• Ukázala, prečo je kapitánka Slovenska
          • Ukázala, prečo je kapitánka Slovenska

          • Postup Prešova do semifinále zaistila piatimi gólmi​​​

            Ženský hokejový klub 2000 Šarišanka Prešov sa stal suverénnym víťazom základnej časti v skupine - B slovenskej ženskej hokejovej ligy. Zverenky trénera Róberta Martona ju zvládli bez jedinej prehry.

            Prešovčanky rázne vkročili aj do play-off. V prvom štvrťfinále (hralo sa na dve výhry) zvíťazili na ľade klubu Vlci Žilina 3:1.

            V druhom stretnutí na ZŠ v Prešove zdolali Žilinu vysoko 9:1. Šarišanka postúpila do semifinále, v ktorom bude o postup do finále súperiť s HC Osy Spišská Nová Ves.

            Dozreli vekom i hernými skúsenosťami

            V predošlom ročníku ženskej hokejovej ligy hokejistky ŽHK 2000 Šarišanka Prešov s celkovo tretím miestom spokojné neboli.

            Hlavne z dôvodu, že neobhájili strieborné pozície z predchádzajúcich dvoch sezón. V prebiehajúcej si znovu trúfajú minimálne na finále.

            „V minulej sezóne sa nám rovnako ako aj v tejto, v základnej časti darilo. Žiaľ, cestu do finále nám vtedy zahatal v semifinále Martin.

            Zaplatili sme podľa mňa daň za fakt, že sme mali veľmi mladý hráčsky káder. Odvtedy naše dievčatá dozaista dozreli nielen vekom, ale i hernými skúsenosťami.

            Preto verím, že v tohto sezónnom play-off ich zúročia na naplnenie našich stanovených cieľov,“ mienil manažér ŽHK 2000 Šarišanka Prešov Jaroslav Sabol.

            Stabilizovaní sú finančne, trénersky i hráčsky

            „Napriek tomu, že sme do finále vtedy nepostúpili, pozitívom bolo, že do kádra sme zabudovali postupne mladé hráčky, výkonnosť ktorých zjavne stúpala už v tomto ročníku.

            Dokazujú to výhry vo všetkých zápasoch základnej časti i v dvoch štvrťfinálových súbojoch so Žilinou. A okrem toho sme klubovú základňu rozšírili i o najmladšie adeptky ženského hokeja, čo považujeme sa značné pozitívum našej práce do budúcna.

            Žijeme síce aktívne touto sezónou, v ktorej iný cieľ ako finále nemáme, rozhodne ale pozeráme i dopredu.

            Rozšírili sme trénersku i hráčsku základňu, klub je stabilizovaný aj finančne. To sú veci, ktoré v budúcnosti môžu viesť k výsledkom aké si plánujeme,“ podčiarkol J. Sabol.

            Na MS aj pätica hráčok Šarišanky

            Faktom, že v prešovskej Šarišanke pracujú s hokejovou omladinou cieľavedome je, že na ostatných januárových majstrovstvách sveta žien do 18 rokov vo Švajčiarsku v slovenskom národnom tíme hralo päť prešovských hráčok.

            „Jedna z nich, Tatiana Blichová bola dokonca kapitánkou družstva, ktoré na šampionáte A-kategórie obsadilo konečnú šiestu priečku,“ vyzdvihol manažér Šarišanky a doplnil.

            „Ďalšími členkami slovenského výberu boli Nikola Komloš, Ema Lacková, Nela Tischlerová a Gabriela Lačná.“

            Sedemnásťročná Tatiana Blichová, hrajúca na pozícii ľavého krídla, v klubových farbách v bodovacej súťaži po základnej časti slovenskej ženskej hokejovej ligy figurovala najvyššie.

            S reprezentačným družstvom sa podieľala už na postupe Slovenska do elitnej kategórie.

            „Samozrejme, pre každú hráčku postavenie kapitánky je veľkou poctou. Ani ja nie som výnimkou.

            Boli sme ozaj dobrá partia, no i s odstupom času trochu mrzí, že sme neskončili vyššie aspoň o jednu priečku.

