• Za krásu slova, školské kolo
          • Za krásu slova, školské kolo

          • 28. aprílový deň sa v tomto školskom roku opäť niesol v znamení súťaže Za krásu slova, kde si žiaci našej športovej školy otestovali svoje znalosti slovenského jazyka a rétoriky. Keďže počasie bolo súťažiacim aj odbornej porote naklonené, celá súťaž sa niesla v príjemnej jarnej atmosfére. V prvom kole žiaci vypracovali test zo slovenského jazyka a literatúry, v druhom kole porote predstavili svoje názory, myšlienky a pocity v rozmanitých témach, na ktoré si pripravili svoj rečnícky prejav. Ponúkame názvy niektorých tém: Veda a technika mení náš spôsob života, Moderná generácia, Čo robí človeka krásnym, Dennis Rodman, Zmení sa svet po corone? Úspech a šťastie, Každé zviera má dušu, Vplyv jazdenia na koni na psychickú a fyzickú stránku, Nový školský rok, Ako sociálne siete ovplyvňujú pcit sebalásky. Tretie kolo patrilo už vyžrebovaným témam, kde k najlepšie spracovaným témam patrili: Mám svoju pozitívnu inšpiráciu? a Ach, tie naše médiá!

            Víťazstvo si odnáša Sofia Gičová z I. A, druhé miesto patrí Tamare Chovancovej z I. A a bronzový stupienok vybojovala Monika Leškovská zo IV. A. Porota sa rozhodla oceniť aj ďalšiu súťažiacu, a tak si diplom odnáša aj Tamara Gerbocová zo IV. A za kultivovaný prejav.

            Odborná porota pracovala v zložení: Mgr. Andrea Hocmanová, PhDr. Miloslava Olearník Štefanová a Mgr. Michaela Marková. Všetkým súťažiacim želáme aj v ďalších súťažiach veľa úspechov.

                                                                                               Mgr. Andrea Hocmanová

        • Modelová Národná rada SR
          • Modelová Národná rada SR

          • V dňoch 23. 04. – 24. 04. 2022 sme sa zúčastnili netradičného, ale o to viac zaujímavého podujatia pod názvom Modelový parlament SR (MPS). Bola to príležitosť vyskúšať si aké je to byť naozajstným politikom. Na tejto konferencii sme dostali príležitosť rozvinúť svoju politickú gramotnosť, kritické myslenie a zoznámiť sa s fungovaním politiky zvnútra. Na niekoľko hodín sme sa stali poslancami Národnej rady, pričom sme doslova na nejaký čas obsadili ich skutočné pracovné miesta.

            Všetci účastníci (stredoškoláci z celého Slovenska) boli rozdelení do piatich politických strán. Tie kopírovali politické strany podľa výsledku parlamentných volieb z roku 2020. V rámci nich sa riešilo aktuálne dianie na Slovensku. Boli sme zaradení do výboru Životné prostredie. Následne bol pred všetkými účastníkmi nastolený konkrétny problém v určitej oblasti a našou úlohou bolo vymyslieť, ako by sa dalo zmenou zákona prispieť k jeho riešeniu. Naša skupina pracovala na legislatíve zákona v spolupráci so študentmi práva UK Bratislava. Cieľom nášho nariadenia bolo zabezpečiť čistejšiu cestnú a železničnú dopravu, splniť ciele EÚ v oblasti zníženia emisií skleníkových plynov na roky 2021 – 2030 a prispieť k splneniu cieľov Parížskej dohody. Výsledkom všetkého bolo vytvorenie návrhu zákona a zasadnutie parlamentu. Jednotliví poslanci v mene svojich strán predložili návrhy zákonov, ku ktorým sa následne vyjadrovali ostatní poslanci a predkladali pozmeňovacie návrhy. Po skončení rozpravy sa návrhy finalizovali a na konci sa o každom návrhu hlasovalo.

            Fotoalbum

        • Modelový parlament Slovenska
          • Modelový parlament Slovenska

          • Veľká česť pre našu školu. Naši žiaci sa zúčastnili modelovanej Slovenskej národnej rady. Viac informácií prinesieme po ich návrate z Bratislavy.

