• Exkurzia v knižnici
          • Exkurzia v knižnici

          • V dňoch 24. 10. a 26. 10. sa žiaci 1.A a 1.M zúčastnili exkurzie v Krajskej knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove. Pani Andrea Kráľovičová, ktorá je vedúcou oddelenia služieb, zoznámila žiakov v sprievode vyučujúcej slovenského jazyka nielen s knižnicou a jej aktuálnymi priestormi v budove bývalej Bosákovej banky, ale aj systémom výpožičiek a možnosťou požičiavania elektronických kníh. Dozvedeli sme sa množstvo zaujímavostí a poprechádzali sa nielen oddelením beletrie, ale aj odbornej a náučnej literatúry, kde žiaci dostali možnosť vyhľadať si tituly podľa tém, ktoré ich zaujímajú najviac a naučili sa tak orientovať medzi jednotlivými oddeleniami.  

            Žiakov oslovila aj prednáška pána inžiniera Radovana Kizeka, ktorý ich informoval o možnostiach využitia umelej inteligencie v školskej praxi a športovej diagnostike. Okrem toho mali možnosť vyskúšať si aj kreslenie a navrhovanie v programoch, ktoré sa používajú v 3D tlači. Veľmi pozitívne hodnotím aj kultivované správanie a komunikáciu žiakov v priestoroch knižnice, naozaj robili dobré meno nielen sebe, ale aj našej škole.

            Mgr. Adela Kostelníková, PhD.

        • Silná ruka
          • Silná ruka

          • Dň 25. októbra 2023 sa v školskej posilňovni uskutočnilo školské kolo v pretláčaní rukou "Silná ruka" a my vám v krátkom príspevku prinášame prehľad výsledkov.

            Kategória dievčat:

            Do 60 kg

            1. Alexandra Sasaráková I. M
            2. Emma Tomaščinová III. M
            3. Júlia Pačutová III. A

            Nad 60 kg

            1. Šarlota Noemi Kundravá I. A
            2. Tatiana Blichová III. A
            3. Zuzana Krajňáková III. A

            Kategória chlapcov:

            Do 65 kg

            1. Oliver Thomas Semančík I. A
            2. Patrik Kundrát III. C
            3. Damián Čumitta I. M

            Do 70 kg

            1. Jakub Centko II. M

            Do 80 kg

            1. Dávid Gábriš IV. C
            2. Daniel Dolhý IV. C
        • CodeWeek 2023
          • CodeWeek 2023

          • V dňoch 7. - 22. októbra 2023 prebiehal v Európe týždeň programovania Code Week 2023. Jeho cieľom bolo priblížiť každému programovanie a digitálnu gramotnosť zábavnou a pútavou formou. Naša škola sa do tohto týždňa zapojila už po ôsmykrát. Žiaci mali možnosť vyskúšať si digitálnu tvorbu. Pomocou vizuálneho, blokového programovacieho jazyka Scratch si osvojili základy programovania.

            Programovacie jazyky sú ako akýkoľvek iný jazyk, s tým rozdielom, že žiaci sa v tomto prípade neučia vyjadrovať a komunikovať s inými ľuďmi. Namiesto toho začínajú chápať, ako sa komunikuje s technológiami, ktoré sú všade okolo nás – v našich smartfónoch, počítačoch, vozidlách, jednoducho všade!

            Programovanie pomáha rozvoju multidisciplinárnych kompetencií, akými sú výpočtové myslenie, riešenie problémov, kreativita a tímová práca – skvelé zručnosti pre všetky oblasti života. Schopnosť riešiť problémy, zvládať neúspechy a skúšať to znova, či spolupracovať s ostatnými predstavujú vlastnosti, ktoré sú cenené v mnohých oblastiach. 

            Programovanie je zručnosť, ktorá sa vyžaduje takmer vo všetkých odvetviach – nielen v súvislosti s technológiami, ale aj vo finančníctve, v zdravotníctve, vo vede, dokonca aj v dizajne či poľnohospodárstve, pričom dopyt po ňom stále narastá. Deti a mladí ľudia, ktorí vedia, ako sa programuje, a chápu, ako fungujú technológie, majú určitú výhodu bez ohľadu na to, pre akú profesijnú kariéru sa nakoniec rozhodnú. Až 90 % pracovných miest dneška si vyžaduje digitálne zručnosti vrátane programovania.

