• Svetový deň výživy
          • Svetový deň výživy

          • 16. októbra si každoročne pripomíname svetový deň výživy, pretože v tento deň v roku 1945 vznikla Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo OSN – FAO. Táto organizácia vyzýva k spolupráci, aby sa základné ľudské právo, právo na potraviny, zabezpečilo všetkým obyvateľom planéty. Keďže v našich podmienkach sa s nedostatkom potravín tak často nestretávame, trochu sme tento deň pozmenili a premenovali ho na deň zdravej výživy. Každý rok sme si pri tejto príležitosti pripravili spoločne v triede zdravé recepty, spolu sme ich ochutnávali a súperili o cenu za najzdravšie jedlo. Posledné dva roky si takúto akciu kvôli pandemickým opatreniam nemôžeme vychutnať, ale to neznamená, že si ju nemôžeme pripomenúť iným spôsobom. Preto sme sa rozhodli zrealizovať „Týždeň zdravej výživy na Elbe“ ochutnávkou nášho doma vypestovaného bio ovocia.

            Začali sme v utorok 19. 10. jabĺčkami, ktorými ste sa mohli ponúknuť pri vstupe do školy. Za nimi nasledovalo hrozno, hrušky a v piatok to zakončili vlašské orechy. Ku každému ovociu ste si mohli prečítať, odkiaľ pochádza a hlavne to, prečo je pre naše telo prospešné. Okrem toho aj rady pre športovcov: Quercetín, silný antioxidant obsiahnutý v jablkách, má protizápalové účinky, ktoré môžu zlepšiť zdravie, a tým aj tréningovú vytrvalosť. Vedci preto odporúčajú jablká každému tvrdo trénujúcemu športovcovi.

            Rady pre tých, ktorí chcú zdravo chudnúť: Hrozno efektívne čistí tráviacu sústavu, pôsobí ako mierne preháňadlo a keďže je sladké, je ideálnou náhradou sladkostí. Hruška sa zaraďuje do kategórie nízkokalorického, ľahko stráviteľného a tiež hypoalergénneho ovocia. Alebo rady pre tých, ktorí chcú byť múdrejší: Orechy sú podpornou potravou pre mozog. Viacerí bádatelia poukazujú na podobnosť ich jadra s ľudským mozgom, zdôrazňujú ich význam pre periférnu aj centrálnu nervovú sústavu. Ich častejšia konzumácia sa môže prejaviť v schopnosti lepšie sa sústrediť.

            Veríme, že na budúci rok si tento sviatok zdravého jedla už budeme môcť vychutnať naplno so všetkým, čo k tomu patrí.

            PaedDr. Marcela Mrázová a Mgr. Simona Kokindová

        • Okresná tenisová GSM liga
          • Okresná tenisová GSM liga

          • V sobotu 16. októbra 2021 sa uskutočnilo vyhodnotenie dvojhry jednotlivcov okresnej tenisovej GSM ligy.

            Súťaž prebiehala od mája do októbra za účasti 18 hráčov. Z našej školy sa tejto súťaže zúčastnili žiaci Filip Nemjo, Marián Čech a Mgr. Milan Kundľa ako hráči a tréner Bc. Marek Potočňák ako organizátor.

            Celkovým víťazom sa s bilanciou 15 víťazstiev a 2 prehry stal pán učiteľ Milan Kundľa, ktorý obhájil minuloročné prvenstvo. Filip Nemjo skončil na 7. mieste a Marián Čech na 12. mieste. Gratulujeme!

            Do budúcna očakávame zapojenie do tejto súťaže aj ostatných našich žiakov z tenisovej sekcie.

        • Code Week 2021
          • Code Week 2021

          • V dňoch 9. - 24. októbra 2021 prebieha v Európe týždeň programovania CodeWeek 2021. Európsky týždeň programovania je nezávislá iniciatíva, ktorej cieľom je priblížiť každému programovanie a digitálnu gramotnosť zábavnou a pútavou formou. Naša škola sa do tohto týždňa zapája už po šiestykrát. Prečo sa do Týždňa programovania radi zapájame? Pretože táto aktivita umožňuje rozvíjať kľúčové kompetencie. Podporuje tvorivosť, inovatívnosť a progresívne myslenie. Programovacie jazyky sú ako akýkoľvek iný jazyk, s tým rozdielom, že žiaci sa v tomto prípade neučia vyjadrovať a komunikovať s inými ľuďmi. Namiesto toho začínajú chápať, ako sa komunikuje s technológiami. Technológiami, ktorú sú všade okolo nás – v našich smartfónoch, počítačoch, vozidlách, jednoducho všade!

