• Exkurzia v Osvienčime
          • Exkurzia v Osvienčime

          • Dňa 18. novembra 2022 navštívilo 49 žiakov prvého až tretieho ročníka SSŠŠ ELBA mesto Osvienčim. Cieľom exkurzie v bývalom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau bolo informovať súčasnú generáciu mladých ľudí o zločinoch proti ľudskosti. Počasie nám od rána neprialo. Avšak celodenný dážď a chlad pridávali na autenticite príbehov poľskej pani sprievodkyne, ktorá hovorila plynule a pútavo po slovensky. 

            Prehliadka pozostávala z dvoch častí, návštevy pôvodného tábora Auschwitz I a 1,5 km vzdialeného vyhladzovacieho tábora Brezinka (Birkenau). Vypočuli sme si osudy ľudí, ktorým sa podarilo prežiť ukrutné podmienky tábora. Expozícia pozostávala z fotografií transportovaných ľudí, ich osobných dokumentov a modelu vlaku. Dych berúca je tiež expozícia ostrihaných vlasov, kufrov, oblečenia, domácich potrieb, ktoré si ľudia so sebou vzali v nádeji na nový, lepší život. Iba jediný blok je ponechaný v pôvodnej podobe. Môžete tu zazrieť umyváreň väzňov či izbu, v ktorej väzni spávali.  

            Do koncentračného tábora sa vstupuje bránou s nápisom „Arbeit macht frei“ (práca oslobodzuje). Väčšina vtedajších väzňov netušila, že touto bránou späť už nikdy nepôjde, že odtiaľto nie je cesty späť. Do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau bolo deportovaných približne 2,5 milióna ľudí. Odhaduje sa, že asi 1,1 milióna z nich tam bolo zavraždených, a to zväčša Židov z viacerých krajín Európy.  

            Následne sme sa presunuli do kráľovského mesta Krakow. Podvečer sme tak strávili prehliadkou historického námestia. Rynek Główny nás dostal svojou atmosférou. Na námestí vám odporúčame navštíviť Mariánsky kostol (Kościół Mariacki), Sukiennice a Adalbertov kostol. 

            Už od prvých momentov prehliadky žiaci javili veľký záujem o výklad, kládli množstvo otázok na sprievodcu či vyučujúcich, čo svedčí o tom, že téma holokaustu je stále živá, a exkurzie majú svoje významné miesto vo výchovno-vzdelávacom procese. 

             
            Mgr. Ivana Vozarská, PaedDr. Marcela Mrázová

        • Tenisové úspechy
          • Tenisové úspechy

          • Jedným z nosných športov našej školy je aj tenis. Naši žiaci v ňom dosahujú výrazné úspechy, z čoho máme veľkú radosť. Sme na našich žiakov právom hrdí.

            Len nedávno u nás maturoval Lukáš Palovič, halový majster Slovenska v tenise, ktorý sa kvalifikoval na juniorský tenisový turnaj ITF G1 v austrálskom Traralgone. Na juniorskom turnaji ITF Grade2 v bulharskom Burgase získal titul vo štvorhre. Dňa 1. apríla 2019 sa stal hráčom Národného tenisového centra v Bratislave. Ide o špičkové športové centrum, ktoré sa zaoberá prípravou slovenských tenistov a tenistiek pre dosiahnutie čo najlepších výsledkov vo svetovom a reprezentačnom tenise.

            V decembri 2019 bol spomedzi slovenských chlapcov najlepší v rebríčku ITF (International Tennis Federation) juniorov do 18 rokov. Umiestnil sa na 180. priečke. V novembri 2019 získal titul na turnaji ITF J4 v egyptskej Káhire. Najvyššie nasadený hráč si vo finále poradil s dvanástym nasadeným domácim reprezentantom Karimom Ibahimom 6:2, 6:3.

            V januári 2020 vo svetovom juniorskom rebríčku obsadil 102. miesto. Nominoval sa ním do kvalifikácie dvojhry a do hlavnej súťaže štvorhry na jeden zo štyroch najväčších svetových juniorských turnajov a to Australian Open Junior Championships 2020. Turnaj sa konal v dňoch 25. 1. 2020 – 1. 2. 2020 v austrálskom meste Melbourne.

            Na letných hrách mládeže, ktoré sa konali tento rok v Banskej Bystrici, získal náš žiak Daniel Balaščák zlato v tenisovej štvorhe. Po zlate na EYOF sa Danielovi darilo aj na M SR v tenise družstiev do 18 rokov, kde sa stal spolu so spoluhráčmi z klubu TC EMPIRE Trnava majstrom Slovenska.

            Gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov!!!

        • Stretnutie s Miroslavom Šatanom a Craigom Ramseym
          • Stretnutie s Miroslavom Šatanom a Craigom Ramseym

          • Reprezentácia dievčat do 18 rokov sa na ceste do Švédska stretla na letisku s prezidentom SZĽH Miroslavom Šatanom a hlavným trénerom mužskej reprezentácie Craigom Ramseym. V reprezentácii sú aj dve naše dievčatá: Tatiana Blichová a Ema Lacková.