            S domácimi Švajčiarkami sme síce vyhrali v skupine o gól, no v zápase o konečné umiestnenie ale prehrali s nimi o tri.“

            Kapitánke imponovali najmä Američanky

            Hrať však na svetovom šampionáte proti špičkovým výberom hráčok do 18 rokov bol pre T. Blichovú zážitok.

            „Ten najväčší určite proti tímu USA, ktorý sa radí k absolútnej svetovej špičke. Američankám sme síce podľahli o šesť gólov, no za výkon, akým sme proti nim hrali sa ani teraz hanbiť naša partia veru nemusí,“ vyriekla ešte pred druhým štvrťfinálovým duelom slovenskej hokejovej ligy proti Žiline.

            „S favoritkami sme sa statočne pasovali a každá z nás si určite odniesla cenné skúsenosti do ďalšej kariéry.“

            Študentka Súkromnej strednej školy ELBA v Prešove T. Blichová výrazne prispela k postupu Šarišanky cez Žilinčanky do ligového semifinále.

            Zaskvela sa hlavne v druhom domácom stretnutí, v ktorom bola autorkou piatich gólov. Dvomi ej sekundovala Sigarevová, jedným prispeli Bandžáková a Stropfhová.

            Keďže sa v celkom dobrom svetle predviedla i na spomenutom svetovom šampionáte vo Švajčiarsku, kde ukázala svoje prednosti v technike a rýchlosti korčuľovania aj prehľade na ľade, tak sme vyzvedali či slovenské hokejové stánky nie sú pre ňu už trochu primalé...

            „Ženským hokejom sa zrejme ani ja živiť nebudem. Skúsiť zahrať si hokej niekde v zámorí, či v niektorej zo severských hokejových krajín, bolo by iste lákavé. Uvidíme ale, čo prinesie čas.“

            (Uverejnené na sportnet.sme.sk

        • Víťazne vo florbale
          • Víťazne vo florbale

          • Naši chlapci sa dnes zúčastnili okresného finále stredných škôl vo florbale a svoju účasť premenili po dvoch víťazstvách a jednej remíze na prvom mieste. Chlapcom gratulujeme a za výbornú reprezentáciu školy ďakujeme.

        • Fotonávrat k MS dievčat U18 v hokeji
          • Fotonávrat k MS dievčat U18 v hokeji

          • Fotkami p. Blichu sa ešte vraciame k nedávno skončeným Majstrovstvám sveta v hokeji hráčok do 18 rokov, na ktorom Slovensko a našu školu reprezentovali dve naše dievčatá. Česť niesť na drese kapitánske "céčko" sa dostalo Tatiane Blichovej a svoje miesto v družstve si zastala aj druhá naša žiačka Ema Lacková.

          • Reprezentačný ples

          • Srdečne Vás pozývame na reprezentačný ples s názvom "A od Prešova...'', ktorý sa uskutoční 10. februára 2024 o 19:00 hod. v sále kultúrno-športového zariadenia El Park. Rezerváciu lístkov viete uskutočniť na tel. čísle 0908 986 733. Tešíme sa na Vás.

        • Novoročné posedenie 
          • Novoročné posedenie 

          • V januári sa už tradične stretávame na populárnej novoročnej Bessenyeiho kapustnici. Nebolo tomu inak ani tento rok. Táto milá akcia je pomenovaná po jednom z prvých elbáckych učiteľov. Nosnou myšlienkou zorganizovaného podujatia bolo posilňovať kolektívy jednotlivých škôl, ich vzájomnú spoluprácu. Okrem toho ponúklo aj pridanú hodnotu, ktorá posilňuje imidž celku ELBA a jej samotných škôl. Novoročný vinš predniesol zriaďovateľ škôl a školských zariadení ELBA, Ing. Emil Blicha.

            Pre všetkých zúčastnených a obzvlášť pre nových kolegov išlo o akciu spojenú s príjemným kultúrnym a emocionálnym zážitkom, keďže večer bol obohatený o krátky kultúrny program, v ktorom sme nazreli do histórie Bessenyeiho kapustnice a vypočuli si veselé veršovačky na jednotlivé elbácke školy. Spoločensko-zábavný charakter novoročného posedenia sa niesol vo veľmi radostnej atmosfére, umocňujúcej priaznivú pracovnú a školskú klímu. 