            Pochopiť počítače a komunikovať s nimi je však len jednou zo súčastí. Programovanie takisto pomáha rozvoju multidisciplinárnych kompetencií, akými sú výpočtové myslenie, riešenie problémov, kreativita a tímová práca – skvelé zručnosti pre všetky oblasti života. Schopnosť riešiť problémy, zvládať neúspechy a skúšať to znova, či spolupracovať s ostatnými predstavujú vlastnosti, ktoré sú cenené v mnohých oblastiach. Programovanie je zručnosť, ktorá sa vyžaduje takmer vo všetkých odvetviach – nielen v súvislosti s technológiami, ale aj vo finančníctve, v zdravotníctve, vo vede, dokonca aj v dizajne či poľnohospodárstve, pričom dopyt po ňom stále narastá. Deti a mladí ľudia, ktorí vedia, ako sa programuje, a chápu, ako fungujú technológie, majú určitú výhodu bez ohľadu na to, pre akú profesijnú kariéru sa nakoniec rozhodnú. Až 90 % pracovných miest dneška si vyžaduje digitálne zručnosti vrátane programovania.
             

            Alessandro Bogliolo, koordinátor tímu veľvyslancov-dobrovoľníkov, ktorí Európsky týždeň programovania organizujú, k tomu uviedol: "Od nepamäti vytvárame rôzne veci, ktoré zmenili náš život, pomocou kameňa, železa, papiera a ceruzky. Dnes žijeme v inej ére a svet meníme pomocou programov. Rôzne obdobia si vyžadujú rôzne pracovné miesta a zručnosti. Počas týždňa programovania chceme všetkým Európanom ponúknuť príležitosť, aby objavili programovanie a zažili pri tom veľa zábavy. Naučme sa programovať a pretvorme svoju budúcnosť."

            Do Týždňa programovania sa našej škole zapájajú nielen stredoškoláci, ale aj žiaci nižšieho ročníka osemročného gymnázia. Naši Kvartáni pomocou blokového programovania vytvárajú zaujímavé obrázky a osvojujú si pritom základné pojmy – príkazy, cykly, premenné, podmienky... 

        • Deň učiteľov 2021
          • Deň učiteľov 2021

          • Býva zvykom, že na Slovensku sa deň učiteľov oslavuje 28. marca ako spomienka narodenia pedagóga, prírodovedca, humanistu, filozofa, spisovateľa a teológa Jana Amosa Komenského (28. 3. 1592). Dodnes je považovaný aj za učiteľa národov, svojím dielom, názormi a pedagogickou činnosťou sa zaradil medzi najvýznamnejšie osobnosti svetovej pedagogiky. Presadzoval povinnú školskú dochádzku pre všetky deti, bez ohľadu na sociálne pomery dieťaťa či jeho intelekt. Deň učiteľov sa začal v Československu oslavovať v roku 1955 a mal byť morálnym ocenením ich práce. 

            V iných krajinách sveta si však pedagogickí pracovníci svoj deň pripomínajú 5. októbra. V roku 1994 bol totiž organizáciou OSN vyhlásený 5. október za Svetový deň učiteľov ako pripomienka Charty učiteľov, odporúčania o postavení učiteľov, ktorá bola podpísaná v ten istý deň v roku 1966. Pri tejto príležitosti sa v piatok 8. októbra 2021 uskutočnilo v priestoroch EL PARKU, na pozvanie pána zriaďovateľa Ing. Emila Blichu, posedenie a zároveň udeľovanie najvyšších ocenení EMANUEL za roky 2020 a 2021. 

            Všetkých pozvaných hostí na úvod srdečne privítala Mgr. Lucia Priputenová, vedúca kancelárie zriaďovateľa EVA – ELBA, ktorá podujatie šarmantne moderovala. Krásny príhovor odznel z úst ostatnej laureátky Ceny Emanuel 2019, PhDr. Miloslavy Olearník Štefanovej. Po ňom nasledovalo pôvabné kultúrne vystúpenie žiakov Súkromnej základnej umeleckej školy (S ZUŠ) ELBA, pod názvom "Opäť spolu". Slávnostný prípitok predniesol zriaďovateľ škôl a školských zariadení EVA – ELBA, Ing. Emil Blicha. Príjemnú atmosféru ešte viac umocnili ďalšie milé tanečné, spevácke a hudobno-literárne vystúpenia žiakov a učiteľov S ZUŠ ELBA a SSŠ EES ako aj elbáckeho mužského speváckeho zboru. 

