• Juniorský olympijský tím 2023
          • Juniorský olympijský tím 2023

          • Sme veľmi hrdí na to, že sa do JOT 2023 dostali hneď dvaja naši žiaci. Daniel Balaščák a Tamara Tokárová. Mená, ktoré je si dobré zapamätať. Veríme, že svoj talent budú rozvíjať a budú prinášať radosť nielen nám, ale aj celému Slovensku. Mať v "dvadsaťjednotke" vybraných mladých športovcov hneď dvoch zástupcov, je nesporne veľkým úspechom našej školy.

        • Aj Tamara v juniorskom olympijskom tíme
          • Aj Tamara v juniorskom olympijskom tíme

          • S veľkou radosťou Vás chceme informovať o zaradení našej žiačky Tamary Tokárovej do Juniorského olympijského tímu na rok 2023 grantového programu Nadácie SOŠV zameraného na podporu mladých talentovaných športovcov. Rozhodla o tom komisia pre rozvoj športu SOŠV na základe medzinárodnej úspešnosti mladých talentov na vrcholových podujatiach ich vekovej kategórie zostavila Juniorský olympijský tím 2023.

            Tamara, gratulujeme!!!

        • Daniel v juniorskom olympijskom tíme
          • Daniel v juniorskom olympijskom tíme

          • Sme naozaj veľmi radi, že vás môžeme oboznámiť s veľmi prijemnou informáciou. Slovenský olympijský a športový výbor a Nadácia SOŠV zaradila Daniela Balaščáka, žiaka SSŠŠ ELBA Prešov do Juniorského olympijského tímu 2023, do ktorého boli vybratí tí najlepší juniorskí športovci na Slovensku. Slovenský olympijský a športový výbor a Nadácia SOŠV zostavuje z 25 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím. Cieľom tohto programu je podporovať mladých športovcov v rozvoji ich kariéry a vytvoriť im na to vhodné podmienky.

            Gratulujeme Daniel!!!

        • Výsledky jazykových olympiád
          • Výsledky jazykových olympiád

          •  

            Výsledky školského kola olympiád v nemeckom a anglickom jazyku

            Koncom novembra sme našich žiakov potrápili olympiádami v cudzích jazykoch. Predstavujeme vám úspešných riešiteľov z jednotlivých predmetov. Ostatným zúčastneným ďakujeme za vynaložené úsilie a sme veľmi radi, že sa jazykom venujete aj mimo vyučovacích hodín. 

            Nemecký jazyk:

            1. miesto: Peter Radačovský (4.C)
            2. miesto: Zuzana Baňasová (4.A)
            3. miesto: Zuzana Krajňáková (2.A)

            Anglický jazyk: 

            1. kategória - zodpovedajúca úrovni B1: 

            1. miesto: Richard Kráľovský (2.A) 
            2. miesto: Ivan Janák (2.A) 
            3. miesto: Ciara Mária Fecko (2.A)

            2. kategória - zodpovedajúca úrovni B2: 

            1. miesto: Branislav Guľáš (4.C) 
            2. miesto: Dávid Hadvizdžák (4.C) 
            3. miesto: Michal Červeň (4.A)

            Víťazom, Rišovi a Braňovi, držíme prsty na Okresnom kole olympiády v anglickom jazyku 19. 1. 2023. Fingers crossed!

        • Nielen športom žije naša škola
          • Nielen športom žije naša škola

          • Vraví sa, že skvelí učitelia majú skvelých žiakov. Našu učiteľku informatiky, Eriku Petraškovú učil kedysi na vysokej škole Ing. Emil Blicha, zriaďovateľ škôl a školských zariadení ELBA. Zaujímavosťou je preto fakt, že na 7. mieste sa v celoštátnom certifikačnom teste digitálnych zručností umiestnila jeho 2. alma mater STU Bratislava, naša škola SSŠŠ ELBA sa umiestnila na 8. mieste a jeho 1. alma mater SPŠE Prešov sa umiestnila na 9. mieste. Ďalšou zaujímavosťou je fakt, že na našej športovej škole ELBA študuje kvantum talentovaných mladých ľudí, ktorí sa presadzujú nielen na rôznych športových súťažiach, ale sú veľmi úspešní aj v prírodovedných a iných oblastiach. Jednou z nich je aj Michaela Ižarová, ktorá dlhodobo dosahuje krásne úspechy tak v športe, ako aj v súťažiach s prírodovedným a spoločensko-vedným zameraním. Jej športovým idolom je talianska rýchlokorčuliarka Ariana Fontana, ktorá získala 11 olympijských medailí.