        • Úspešné hokejistky
          • Úspešné hokejistky

          • Začiatok PLAY-OFF bol úspešný

            Úvodný štvrťfinálový zápas a túto sezónu vôbec prvý proti žilinskými hokejistkám, ŽHK 2000 Šarišanka Prešov vyhral na ľade súpera výsledkom 3:1

            Gólovo sa prvýkrát presadila Laura Koperová a góly do siete Žiliny pridali aj Tatiana Blichová a Ema Lacková.

            Stav série je 1:0 pre Prešov. Hrá sa na 2 víťazne zápasy.

            2. štvrťfinálový zápas je na programe budúci víkend v sobotu 27. 1. 2024 o 18:00 hod. na domácom ľade v Prešove. V prípade nerozhodného stavu bude 3. zápas v nedeľu 28. 1. 2024 o 13:20 hod.

        • Štyri víťazstvá volejbalistiek
          • Štyri víťazstvá volejbalistiek

          • Stalo sa presne to, čo sme chceli a v čo sme dúfali. V štyroch stretnutiach zaznamenali volejbalistky ŠK ELBA  štyri dôležité víťazstva. Najprv doobeda si staršie žiačky relatívne hladko poradili s dievčatami z Košic, keď dvakrát zvíťazili 3:0 a potvrdili vedúcu pozíciu v svojej skupine a zaznamenali 13. a 14. víťazstvo bez prehry. Od "jednej" sa v Žiari nad Hronom predstavili ženy a mali pred sebou jasnú úlohu. Na udržanie nádeje na postup do finálovej štvorky potrebovali priviesť domov aspoň jedno víťazstvo. Dievčatá svoju úlohu splnili a potešili dvoma víťazstvami. Ďakujeme všetkým za skvelú reprezentáciu klubu a rodičom, za fantastickú podporu dievčat v Košiciach...

            Ďakujeme sponzorom:

            #IngEmilBLICHAELBA, #qclinic_presov, #SSŠŠELBA, #3MCargoExpress, #Ekvitas, #EnviroPrint#a4ka#hotelzatoka#sasarakautoskola

        • Na ZOH mládeže aj dve naše dievčatá
          • Na ZOH mládeže aj dve naše dievčatá

          • V slovenskej výprave na zimné olympijské hry mládeže 2024 v Kangwone, ktoré sa uskutočnia v kórejskej provincii od 19. januára do 1. februára 2024, je celkovo 49 športovcov, z toho 34 chlapcov a 15 dievčat. Výpravu povedie Boris Demeter zo športového oddelenia Slovenského olympijského a športového výboru. Menoslov pre Kangwon 2024 schválil výkonný výbor Slovenského olympijského a športového výboru. Slovenskí športovci sa predstavia v dvanástich športoch, zastúpenie nebudú mať v boboch, curlingu a rýchlokorčuľovaní. Potešujúce je, že aj tentokrát sa predstavia dve naše dievčatá. V snoubordingu budeme držať palce Dorote Pitoňákovej a v šortreku Miške Iźarovej, ktorú bude ako trénerka viesť Blanka Hympánová.

        • Hokejové MS 18 aj s našimi dievčatami
          • Hokejové MS 18 aj s našimi dievčatami

          • Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov aj s dvomi našimi dievčatami v piatok dopoludnia pricestovala do dejiska majstrovstiev sveta hráčok tejto vekovej kategórie. Dievčenská osemnástka sa aj s "elbačkami" Taňou Blichovou a Emou Lackovou na prelome rokov intenzívne pripravovala na šampionát. V decembri odohrala kvalitne obsadený Turnaj štyroch krajín v českom Chomutove a medzi sviatkami k tomu pridala výcvikový tábor v Bratislave. V hlavnom meste absolvovala aj trojdňový tréningový kemp v priebehu aktuálneho týždňa a pred začiatkom podujatia v Zugu pridá ďalšie dva tréningy.