            Učiteľské uznanie 2020/2021 za Súkromnú strednú športovú školu bolo udelené dvom pedagógom:

            • Mgr. Andrei Hocmanovej
            • PaedDr. Erike Petraškovej, PhD.

            Manažérske uznanie bolo udelené zástupcovi riaditeľa: Mgr. Ľubošovi Zlatohlavému.

            Zablahoželali sme taktiež kolegom, ktorí v roku 2020/2021 oslávili životné jubileum.

            Všetkým oceneným srdečne blahoželáme! 

            ​​​​​​​

        • Postup na krajské kolo
          • Postup na krajské kolo

          • Dňa 30. septembra 2021 sa uskutočnilo OK v cezpoľnom behu žiačok ZŠ a SŠ, na ktorom našu školu reprezentovali Tatiana Blichová a Zuzana Krajňáková z 1.A a Lea Kočíková z 2.A triedy. A to veľmi úspešne. Tatiana Blichová vyhrala súťaž jednotlivkýň a celé družstvo SSŠŠ Elba obsadilo 1. miesto a postup na krajské kolo, ktoré sa uskutoční v Starej Ľubovni. V konkurencii 8 škôl okresu Prešov cenný úspech.

            Srdečne blahoželáme a držíme palce v krajskom kole!

        • Lisovanie hrozna
          • Lisovanie hrozna

          • Koncom minulého mesiaca sa žiaci a pedagógovia SSŠŠ a SSOŠ ELBA stretli na slnkom ožiarenom Nádvorí úspechov. Na chvíľu mali možnosť byť súčasťou tradície Elbákov v podobe lisovania hrozna. Vďaka pánovi zriaďovateľovi Ing. Emilovi Blichovi a tohtoročnej bohatej úrode červeného hrozna sa čo-to dozvedeli o spôsobe spracovania tohto jesenného ovocia. Pochutnali si aj na vitamínovej bombe v podobe hroznovej šťavy, ktorá je veľmi zdravá.

            V sychravom a upršanom období, typickom pre jesenné dni, je práve tento mok veľmi vhodný na dobitie energie. Zvyšuje fyzickú i psychickú aktivitu, pomáha pri únave.

        • Najúspešnejší športovci Prešova za rok 2020
          • Najúspešnejší športovci Prešova za rok 2020

          • V sále PKO Čierny orol sa konal už 60. ročník obľúbenej ankety. Na listinu víťazov pribudlo ďalšie meno, tradične išlo o hádzanára Tatrana Prešov. Tentoraz to bol Roman Carapkin, ruský legionár v zeleno-bielych farbách. 

            Dôsledkom obdobia, ktoré za posledné necelé dva roky športu vôbec nepraje, je aj obmedzenie počtu laureátov v kategórii jednotlivci na polovicu, teda päť.

            Za rok 2020 to boli:
            Marek Copák (športová streľba – ŠSK Prešov-Solivar)  absolvent našej školy, matural v minulom šk. roku

            Marek je nádejou slovenskej športovej streľby, zbiera úspechy na domácich i zahraničných súťažiach. Na majstrovstvách Európy v streľbe zo vzduchových zbraní juniorov v poľskom Wroclawe získal striebornú medailu v súťaži družstiev a bol štvrtý v disciplíne vzduchová pištoľ 10 metrov. V lige talentovanej mládeže SR bol druhý v disciplínach VzPi a SpPi 30+30. V roku 2020 patril medzi najúspešnejších športovcov Slovenského streleckého zväzu a od jeho prezidenta Miloša Bencu si prevzal ocenenie za dosiahnuté úspechy.


            Martin Sopko (volejbal – VK Mirad PU Prešov)  v súčasnosti tréner SSŠŠ ELBA Prešov

            Extraligový matador a kapitán volejbalistov VK Mirad PU Prešov Martin Sopko st. je stále veľkou oporou tímu. Je príkladom mladším prešovským volejbalistom v nasadení, pracovitosti, húževnatosti.

            Hral v Prešove, Poľsku (Kedzierzyn Kozle, Vroclav, Bydgoszcz), v Spojených arabských emirátoch (Al Nasr Dubaj) i v Turecku (Galatasaray Istanbul). S Prešovom je dvojnásobným majstrom Slovenska (2005, 2015) a trikrát s mužstvom nad hlavu zdvíhal trofej Slovenského pohára (2005,2016,2017), s tímom Al Nasr Dubaj bol majstrom Spojených arabských emirátov v roku 2013.