        • Jesenný workshop v Piešťanoch
          • Jesenný workshop v Piešťanoch

          • Víkendový workshop s MIEE učiteľmi je pravidelné stretnutie inovatívnych učiteľov, počas ktorého sa vzdelávajú, inšpirujú a aj oddychujú. Tentokrát sa konal v Piešťanoch a nechýbala na ňom ani naša učiteľka informatiky Erika Petrašková.

            Ak vás to zaujalo a chcete byť v tejto skupinke šikovných učiteľov, máte jedinečnú príležitosť pripojiť sa zaregistrovaním do programu na odkaze https://aka.ms/mieexpertsk

        • V príprave na MS aj naše dve dievčatá
          • V príprave na MS aj naše dve dievčatá

          • Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov aj s dvomi Elbačkami absolvuje počas prípravy na MS vo švédskom Östersunde výcvikový tábor a Turnaj štyroch krajín vo Fínsku (11. - 18. decembra). Tím pod vedením trénera Miroslava Mosnára nastúpi na severe Európy proti domácim reprezentantkám, Češkám a Japonkám. Realizačný tím doplní oproti novembrovému zrazu aj hlavný kouč ženskej reprezentácie Arto Sieppi. Fínsky tréner pomôže dievčatám z pozície mentora.

            Slovenky sa stretnú v nedeľu 11. decembra v Bratislave a potom zamieria na výcvikový tábor do fínskeho Kuortane.

            Vo štvrtok 15. decembra o 17.00 hod. si slovenské reprezentantky zmerajú sily vo Vierumäki proti domácim rovesníčkam, v piatok ich čakajú o 16.30 Japonky a turnaj zakončia v sobotu o 9.30 duelom proti Češkám.

            V decembrovom reprezentačnom termíne bude v akcii aj kombinovaný tím zložený zo širšieho kádra "osemnástky" a dievčat patriacich do "šestnástky".

            Družstvo pod vedením trénerky Nicol Lucák Čupkovej nastúpi na domácom Turnaji olympijských nádejí Vyšehradskej štvorky v Púchove proti Poľkám, Maďarkám a Češkám.

            Nominácia tímu SR žien do 18 rokov

            Hráčky podľa klubov: Lilien Beňáková (Barani-HŠMH Banská Bystrica/ŽHK Poprad), Zuzana Dobiašová (HC ŠKP Bratislava), Alexandra Mateičková (HC ŠKP Bratislava), Laura Jancsóová (HC ŠKP Bratislava/Vlci Žilina – mládež), Emma Donovalová (HK Brezno/ŽHK Poprad), Soňa Kubaniová (HK Humenské Levy/ŽHK Michalovce), Klára Macková (HK Humenské Levy/ŽHK 2000 Šarišanka Prešov), Alica Juríková (HK Levice), Paula Mandelíková (HK Levice/MHK Martin), Lívia Debnárová (HC Lučenec/HC ŠKP Bratislava), Lívia Nogová (MHK Martin), Lily Sternová (HK Lokomotíva N. Zámky), Ema Tóthová (HK Lokomotíva N. Zámky/HC ŠKP Bratislava), Kristína Taricsová (HK Lokomotíva N. Zámky/HC Spišská Nová Ves), Tatiana Blichová (HC Prešov/ŽHK 2000 Šarišanka Prešov), Sandra Halušková (MŠK Púchov/MHK Martin), Ema Lacková (ŽHK 2000 Šarišanka Prešov/HC Prešov), Laura Mária Mihaliková (HC Spišská Nová Ves), Ema Gálisová (HC Topoľčany/HC ŠKP Bratislava), Hana Krákorová (HK Trnava/HC ŠKP Bratislava), Gabriela Lačná (HC Bulls Vranov/ŽHK Michalovce), Nela Lopušanová (Vlci Žilina - mládež), Ivana Látková (Vlci Žilina - mládež/HC ŠKP Bratislava)

        • Deň otvorených dverí
          • Deň otvorených dverí

          • Dňa 6. 12. sa okrem osláv sv. Mikuláša v našej škole konal aj DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ. Účastníci sa v modrej telocvični stretli s vedením školy, dozvedeli sa základné údaje o odboroch, ktoré škola ponúka, mali možnosť si pozrieť propagačné video, kde boli predstavené všetky ihriská a športoviská, ktoré škola využíva pre výuku športovej prípravy, taktiež mali možnosť vidieť prierez mimoškolských športových akcií a súťaží, kde sa žiaci umiestnili na popredných priečkach. Následne sa presunuli do veľkej telocvične, kde im pod vedením trénerov naši žiaci pripravili ukážky športových tréningov z volejbalu, futbalu a všeobecnej športovej prípravy. Samozrejme, nemohla chýbať ani prehliadka tried a ostatných priestorov školy, ktorá už dýchala vianočnou výzdobou a atmosférou. Veríme, že všetci zúčastnení žiaci aj ich rodičia si od nás odnášajú príjemné zážitky a v septembri sa určite uvidíme zas. Ďakujeme za návštevu!