            „V rámci posledných tréningov sme sa venovali predovšetkým systémovým veciam. Minulý týždeň sme odohrali aj jeden modelovaný zápas proti tímu HOBA Bratislava. Musím vyzdvihnúť prístup súpera, keďže chlapci svoju hru prispôsobili tomu, že hrajú proti dievčatám a nehrali do tela. Naše hráčky podali dobrý výkon, do hry aplikovali prvky z tréningov, s čím sme boli spokojní,“ povedala hlavná trénerka ženskej reprezentácie do 18 rokov Gabriela Sabolová.

            Mladé Slovenky odohrali prvý zápas vo švajčiarskom Zugu v nedeľu 7. januára proti favorizovaným Američankám. Slovenky dve tretiny trápili Američanky, avšak favorizovaný zámorský tím šiestimi gólmi ovládol tretie dejstvo a triumfoval 7:1. Druhý duel odohrali v pondelok proti Švédkam. Boli v hre o body do záverečnej tretiny aj v druhom zápase. Zverenky hlavnej trénerky Gabriely Sabolovej držali remízový stav s favorizovanými Švédkami až do začiatku 52. minúty, ale napokon prehrali 3:6. Posledný tretí duel v základnej B-skupine odohrajú v stredu o 16. hodine proti Švajčiarkam. Bez ohľadu na jeho výsledok všetky tímy postúpia do štvrťfinále.

        • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry
          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • V decembri, tesne pred vianočnými prázdninami, sa na pôde našej školy uskutočnila aj Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry. Online testu, v ktorom si študenti preverili základné kompetencie v materinskom jazyku, sa zúčastnilo takmer 70 študentov zo všetkých ročníkov a tried našej športovej školy.

            Najúspešnejší riešitelia prvej časti olympiády, ktorá bola, tak ako aj maturitné testy, zameraná najmä na čítanie s porozumením a overovanie teoretických vedomostí pri práci s konkrétnymi umeleckými či odbornými textami, postúpili do druhého kola, v ktorom na nich čakali dve praktické úlohy.

            Prvou z nich bolo napísanie alebo pretransformovanie textu podľa zadania a následne sa tí najlepší riešitelia dostali do poslednej časti, v ktorej mali vytvoriť rečnícky prejav na jednu z vyžrebovaných aktuálnych tém.

            Spolu s pani zástupkyňou PhDr. Miloslavou Olearník Štefanovou sme si vypočuli viacero zaujímavých a podnetných prehovorov a po naozaj náročnom preverení jazykových, komunikačných, teoretických i praktických vedomostí sme sa zhodli na výslednom poradí tých najlepších.

            Víťazkou školského kola súťaže Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry sa stala Zuzana Krajňaková z III. A, na druhom mieste sa umiestnila Ema Baricová z II. M a na spoločnom treťom delenom mieste skončili Lea Kočiková zo IV. A a Liana Chomišáková z II. M.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazkám naozaj úprimne gratulujeme k dosiahnutým výsledkom a Zuzke s Emou budeme držať prsty pri reprezentácii na krajskom kole OSL.      

            Mgr. Adela Kostelníková, PhD. 

             

            Vyhodnotenie olympiády

        • Elbáci vo svete - Ako sme spoznávali adventnú Budapešť
          • Elbáci vo svete - Ako sme spoznávali adventnú Budapešť

          • Adventné obdobie sme spolu so žiakmi našej školy využili na spoznávanie vianočnej Budapešti. Skoré ranné vstávanie (na naše prekvapenie) nikomu nevadilo a cestu do hlavného mesta Maďarska sme využili aj na rozdelenie úloh. Každá skupinka žiakov dostala za úlohu nájsť a odfotografovať sa s niektorou z dominánt maďarskej metropoly. Aby to bolo spravodlivé, každý si svoj cieľ vyžreboval, hoci všetky skvosty budapeštianskej architektúry sú rovnako fotogenické (dokonca aj naša učiteľská zostava mala pridelenú úlohu) a výprava za najlepšou fotkou a predvianočnou atmosférou jednej z najkrajších európskych metropol sa mohla začať.