            Úspešný smečiar reprezentoval Slovensko spolu 193-krát. Na majstrovstvách Európy v rokoch 2007, 2009, 2011 (5. miesto). Je víťazom Európskej ligy 2008 a 2011. Niekoľko rokov bol kapitánom slovenskej volejbalovej reprezentácie. V roku 2015 sa stal najúspešnejším športovcom mesta Prešov – v histórii tejto ankety od roku 1961 vystúpil na piedestál ako prvý volejbalista. Je viacnásobným laureátom tejto ankety. 

            Lucia Fecková (kickboxing – Kickboxing klub Panter Prešov)
            Peter Gurecka (armwrestling – AWK Prešov)
            Pedro Souza Pacheco – hádzanár Tatran Prešov

            Ďalšie ocenenia:

            Najlepší športovec akademik:
            Adrián Baran, (atletika – MŠK Vranov nad Topľou)

            Najúspešnejší kolektív v kategórii dospelých:
            hádzanári Tatrana Prešov

            Najúspešnejšie kolektívy v kategórii mládeže bez určenia poradia: 
            AWK Prešov – armwrestling,
            Kickboxing klub Panter Prešov,
            Hokejbal Prešov

            Zvláštna cena mesta Prešov:
            bývalý futbalista Tatrana Prešov Miroslav Sopko

            Zvláštna cena mesta Prešov:
            basketbalový tréner Vladimír Daňo In memoriam

            Objav roka:
            Kristián Kaľuha (atletika – ŠŠK Junior Prešov)

            Mládežnícky talent roka:
            Ján Sciranka (plávanie – Diamond Swimming Club Prešov)

            Do siene slávy prešovského športu pribudli dve mená: bývalá hádzanárka Božena Birošová Mažgutová a bývalý futbalista Pavol Biroš.

            Marekovi a Martinovi srdečne blahoželáme!

        • Bronzová Budapešť
          • Bronzová Budapešť

          • V dňoch 16. – 19. septembra 2021 sa v športovej hale v Budapešti konal Svetový pohár v kickboxe, na ktorom nechýbala ani naša žiačka septimy Nina Podracká. Úspech zaznamenala v disciplíne kicklight – 50 kg. Po náročnom chudnutí a úspešnom navážení sa pustila do boja s bulharskou pretekárkou, nad ktorou vyhrala 2:1 na body. Domov si tak priniesla bronzovú medailu. Na tomto šampionáte predviedla svoju silu a dravosť.

            Po tejto súťaži sa Nina bude pripravovať na novembrové Majstrovstvá Európy kadetov a juniorov v Čiernej Hore. Dokázala tak, že sa právom radí medzi slovenské reprezentantky a veríme, že bude našu školu naďalej úspešne reprezentovať.

            Nine gratulujeme a držíme palce!

        • Samo opäť na stupňoch víťazov
          • Samo opäť na stupňoch víťazov

          • Náš žiak Samo Michalko sa minulý mesiac zúčastnil Majstrovstiev Slovenska do 23 rokov v atletike. Bol členom štafety, ktorá v behu na 4 x 400 m získala zlaté medaily.

            Samovi gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy!

        • ELBA Day ‒ lekvárovo-chlebíkové hody
          • ELBA Day ‒ lekvárovo-chlebíkové hody

          • Aj tento rok sa v areáli našej školy uskutočnil Elba day ‒ každoročné varenie lekváru a pečenie chleba. Niesol sa hlavne v udržiavaní regionálnych tradícií. V príjemnom prostredí relaxačného altánku si žiaci mohli vyskúšať varenie s dlhoročným a najosvedčenejším spôsobom prípravy lekváru, typickým hlavne pre východ Slovenska. Žiaci sa čo-to dozvedeli aj o liečivých účinkoch sliviek. Hovorieva sa o nich, že sú antioxidačnou bombou. Významnými látkami ich plodov sú totiž polyfenoly, ktoré majú antioxidačné účinky a chránia organizmus pred zhubným pôsobením voľných radikálov. Príprava na slivkový lekvár je dvojdňová. Prvý deň sa slivky odkôstkujú a rozomelú, druhý deň sa od siedmej hodiny ráno začína variť lekvár.

            Vsádzanie bochníkov do pece a správne pečenie zabezpečil tvorca myšlienky lekvárovo-chlebíkových hodov, zriaďovateľ škôl ELBA Ing. Emil Blicha, ktorý krásne voňajúce, dozlatista upečené bochníky chleba aj rozkrájal. Pohostil nimi každého, kto si túto jedinečnú akciu nenechal ujsť. Žiaci si okrem miešania lekváru mali možnosť vyskúšať v školskej záhrade aj rôzne športové aktivity.