        • Výstup na Téryho chatu
          • Výstup na Téryho chatu

          • Sobotný výstup na Téryho chatu môžeme hodnotiť na výbornú. Pravú zimnú atmosféru Tatier, dobrodružstvo a zábavu sme si naplno užili aj vďaka správne naladeným žiakom, rodičom a priateľom našej školy.

            Nikoho neodradil ani odchod z Prešova v skorých ranných hodinách, pretože odmenou nám bol výborný obed v nadmorskej výške 2 015 m nad morom s nádhernými prírodnými scenériami.

            Posilnení na tele i na duchu sme nemohli odísť bez spomienkových fotiek s naším Mikulášom a úžasným výhľadom na celú Malú Studenú dolinu.

            Počas celého dňa nám spoločnosť pri výstupe robilo nielen slniečko, ale aj teplý čaj, smiech a dobrá nálada. A za to, že to všetci úspešne zvládli nás čakala aj sladká odmena v podobe darčeka od Mikuláša. Tešíme sa na ďalšiu podobnú akciu a dúfame, že sa k nám pridajú aj ďalší milovníci turistiky, nových priateľstiev a krásnych zážitkov.

        • Mega úspech
          • Mega úspech

          • Naša škola dosiahla fantastický úspech v najväčšom a najkomplexnejšom certifikačnom teste digitálnych zručností na Slovensku. Do celoštátneho testovania IKT zručností bolo zapojených 567 škôl, na ktorých študujú žiaci starší ako 15 rokov a naša škola sa umiestnila na krásnom 8. mieste. Sme jedinou športovou školou, ktorá sa umiestnila medzi najúspešnejšími školami s percentilom školy nad 85 %. Dosiahli sme percentil 97,2, takže iba necelé 3 % spomínaných škôl z celého Slovenska dosiahlo lepší výsledok ako naša škola. Navyše naša učiteľka PaedDr. Erika Petrašková, PhD., ktorá dosiahla skóre 100 % sa zaradila medzi 20 najúspešnejších učiteľov

            Testovacie úlohy boli zaradené do piatich kategórií:

            1. Internet
            2. Bezpečnosť a počítačové systémy
            3. Komplexné úlohy
            4. Kancelárske nástroje
            5. Kolaboratívne nástroje a sociálne siete

            V každej kategórii testu bolo zaradených päť úloh.

            Naša žiačka Michaela Ižarová patrí medzi TOP 35 dievčat z celého Slovenska, ktoré dosiahli v teste takisto úspešnosť 100 % - zaradila sa medzi 110 najúspešnejších riešiteľov (75 chlapcov a 35 dievčat) s plným počtom bodov. Miška tak potvrdila, že je nielen skvelou rýchlokorčuliarkou, ale aj žiačkou s vynikajúcou úrovňou znalostí a zručností v oblasti IT.  

            Pripájame ešte zopár ďalších štatistických údajov:

            • Priemerná úspešnosť všetkých respondentov v teste bola 52,55 %, pričom naša škola dosiahla úspešnosť 75,41 %, teda o vyše 22 % lepšie skóre, než bol celoštátny priemer.
            • Priemerná úspešnosť učiteľov bola 57,39 %, pričom naši učitelia dosiahli skóre 79,25 %, teda o takmer 22 % lepšie skóre než bol celoštátny priemer.
            • Priemerná úspešnosť učiteľov - digitálnych koordinátorov bola 78,49 %, pričom naša digitálna koordinátorka dosiahla skóre 100 %, teda o necelých 22 % lepšie skóre než bol celoštátny priemer.
        • Medzinárodný veľtrh vzdelávania
          • Medzinárodný veľtrh vzdelávania

          • December sa pre študentov maturitných ročníkov začal príjemnou návštevou Medzinárodného veľtrhu vzdelávania PRO EDUCO, ktorý sa konal už po štrnástykrát v košickom Kulturparku. Po ceste vlakom do druhého najväčšieho mesta na Slovensku sme sa prešli na miesto veľtrhu. Tam sa maturanti mohli zoznámiť s množstvom slovenských aj zahraničných vysokých škôl, otestovať si skutočnú úroveň anglického či nemeckého jazyka, započúvať sa do zaujímavých prednášok alebo diskusných príspevkov týkajúcich sa aktuálnych potrieb nielen vysokoškolského štúdia, ale aj trhu práce na Slovensku. Veríme, že toto podujatie pomohlo tým, ktorí sa ešte nerozhodli, akým smerom sa bude uberať ich ďalšia kariéra po skončení našej školy.

            Miloslava Olearník Štefanová