            Spolu so sprievodcom nás privítala sychravá a upršaná Budapešť, no náladu sme si nechali pokaziť. Prešli sme spolu Námestím hrdinov, sledovali spolu s turistami z celého sveta výmenu hradnej stráže pred sídlom maďarského premiéra, obzreli si pozemnú lanovku stúpajúcu k Budínskemu hradu, i klesajúcu smerom k Dunaju, z Rybárskej bašty sme si vychutnali výhľad na jednu z najkrajších budov parlamentu v Európe, nevynechali sme ani Matyášov chrám a prehliadku mesta sme ukončili v časti Pešť, kam sme sa dostali nádherným Széchenyiho mostom.

            Pred Bazilikou sv. Štefana sme si mohli zohriať ruky horúcou čokoládou na nádherných vianočných trhoch, ktoré ponúkali typické maďarské pokrmy a výrobky. Niektorí z nás sa rozhodli vyjsť aj na vyhliadku na kupole Baziliky a ako správni Elbáci sme nepoužili výťah, ale do výšky 96 metrov sme si to poctivo vyšliapali po schodoch (bolo ich viac než 240). Síce uzimení, ale určite bohatší o množstvo zážitkov sme sa domov na Slovensko vracali spolu s husto poletujúcimi snehovými vločkami.   

            Mgr. Adela Kostelníková, PhD. 

        • V zasnežených Nízkych Tatrách
          • V zasnežených Nízkych Tatrách

          • Začiatkom nového roka by sme sa ešte chceli v krátkosti vrátiť k akciám, ktoré sa uskutočnili v našej škole v priebehu posledného mesiaca. Ich energiou a pozitívnou atmosférou sa chceme rovnako energicky, optimisticky a objaviteľsky nastaviť aj na rok 2024.

            Minuloročné vydarené vysokohorské túry v spoločnosti našich žiakov boli podnetom k tomu, aby sme v tomto školskom roku oficiálne otvorili turistický krúžok, ktorý je určený všetkým záujemcom o aktívny oddych a turistiku v známych i menej známych oblastiach Slovenska.

            Cieľom prvej spoločnej túry sa stal najvyšší vrch Nízkych Tatier - Ďumbier. Správy o počasí síce neboli najpriaznivejšie, no predpovedné modely sa neustále menili a hoci hlásili prvé snehové zrážky, trochu zimy i fujavicu, nás to neodradilo.

            S Mgr. Richardom Purdešom sme sa rozhodli pre trasu Trangoška – Štefánikova chata – Ďumbier. V momente, keď sme vystúpili na parkovisku, nás už čakala prvá nádielka snehu. Brali sme to však s úsmevom na tvárach, aspoň sme mali pocit, že okúsime prvý skutočne zimný deň s bielou pokrývkou, tak ako sa na poriadnu slovenskú zimu patrí. Čím sme boli bližšie k chate, tým bol výstup náročnejší. Po asi dvoch hodinách brodenia sa snehom sme sa dostali na chatu M. R. Štefánika v nadmorskej výške 1 740 m.

            Nechcelo sa tomu veriť, ale pohľad na okno a za okno nás všetkých jednoznačne presvedčil o tom, že pani zima (a ani pani Mrázová) našu výpravu ďalej jednoznačne nepustia. V chate bolo príjemne teplučko, kapustnica bola naozaj výborná a naše zásoby jedla, ktoré boli odhadom na dobré dva dni, sa za krátku chvíľu stratili. Napriek ozaj silnej túžbe dostať sa hore na Ďumbier bolo volanie zdravého rozumu oveľa silnejšie, urobili sme pár fotiek a namierili si to rovno dole, niektorí z nás aj na zadku, čím sme značne zostup urýchlili.

            Zimnú krajinu sme si užili, slovenský dvojkríž na vrchole kopca dosiahneme nabudúce a možno sa k nám pridajú aj ďalší turistickí nadšenci.

            PaedDr. Marcela Mrázová

          • Vianočné prianie

          •  

            Prajeme Vám Vianoce plné štedrosti,

            pohody, lásky a pokoja

            a v novom roku 2024

            veľa zdravia, šťastia a úspechov.

