• Idem do toho!
          • Idem do toho!

          • Mládežnícka konferencia IDEM DO TOHO! je projekt realizovaný v rámci projektu PODPORA – podporeného z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2022 – 2027“, ktoré administruje Iuventa – Slovenský inštitút mládeže.

            Mládežnícke konferencie sa organizujú už niekoľko rokov a sú určené prioritne základným organizáciám, ktoré pôsobia na stredných školách, s mladými ľuďmi vo veku 15 – 18 rokov. Stretávajú sa na nich aktívni mladí ľudia – členovia Detskej organizácie FÉNIX. o. z., ktorí sa zapájajú do aktuálneho diania v spoločnosti. Okrem toho sa zaujímajú o konkrétnu tému Mládežníckej konferencie, sú komunikatívni a radi sa podelia o svoje názory so svojimi rovesníkmi. Na Mládežníckej konferencii sa dozvedia veľa nových vecí v danej oblasti, rozšíria si svoje vedomosti a v neposlednom rade dostanú priestor na diskusiu. V rámci programu absolvujú besedy so zaujímavými, skúsenými a inšpiratívnymi ľuďmi. Tých sa budú môcť pýtať nielen na konkrétne otázky z danej oblasti, ale aj na ich príbeh a pracovnú kariéru.

            Mládežnícku konferenciu „Idem do toho“ dňa 14. 10. 2022 zorganizovali študenti zo súkromnej strednej športovej školy ELBA. Venovali sa téme zdravie a zdravý životný štýl – témam, ktoré považujú za veľmi dôležité v dnešnej uponáhľanej dobe. Mládežnícka konferencia IDEM DO TOHO sa konala v priestoroch El Parku. Táto konferencia sa niesla v duchu dodržiavania zdravého životného štýlu, dôležitosti zdravého stravovania, zdravej kuchyne, športu aj vznikajúcich chorôb pri nesprávnom životnom štýle. Maturanti biológie pod vedením Mgr. Simony Dvorjakovej upozornili na dôležitosť body image, nebezpečia ochorení bulímia i anorexia, či záchvatového prejedania sa. Rozhovory sa niesli aj v duchu témy návykových látok, nikotínu a žuvacieho tabaku. V príspevkoch Martina Sopka, Blanky Hympánovej a Mgr. Juraja Skripa sa prezentovala aj dôležitosť telesnej výchovy a športu všeobecne, rozvoj fyzickej a duševnej krásy. Veľmi zaujímavým príspevkom bola prezentácia Jána Smolka o organizácii DofE, do ktorej sú zapojení aj naši študenti.

        • Turistický kurz žiakov 1. M triedy
          • Turistický kurz žiakov 1. M triedy

          • V dňoch 10. - 12. októbra sa konalo Jesenné školské športové sústredenie vo forme turistického kurzu pre žiakov 1. M. Žiaci absolvovali jednodňové turistické vychádzky v okolí Prešova a vo Vysokých Tatrách, kde preverili nielen svoju kondíciu, ale aj znalosti a zručnosti pri pohybe náročným lesným a horským terénom. Spoločne so svojimi vyučujúcimi navštívili Jánošíkovu baštu, Horský Hotel Sliezsky Dom a Predné Solisko. Popri nastúpaných výškových metroch a prejdených kilometroch zažili veľa zábavy.

        • Majstrovstvá SR družstiev v prekážkovom behu
          • Majstrovstvá SR družstiev v prekážkovom behu

          • 5. októbra 2022 sa v športovom areáli na Štrbskom plese uskutočnili otvorené M SR družstiev v prekážkovom behu Štrba race 2022. Našu školu reprezentovali Tatiana Blichová, Michaela Ižarová, Sebastián Novotňák a Patrik Guľaša.

            Náročnú prekážkovú trať najlepšie zvládla Tatiana Blichová, ktorá v konkurencii 150 súťažiacich obsadila výborné 3. miesto, družstvo SSŠŠ ELBA obsadilo v súťaži škôl 11. miesto.

        • Exkurzia v Knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove
          • Exkurzia v Knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove

          • V prvom ročníku spoznávame novú školu, nové mesto a v ňom i nové miesta. V rámci vyučovania materinského jazyka a pestovania lásky k literatúre sme v uplynulých dňoch zavítali do najväčšej prešovskej knižnice, ktorá sídli v krásnej historickej budove bývalej Bosákovej banky. Prezreli sme si oddelenie beletrie a odbornej literatúry, vyskúšali sme si vyhľadávanie kníh podľa autora alebo predmetu a nahliadli sme aj do študovne, kde sme si mohli pozrieť i veľmi vzácne či drahé knihy. Spoznali sme verejnú knižnicu, aby sme vedeli, kde máme hľadať inšpirácie a pomoc pri štúdiu.

        • Deň učiteľov
          • Deň učiteľov

          • Dňa 7. 10. 2022 sa uskutočnilo slávnostné oceňovanie pracovníkov škôl ELBA v rámci Dňa učiteľov, ktorý je tradičnou a veľmi obľúbenou akciou našich škôl. Všetkých pozvaných hostí na úvod srdečne privítala Mgr. Andrea Hocmanová, vedúca kancelárie zriaďovateľa EVA – ELBA. Krásne príhovory odzneli z úst ostatných laureátok Ceny Emanuel 2020 a 2021 – Bc. Ivany Kačalovej a PaedDr. Slávky Tejbusovej. Slávnostný prípitok predniesol zriaďovateľ škôl a školských zariadení EVA – ELBA, Ing. Emil Blicha. 

            Za SSŠŠ ELBA získali učiteľské uznanie PaedDr. Marcela Mrázová, PhDr. Ivana Vozarská a Ing. Elena Jelenová. Pri príležitosti okrúhleho životného jubilea sme nezabudli ani na PaedDr. Máriu Jenčíkovú. Teší nás, že tohtoročným laureátom ceny Emanuel za rok 2022, sa stal Mgr. Ľuboš Zlatohlavý, zástupca riaditeľa SSŠŠ ELBA Prešov. Gratulujeme!

            Príjemnú atmosféru večera ešte viac umocnil bohatý kultúrny program, v rámci ktorého vystúpili žiaci SZUŠ ELBA. Hudobným číslom prispela do programu aj zamestnankyňa SZUŠ slečna Humeňanská. Výborný spevácky výkon predviedol elbácky mužský spevácky zbor, za ktorý zožal obrovský aplauz.

            Celý večer sa niesol v znamení dobrej nálady a tanca do neskorých večerných hodín.

        • Medaila z M SR v atletike
          • Medaila z M SR v atletike

          • Minulý mesiac sa v Košiciach uskutočnili majstrovstvá SR v atletike mládeže a nás teší, že sa na krásnom druhom mieste v behu na 60 m umiestnila naša žiačka Miška Kizeková. Miška sa zároveň zúčastnila aj medzištátneho stretnutia reprezentácií Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Slovinska a Chorvátska. Gratulujeme!!!