnom hracom čase skončil zápas remízou 2:2, no v následných pokutových kopoch sme vyhrali a postúpili sme do finále.

            Vo finále, ktoré sa už odohralo v športovej hale na Baštovej ulici sme sa stretli so Športovou školou z Popradu. Vo vyrovnanom zápase "bič plieskal" na konci a zásluhou Sebastiána Novotňáka, ktorý strelil hattrick sme zvíťazili 3:0 a postúpili sme na Majstrovstvá Slovenska, ktoré sa budú konať 1. marca v Bratislave.

            O úspech sa zaslúžili: Adam Štapinský, Wiliam Kišš, Peter Valíček, Jakub Michlík, Sebastián Novotňák, Adrián Jusko, Tadeáš Krištof, Jakub Krištof, Tomáš Ohrzal, Filip Hanečák, tréner – Mgr. Radoslav Kubánka

            Srdečne chlapcom blahoželáme a ďakujeme za skvelú propagáciu školy!!!

        • Danielovo víťazstvo vo Fightmmanii
          • Danielovo víťazstvo vo Fightmmanii

          • Daniel Dolhý, žiak IV. C triedy zápasil 26. novembra 2023 v Michalovciach na galavečeri bojových športov Fightmmania. Daniel nezaváhal a zápas si pripísal na svoju stranu. Zvíťazil v klasickom zápase MMA. 

            Srdečne blahoželáme!

        • Praktická hodina chémie
          • Praktická hodina chémie

          • Dňa 24. novembra 2023 sme sa my, žiaci 2. A triedy zúčastnili na praktickej hodine chémie v laboratóriu na Súkromnom bilingválnom gymnáziu na Solivarskej ulici v Prešove. Na vyučovacej hodine sme robili pokusy s octom a sódou bikarbónou a vytvárali tak oxid uhličitý do balónikov alebo chladivé vrecúško. Veľmi sa nám tam páčilo a radi si takúto hodinu zopakujeme.

        • Na víťaznej vlne...
          • Na víťaznej vlne...

          • Dnes sme opäť zaznamenali krásne prvenstvo. V obvodnom kole florbalového turnaja sme nenašli premožiteľa a štyrmi víťazstvami sme si vybojovali miestenku na okresnom kole.

            Ďakujeme chlapcom za bojovnosť a nasadenie!

        • Prvou víťazkou znovu dievča
          • Prvou víťazkou znovu dievča

          • Dnes sme sa vrátili k vyhlasovaniu obľúbenej súťaže o najlepšieho športovca školy. Za mesiac október sa ňou stala reprezentantka Slovenska v hokeji a hráčka HK Šarišanka Prešov Tatiana Blichová. K oceneniu jej gratulujeme a už pripravujeme hlasovanie za mesiac november.