             

        • Vianočné reminiscencie 2023
          • Vianočné reminiscencie 2023

          • Posledný pracovný deň pred sviatkami sme sa my, Elbáci, stretli na Vianočných reminiscenciách, aby sme dôstojne oslávili vianočné sviatky v spoločnosti žiakov aj kolegov a pripomenuli si regionálne tradície Vianoc. Miestom konania tohtoročných vianočných reminiscencií sa opäť stala pôvabne vyzdobená hala El Parku. Celý program skvele moderovala naša kolegyňa, PaedDr. Miriam Berezovská, ktorá v úvode všetkých prítomných na milom stretnutí srdečne privítala. Videopozdrav uviedol predseda študentského parlamentu, Štefan Malec z III. M triedy. Pekné a zároveň vtipné vianočné video navodilo príjemnú vianočnú atmosféru. PaedDr. Berezovská po ňom vyslovila prianie ako rada by sa aspoň na moment vrátila o pár rokov späť, alebo zaspomínala na Vianoce jej detstva, ktoré boli ozaj o vôni ihličia, teple sviečok, chuti medu a magickom vianočnom zázraku. Pozvala nás ostatných, aby sme sa obzreli spolu s ňou, vrátili sa späť v čase k odkazu našich predkov, otvorili okno do minulosti a nazreli k vianočným zvykom a tradíciám našich starých a prastarých mám. Nasledoval nádherný vianočný program, v ktorom vystúpili žiaci odetí v krojoch, v ktorých nám priblížili slovenské zvyky, obyčaje a tradície. Hovorené slovo sa striedalo so spevom. 

            Príjemným prekvapením bolo vystúpenie nás, pedagógov, ktorí sme za klavírneho doprovodu Patrika Svobodu z II. M triedy, precítene zaspievali vianočnú pieseň Búvaj dieťa krásne. Náš spev zožal veľký úspech. Ďalšie ľudové koledy krásne zanôtili žiaci za doprovodu akordeonistu Olivera Lišovského z  I. M triedy. Po takmer hodinovom programe riaditeľ SSŠŠ ELBA, Mgr. Juraj Skrip vyhodnotil populárnu súťaž o najkrajšiu vianočnú výzdobu. V nej získala 3. miesto trieda II. A, 2. miesto si vybojovala trieda III. M a víťazom sa stala III. A trieda. Športovcom mesiaca november 2023 sa stala Tamara Tokárová z III. C triedy. Svoje ceny si prevzali aj najúspešnejší riešitelia celoštátnej informatickej súťaže IT Fitness Test 2023. Žiaci III. A triedy v nej dosiahli najlepší priemerný výsledok 89,07 % a získali hodnotné ceny od Národnej koalície pre digitálne zručnosti a povolania SR. Všetkým oceneným srdečne blahoželáme!

            Na záver sme si všetci zaspievali koledu Tichá noc a PaedDr. Berezovská nám venovala zopár jej úprimných slov: "Keď včera večer do okna môj pohľad padol, maličký anjel v okne stál. Pokojné Vianoce mi prial i posolstvo pre vás všetkých odovzdal. Nech lásku, radosť, šťastie napĺňame a na svojich blízkych nezabúdame. Nech rozžiarime každý deň a v úcte k iným ľuďom žijeme len. Pre tých, čo tu s nami už nie sú, naše myšlienky venujeme a ostatným úsmev, objatie darujeme. Požehnané Vianoce, šťastie a zdravie nech máte stále, to vám z celého srdca prajem." 

            Prajeme každému príjemné a požehnané vianočné sviatky prežité v kruhu svojich najbližších. Využite tieto pokojné chvíle na to, aby ste spomalili, oddýchli si a strávili ich s ľuďmi, ktorí sú vášmu srdcu najbližší. Užite si naplno sviatky pokoja, rodinných stretnutí a spomienok na blízkych, po ktorých ostalo pri štedrovečernom stole voľné miesto.

            PaedDr. Erika Petrašková, PhD.

        • Vianočný turnaj pre učiteľov
          • Vianočný turnaj pre učiteľov

          • Tradičný, už 10. ročník Vianočného volejbalového turnaja medzi tréningovými skupinami a učiteľmi, sa uskutočnil v predvianočný čas vo štvrtok 21. decembra v ŠH Elpark.