            Držíme Vám palce!

        • Postúpili sme
          • Postúpili sme

          • Začiatkom novembra 2022 sa v športovej hale na Baštovej ulici uskutočnilo okresné kolo žiačok stredných škôl vo florbale. Po dvoch víťazstvách a jednej remíze sme suverénne postúpili z prvého miesta do finále OK. Za zmienku stojí, že sme v troch zápasoch neinkasovali jediný gól.

            Dievčatám gratulujeme za príkladnú reprezentáciu školy nielen na palubovke, ale aj mimo nej. 

        • Patrik Svoboda medzi TOP 20
          • Patrik Svoboda medzi TOP 20

          • ​​Pred 18 rokmi založila v Litve prof. dr. Valentina Dagienė informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach) a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín, vrátane Slovenska. Jej hlavným cieľom je podporiť záujem žiakov o informačné a komunikačné technológie.

            Súťaž iniciuje v deťoch a mladých ľuďoch využívanie IKT, posmeľuje ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Rozvíja u nich schopnosť riešenia problémov, pohotovosť, dôvtipnosť, vynachádzavosť. Hoci v každej zúčastnenej krajine prebieha súťaž trochu inak, organizátori zo všetkých krajín sa raz ročne stretnú, aby vytvorili spoločnú databázu úloh pre ďalší ročník súťaže. Z našej školy sa tento školský rok do súťaže zapojilo 12 žiakov obidvoch študijných odborov - športové gymnázium a športový manažment.

            Na prvých troch priečkach sa umiestnili nasledujúci žiaci:

            1. Patrik Svoboda, I. M
            2. Filip Nemjo, I. A
            3. Sandra Cisneros, I. C

            Patrik sa pritom prebojoval medzi 18 % najlepších juniorov z celého Slovenska, čím opäť potvrdil, že na našej škole študujú nielen talentovaní a úspešní športovci, ale aj žiaci, ktorí vynikajú v prírodovedných predmetoch a okrem športu ich baví aj matematika a informatika, ktorá cibrí ich logické uvažovanie, postreh, pohotovosť, dôvtipnosť...

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

               

        • Zisk ocenenia v Európskom týždni programovania
          • Zisk ocenenia v Európskom týždni programovania

          • V jeseni sa naša škola už tradične zapája do celoeurópskeho programu Code Week EU, ktorý ponúka všetkým žiakom možnosť vyskúšať si digitálnu tvorbu. Ani v tomto kalendárnom roku tomu nebolo inak. Odbornou garantkou programu na našej škole je PaedDr. Erika Petrašková, PhD. Cieľom Európskeho týždňa programovania je priblížiť každému programovanie a digitálnu gramotnosť zábavnou a pútavou formou. Naša škola sa do tohto programu zapojila už po siedmykrát. 

            Prečo sa do Týždňa programovania radi zapájame? Pretože tento program umožňuje rozvíjať kľúčové kompetencie. Podporuje tvorivosť, inovatívnosť a progresívne myslenie. Programovacie jazyky sú ako akýkoľvek iný jazyk, s tým rozdielom, že žiaci sa v tomto prípade neučia vyjadrovať a komunikovať s inými ľuďmi. Namiesto toho začínajú chápať, ako sa komunikuje s technológiami. Technológiami, ktoré sú všade okolo nás – v našich smartfónoch, počítačoch, vozidlách, jednoducho všade! Ak sa žiaci naučia programovať, posunie ich to do popredia digitálne vybavenej spoločnosti a získajú lepšie šance na úspech v súkromnom aj pracovnom živote. 

            Pochopiť počítače a komunikovať s nimi je však len jednou zo súčastí. Programovanie takisto pomáha rozvoju multidisciplinárnych kompetencií, akými sú výpočtové myslenie, riešenie problémov, kreativita a tímová práca – skvelé zručnosti pre všetky oblasti života. Schopnosť riešiť problémy, zvládať neúspechy a skúšať to znova, či spolupracovať s ostatnými predstavujú vlastnosti, ktoré sú cenené v mnohých oblastiach. Programovanie je zručnosť, ktorá sa vyžaduje takmer vo všetkých odvetviach – nielen v súvislosti s technológiami, ale aj vo finančníctve, v zdravotníctve, vo vede, dokonca aj v dizajne či poľnohospodárstve, pričom dopyt po ňom stále narastá. Deti a mladí ľudia, ktorí vedia, ako sa programuje, a chápu, ako fungujú technológie, majú určitú výhodu bez ohľadu na to, pre akú profesijnú kariéru sa nakoniec rozhodnú. Až 90 % pracovných miest dneška si vyžaduje digitálne zručnosti vrátane programovania. Slovensko sa tento rok zapojilo do Európskeho týždňa programovania prostredníctvom 158 programátorských podujatí, ktoré prebiehali na participujúcich školách. 

            Programátorské aktivity na našej škole a náš prínos k úspechu Európskeho týždňa programovania bol ocenený udelením prestížneho certifikátu.