        • Silná ruka stredných škôl
          • Silná ruka stredných škôl

          • Dňa 13. apríla 2022 sme sa zúčastnili 26. ročníka súťaže o najsilnejšieho stredoškoláka a stredoškoláčku východoslovenskej oblasti v pretláčaní rukou pod názvom „Silná ruka stredných škôl“. Súťaže sa zúčastnili 3 dievčatá a 2 chlapci. Chlapci súťažili v najsilnejšej kategórii nad 80 kg. Tristan Thimotei Randel a Martin Mesároš sa po dvoch prehrách neprebojovali medzi najlepších. Oveľa lepšie sa darilo našim dievčatám. 

            V kategórii nad 60 kg sa Tatiana Blichová umiestnila na treťom mieste a v semifinále súťaže ju porazila Lea Kočiková, ktorá obsadila výborné druhé miesto. Najväčším a najpríjemnejším prekvapením boli výkony Emmy Tomaščinovej, ktorá v kategórií do 60 kg porazila všetky súperky a bez prehry suverénne zvíťazila. V celkovom hodnotení družstiev sme jasne zvíťazili a získali sme pre našu školu putovný pohár. Dievčatá postúpili na Majstrovstvá Slovenska, ktoré sa budú konať  29. apríla 2022.

            Ceny odovzdávala Klaudia Lišková, jedna z našich najúspešnejších študentiek, ktorá sa pred 10 rokmi takisto zúčastnila súťaže Silná ruka a tam odštartovala svoju úspešnú kariéru.

        • Pomáhali sme pri organizácii mítingu detská P-T-S 2022
          • Pomáhali sme pri organizácii mítingu detská P-T-S 2022

          • V rámci projektu Detská atletika sme tento mesiac pomáhali Slovenskému atletickému zväzu pri organizácii mítingu detská P-T-S 2022. Na prvom krajskom kole v Prešove tento rok súťažili o postup na celoslovenské finále deti z Prešovského a Košického kraja v rekordnom počte družstiev. Na štadióne ZŠ Šmeralova 25 to žilo atletikou celé dopoludnie. 

        • Gratulácia Tamare Tokárovej
          • Gratulácia Tamare Tokárovej

          • Dňa 1. apríla 2022 na Prešovskom mestskom úrade zástupca primátora Mgr. Pavol Neupauer pogratuloval našej šortrekárke Tamare Tokárovej k 3. miestu, ktoré získala na EYOFe a taktiež jej zaželal veľa úspechov do budúcnosti. Na Európskom olympijskom festivale mládeže sa jej dostalo veľkej pocty, keďže bola na záverečnom ceremoniáli EYOF vlajkonosičkou slovenskej výpravy! 15-ročná Tami Tokárová sa nedávno predstavila aj na Majstrovstvách sveta v kanadskom Montreale medzi najlepšími pretekármi sveta ako najmladší účastník!!! Bravó Tamara!

        • Úspechy našich rýchlokorčuliarok
          • Úspechy našich rýchlokorčuliarok

          • V priebehu 5. kola Slovenského pohára, ktoré sa uskutočnilo 14. apríla 2022 si naše rýchlokorčuliarky vybojovali krásne umestnenia. 

            1. miesto: Tamara Tokárová, 1. C
            2. miesto: Emma Hympánová, 7. G

            Víťazkou Slovenského pohára sa stala Emma Hympánová, ktorá si na celkovom vyhodnotení všetkých kôl prevzala zlatú medailu. Striebornú priečku obsadila Tamara Tokárová.

            Srdečne blahoželáme!

        • Konferencia "Čo je to dobrá škola - rodinného typu"
          • Konferencia "Čo je to dobrá škola - rodinného typu"

          • Zajtra trochu z iného súdka. Žijeme nielen športom. Konferencia Čo je to dobrá škola - rodinného typu sa uskutoční už zajtra na našej pôde. Veríme, že všetko prebehne hladko. Tešíme sa na hostí a nové myšlienky a vízie. Hlavným príspevkom sa bude prezentovať profesor Miron Zelina. Prispeje aj profesorka Iveta Kovalčíková a svojimi myšlienkami nás obohatia napríklad aj Martin Sopko a Marek Gernát. 

            Priebeh konferencie môžete sledovať tu:

            https://www.facebook.com/events/518388443234339/

        • Silná ruka - školské kolo
          • Silná ruka - školské kolo

          • V priestoroch posilňovne EL Park sa dnes počas hodín športovej prípravy uskutočnilo školské kolo v pretláčaní rukou. Súťaže sa zúčastnili aj žiaci SSOŠ – ELBA. Rozhodkyňou zápasov bola aktuálna majsterka Slovenska v kategórii juniorov do 60 kg Aila Sosa z II. A triedy. Poďakovanie patrí aj Súkromnému centru voľného času – ELBA, ktoré zakúpilo ceny do súťaže.