            Po otvorení turnaja nasledovali súboje v skupinách, v ktorých sa rozhodlo, že vo finále nastúpili proti sebe tímy Učiteľov proti TS volejbal. Zápas bol naozajstným vyvrcholením turnaja. Nakoniec sa ukázala skúsenosť družstva pedagógov doplnených o volejbalových trénerov všetkých troch prešovských volejbalových klubov a po víťazstve získali učitelia prvé miesto v turnaji.

            Oceňujeme snahu a volejbalové majstrovstvo ostatných TS, kvalitné rozhodovanie našich žiakov, kvalifikovaných rozhodcov, disciplínu a športovú atmosféru, ktorú vytvorili naši žiaci. Družstvá na 1. - 3. mieste boli ocenené pohárom, diplomom a sladkou odmenou od vedenia školy.

            Celkové poradie:

            1. Učitelia
            2. TS volejbal
            3. TS futbal
            4. TS hádzaná/tenis
            5. VŠP
            6. TS hokej/atletika

            Zároveň sa uskutučnil aj I. ročník turnaja v šípkach a tu bolo poradie takéto:

            Dievčatá:

            1. Simona Karafová
            2. Liana Chomišáková
            3. Vanessa Hrušovská

            Chlapci:

            1. Martin Brindzko
            2. Tomáš Kurimčák
            3. Samuel Džobaník
        • Tretia strieborná adventná nedeľa elbákov v Prahe
          • Tretia strieborná adventná nedeľa elbákov v Prahe

          • Počas tretieho adventného víkendu sme navštívili „zlatú stovežatú Prahu“. Každý rok pred Vianocami navštívime jedno európske mesto, kde sa konajú tradičné vianočné trhy, aby sme zažili blížiace sa Vianoce aj z iných uhlov pohľadu. Tento rok žreb padol na Prahu. Celkom 55 zamestnancov škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Ing. Emila Blichu – ELBA a EVA sa zúčastnilo spolu s rodinnými príslušníkmi a priateľmi krásneho a nezabudnuteľného výletu. Môžeme povedať, že výlet bol vynikajúci tak ako každý rok. Počasie nám prialo – svietilo slnko, obloha bola blankytne modrá a vonku 5 °C – 10 °C. No čo viac si môžeme priať? Benefitom bola pre nás aj čeština a výborné ubytovanie s bezproblémovou dostupnosťou do centra k historickým skvostom Prahy. Vychutnali sme si vianočnú atmosféru na Staromestskom námestí, mnohí skoro až zatajili dych pri Orloji, atmosféra bola krásna aj na Hradčanoch, prešli sme sa po Karlovom moste, nevynechali sme ani najstaršiu „Hospůdků U Fleků“, skontrolovali sme Národné divadlo a dúfali, že stretneme nejakú divadelnú osobnosť. Taktiež sme si pripomenuli aj udalosti zo 17. 11. 1989 na Národnej tříde a samozrejme urobili fotky na Václavskom námestí pod sv. Václavom. Neskoro večer príjemne unavení, plní dojmov, krásnych zážitkov a spokojní sme nasadli do vlakovej súpravy pražského metra na Můstků, alebo električiek č. 8, 18 a odviezli sme sa do Granthotela. “Bonusom“ bola spiatočná cesta iným autobusom.

            Ďakujeme za ďalší nezabudnuteľný predvianočný zážitok.

            Účastníci zájazdu ELBA Tour

        • DOD ako sa patrí...
          • DOD ako sa patrí...

          • V piatok otvorila naša Súkromná stredná športová škola ELBA svoje brány všetkým priaznivcom a záujemcom o štúdium. Svojou účasťou nás poctilo vyše 130 ľudí, ktorí si mohli vypočuť informácie priamo z prvej ruky od riaditeľa, Mgr. Juraja Skripa, či zástupcov školy, Mgr. Ľuboša Zlatohlavého, PhDr. Miloslavy Olearník Štefanovej alebo i marketingového manažéra, Bc. Františka Tramitu. Po dynamickom prezentačnom videu sa žiaci so svojimi rodičmi vybrali na prehliadku školy a následne sa mohli zoznámiť s učiteľmi športovej prípravy a s trénermi jednotlivých športov, ktorým sa venujeme. Veríme, že návštevníkom sa naša škola páčila a čoskoro sa stanú našimi žiakmi.