        • Halloween
          • Halloween

          • 4. novembra sme sa na SSŠŠ Elba na chvíľu vrátili k Halloweenskym outfitom a zážitkom z jesenných prázdnin. Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí prispeli do Haloweenskej pošty. Tie najzaujímavejšie postrehy uverejníme v najbližšom vydaní školského časopisu. Pýtali sme sa vás, z čoho a koho máte v živote najväčší strach. Niektorí z vás nám kvetnato opísali najstrašidelnejšie príhody, ktoré si neviete doteraz vysvetliť a ani viackrát zopakovať. 

            Halloween je slovo prevzaté z anglického výrazu "All Hallows'Evening", čo doslova znamená "predvečer všetkých svätých". Dnes ho poznáme ako komerčný sviatok spojený so strašidlami a s  večierkami v kostýmoch. 

            V dávnych časoch sa Kelti v noci z 31. októbra na 1. novembra lúčili s letom a verili, že v túto magickú noc sa duše mŕtvych vracajú na zem a snažia sa ovládnuť všetko živé. Obliekali si strašidelné masky a maľovali sa vo viere, že v prestrojení sa zapáčia zlým duchom a tí ich potom nechajú na pokoji. Neskôr pápež Bonifác IV. zamedzil sláveniu pohanských sviatkov, a tak sa z keltského rituálu stal "Sviatok všetkých svätých" a nasledujúci deň (2.11.) bol vyhlásený za "Deň všetkých duší". Názov Halloween zaviedla protestantská cirkev v 16. storočí. 

            Mgr. Ivana Vozarská

        • Imatrikulácia
          • Imatrikulácia

          • Aj tento rok sme sa stali svedkami slávnostnej tradície školy - Imatrikulácie, kde sme v našom cechu elbákov privítali nových žiakov. Žiaci 1.M, 1.C a 1.A zložili slávnostný imatrikulačný sľub. Taktiež nesmel chýbať príhovor pána riaditeľa Mgr.Juraja Skripa, ktorý im poprial veľa šťastia. Imatrikulácia bola obohatená a spríjemnená kultúrnym programom, ktorý si pre nás pripravili naši prváci. Na úvod nám prváci zaspievali pieseň Dva duby, ktorou dokázali, že vedia nielen športovať, ale aj spievať. Za žiacku školskú radu bol program obohatený dvomi videami. V jednom z nich sa tohtoročným prvákom predstavili aj naši maturanti. Program pokračoval futbalovým číslom s mažoretkami. Na záver sa žiaci predviedli skvelým spoločným tančekom. Celým programom nás moderátorsky sprevádzali Nina Podracká a Jakub Feňuš z triedy Oktáva. Imatrikulacia bola našou ďalšou vydarenou akciou. Všetkým našim prvákom prajeme veľa síl, elánu a radosti v štúdiu na našej škole ELBE.

            Žiačka školská rada

        • Deň zdravej výživy
          • Deň zdravej výživy

          • 16. októbra si každoročne pripomíname Svetový deň výživy, pretože v tento deň v roku 1945 vznikla Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo OSN – FAO. Táto organizácia vyzýva k spolupráci, aby sa základné ľudské právo, právo na potraviny, zabezpečilo všetkým obyvateľom planéty. Aj my sme sa snažili čo najviac dostať zdravú výživu do povedomia našich študentov a to tak, že sme ho začali „Týždňom zdravej výživy na Elbe“ ochutnávkou nášho domáceho vypestovaného bio ovocia.

            Začali sme v pondelok 17. 10. 2022 jabĺčkami, ktorými sa naši študenti mohli ponúknuť pri vstupe do školy. Za nimi nasledovalo hrozno a hrušky. Ku každému ovociu si mohli prečítať, odkiaľ pochádza a hlavne to, prečo je pre naše telo prospešné. Okrem toho aj rady pre športovcov: Quercetín, silný antioxidant obsiahnutý v jablkách, má protizápalové účinky, ktoré môžu zlepšiť zdravie, a tým aj tréningovú vytrvalosť. Vedci preto odporúčajú jablká každému tvrdo trénujúcemu športovcovi.

            Posledné 2 roky nám síce nepriali, ale nás to neodradilo a vrátili sme sa k našej obľúbenej a tradičnej akcii, ktorá sa uskutočňuje na našej škole pravidelne. Tento týždeň sme zavŕšili 20. 10. 2022 -  „Dňom zdravej výživy“. Študenti v rámci jednotlivých tried si pre nás pripravili zdravé a chutné jedlá, ktoré mali možnosť odprezentovať pred porotou a spolužiakmi a tak súperiť o cenu za najzdravšie jedlo. Škála jednotlivých jedál bola pestrá a rôznorodá, takže určite si každý prišiel na svoje.

            Myslím, že nás tento deň a týždeň obohatil novými poznatkami o zdravej výžive a aspoň troška nás prinútil zamyslieť sa nad tým, aké je jedlo VZÁCNE a nie samozrejmé pre všetkých ľudí. Je čas vytvoriť si lepšiu a udržateľnejšiu budúcnosť pre všetkých. 

            Mgr. Simona Dvorjaková, PaedDr. Marcela Mrázová