             
            Výsledky jednotlivých kategórií: 
            Dievčatá do 60 kg: 

            1. miesto Emma Tomaščinová 
            2. miesto Ciara Mária Fecko 
            3. miesto Janka Jusková

            Dievčatá nad 60 kg:  

            1. miesto Tatiana Blichová 
            2. miesto Lea Kočiková 
            3. miesto Michaela Ižarová 

            Chlapci do 70 kg: 

            1. miesto Dávid Jakub Katrenič – SSOŠ ELBA 
            2. miesto Matej Škrepták
            3. miesto Alexander Marcinko

            Chlapci do 80 kg: 

            1. miesto Patrik Guľaša
            2. miesto Matej Paučo 

            Chlapci nad 80 kg: 

            1. miesto Martin Mesároš 
            2. miesto Tristan Thimotei Randel 
            3. miesto Daniel Šutko – SSOŠ – ELBA 

            Víťazi jednotlivých kategórií nás budú reprezentovať na Silnej ruke východoslovenskej oblasti, ktoré sa uskutoční 13. apríla 2022 na Fakulte výrobných technológií na Štúrovej ulici v Prešove.

        • Úspechy na pokračovanie
          • Úspechy na pokračovanie

          • Po získaní tretieho titulu Najúspešnejšia športová škola PSK akoby sa s úspechmi roztrhlo vrece. Po skvelých výkonoch našich dievčat na EYOF vo Vuokatti a druhom mieste družstva dievčat na M SR v cezpoľnom behu nás tentokrát potešila naša žiačka Aila Sosa. Tá seba a aj našu školu reprezentovala na majstrovstvách Slovenska v armwrestlingu, ktoré sa uskutočnili počas víkendu v Oravskej Lesnej. Aila v kategórii žien obsadila v súťaži pravou a aj ľavou rukou 3. miesto. Ešte viac nás však potešila účinkovaním v "svojej" kategórii do 18 rokov, kde v oboch rukách získala zlato. Aile gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

        • Družstvo dievčat na M SR v cezpoľnom behu
          • Družstvo dievčat na M SR v cezpoľnom behu

          • Po čiastočnom covidovom uvoľnení sa pomaličky rozbehli aj populárne školské súťaže. V Bratislave sa koncom marca konali prvé tohtoročné Majstrovstvá SR, a to v cezpoľnom behu. Jedným zo zúčastnených bolo aj družstvo našich dievčat, ktoré vycestovali v zložení Táňa Blichová, Michaela Ižarová, Lea Kočíková a Janka Jusková. Veľmi nás teší, že dievčatá, víťazky krajského kola, sa presadili aj v Bratislave. Motivácia bola o to väčšia, že víťaz M SR postupuje priamo na Školské majstrovstvá sveta v cezpoľnom behu, ktoré sa budú konať na Štrbskom Plese 22. – 27. 4. 2022. 

            Dve naše dievčatá sa umiestnili v prvej desiatke. Táňa Blichová skončila na 5. mieste a Miška Ižarová na 7. mieste. Tretia z našich bežkýň Lea Kočíková dobehla jedenásta. Družstvo dievčat skončilo na krásnom 2. mieste. Dievčatám ďakujeme za skvelú propagáciu školy.

        • Poďakovanie
          • Poďakovanie

          • Aj tento rok sme sa pri príležitosti Dňa učiteľov poďakovali celému pedagogickému zboru za to, že sa rozhodli venovať svoj potenciál, vedomosti a skúsenosti nám, žiakom. Ocenili sme ich trpezlivosť a obetavosť, s akou pristupujú k vzdelávaciemu procesu aj v tomto veľmi náročnom období. Zaželali sme všetkým najmä zdravie a veľa pracovných i osobných úspechov. Potešili sme ich voňavým hyacintom, ktorý symbolizuje hravosť a športový entuziazmus, zvedavosť a nepredvídateľnosť, múdrosť a priateľstvo.

            Ešte raz vám blahoželáme a za všetko ďakujeme!

            Vaša Žiacka školská rada.