        • Naši maturanti na PROEDUCU…
          • Naši maturanti na PROEDUCU…

          • Medzinárodný veľtrh vzdelávania PRO EDUCO je už stabilnou platformou pre prezentáciu celého spektra aktuálnych tém v oblasti vzdelávania na všetkých úrovniach, tak v rámci štandardných foriem štúdia ako aj mimo nich. Popri téme vzdelávania veľtrh prezentuje aj ďalšie formy mimoškolských aktivít, rozvoja osobnosti, možností pracovného uplatnenia, cestovania a doplnkového vzdelávania mladých ľudí.

        • Divadelné predstavenie Pygmalion
          • Divadelné predstavenie Pygmalion

          • Deň pred sv. Mikulášom naši študenti mohli zažiť nostalgickú atmosféru v pôvodných priestoroch kina Scala. Zúčastnili sme sa anglického predstavenia Pygmalion, najslávnejšej komédie anglického dramatika írskeho pôvodu, George Bernarda Shawa. Putovné britské divadlo TNT theatre dokázalo prepojiť tradičné s moderným a zaujať tak i mladého diváka. Žiaci si okrem možnosti vypočutia jazyka prostredníctvom „native speakers“ odniesli aj morálny odkaz. V nasledujúcich riadkoch si môžete prečítať dejovú líniu predstavenia.

            Londýnsky profesor fonetiky Henry Higgins, starý mládenec, uzavrel stávku s priateľom, plukovníkom Pickeringom, že z nevzdelanej pouličnej kvetinárky Elizy vychová za pol roka dámu s dokonalým spisovným vyjadrovaním a výslovnosťou. Zásluhou starostlivosti Higginsovej gazdinej, pani Pearceovej, vyberanému správaniu plukovníka Pickeringa a Higginsovým lekciám sa v kultivovanom meštiackom prostredí zo zanedbanej dievčiny stane pôvabná žena s vyberaným správaním, očarujúca vznešenú spoločnosť. Svojím prirodzeným a kultivovaným pôvabom predbehne skostnatené vystupovanie a správanie Higginsa. Obľúbi si ju profesorova matka, ktorá ju príjme do svojho domu. Elizin otec, smetiar Doolittle, získa na Higginsovo odporúčanie z nadácie peniaze a svojrázne sa prispôsobuje panskému životu. Higgins po odchode dievčaťa plne ocení jej osobnostné kvality a navrhuje, aby zostala v jeho domácnosti. V epilógu Eliza ponuku odmieta a dáva prednosť Freddymu, ktorý je do nej zaľúbený. Dvojznačný záver hry zdôrazňuje Elizinu emancipovanú a morálnu prevahu nad vzdelaným a citovo ustrnutým Higginsom, ktorý dlho nie je schopný prekročiť bariéry svojho obmedzeného poňatia ženskej individuality.

            „...rozdiel medzi dámou a pouličnou kvetinárkou nie je v tom, že sa každá správa inak, ale v tom, že ľudia sa ku každej z nich správajú inak. (Pygmalion)“

        • Návšteva svätého Mikuláša
          • Návšteva svätého Mikuláša

          • Predvianočný čas je tu. Je to čas tradícií, ktoré sa snažíme zachovávať. Jednou z nich je aj sviatok svätého Mikuláša, ktorý nás odmení za naše konanie počas celého roka. Takejto odmeny sa dočkali aj žiaci našej školy. Svätý Mikuláš prišiel aj s pomocníkmi. Priniesli nám veľkú radosť a pripomenuli nám, že tým najväčším darčekom, ktorý si môžeme navzájom dať je ľudská prítomnosť. Návštevu sv. Mikuláša si veľmi vážime, ďakujeme a prajeme mu, aby bolo vždy dosť dobrých ľudí, ktorých bude môcť obdarovávať. Ďakujeme všetkým, ktorí sa organizačne podieľali na tejto akcii.