        • Naša tradičná imatrikulácia
          • Naša tradičná imatrikulácia

          • Dňa 19. 10. 2023 sa konala naša tradičná imatrikulácia. Aj tento rok sme na pôde El Parku vítali nových prvákov. Do elbáckeho cechu tak pribudlo viacero nadšencov, ktorí sa už vyše mesiaca zoznamovali s novými spolužiakmi. Po slávnostnom akte nás privítal pán zriaďovateľ Ing. Emil Blicha a vo svojom slávnostnom prípitku nám poprial dobrú zábavu.

            O zábavu bolo skutočne dobre postarané a každý si prišiel na svoje. Po výbornej večeri sme prešli do prvého tanečného kola, kde nás DJ vôbec nešetril. Keďže išlo o tradičnú školskú akciu, program našich nováčikov nesmel chýbať. Zaujali nás športovým, speváckym, no najmä tanečným vystúpením. Za posledné roky to bol podľa mnohých najlepší program, ktorý rozprúdil skutočne všetkých, a tak sa už onedlho žiaci znova zvŕtali na tanečnom parkete.

            Počas imatrikulácie pán zástupca Mgr. Ľ. Zlatohlavý vyhlásil SuperElbáčku a SuperElbáka. Takýmto ocenením sa za búrlivého potlesku pýšili naši žiaci – Sofia Gičová a Andrej Buranovský.

            Imatrikulácia dopadla veľmi dobre. Celý večer sa niesol v priateľskej atmosfére a my sa už teraz tešíme na budúci rok.

            Žiacky školský parlament pri Súkromnej strednej športovej škole ELBA v Prešove

        • Lisovanie hrozna a ochutnávka muštu
          • Lisovanie hrozna a ochutnávka muštu

          • Aj v tomto školskom roku sa žiaci našej školy zúčastnili tradície lisovania hrozna na Nádvorí úspechov. Prváci sa spolu so svojimi pedagógmi stali súčasťou tejto tradície a dozvedeli sa viac o spôsobe spracovania tohto jesenného ovocia. Vďaka pánovi zriaďovateľovi Ing. Emilovi Blichovi a tohtoročnej bohatej úrode ružového hrozna, žiaci aj učitelia mali možnosť ochutnať lahodnú vitamínovú bombu v podobe šťavy zo sladkých, šťavnatých hroznových plodov. V sychravom a upršanom období, typickom pre jesenné dni, je práve tento mok veľmi vhodný na dobitie energie. Zvyšuje fyzickú i psychickú aktivitu, pomáha pri únave.

        • Cyklistický kurz II.A a II.C
          • Cyklistický kurz II.A a II.C

          • Cyklistický kurz sme absolvovali v druhom turnuse od 16. do 18. októbra 2023. Nič nás neodradilo od našej vášne pre bicyklovanie, ani ranné chladné počasie. Boli to skvelé zážitky, dobrodružstvá a oddych od školských lavíc. Celá skupina sme makali ako tímoví hráči a spoločne sme prekonávali výzvy. Atmosféra bola fantastická a úsmevy na našich tvárach hovorili za všetko. Ďakujeme všetkým za skvelú spoločnosť a nezabudnuteľné chvíle. Už sa tešíme na ďalšiu cyklotúru spolu!

        • Tamarin úspech na Hanse cup
          • Tamarin úspech na Hanse cup

          • Tamara Tokárová, žiačka III. C triedy vybojovala 3. miesto na 1000 m HANSE CUP – INTERNATIONAL OPEN – GOLDEN SUN AWARD – Rostock, Germany

            Gratulujeme !!!

        • Svetový deň výživy 2023
          • Svetový deň výživy 2023

          • Každý rok si 16. októbra, v deň výročia vzniku Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo pri OSN, pripomíname Svetový deň zdravej výživy. Tento rok bola jeho hlavnou témou VODA, ktorá tvorí 70 % povrchu Zeme, 80 % ľudského tela, je hnacou silou pre celú prírodu a je základom nášho jedla.

            Keďže v našich podmienkach sa s nedostatkom vody a potravín tak často nestretávame, rozhodli sme sa poukázať nielen na unikátne postavenie vody v ľudských životoch, ale aj na potrebu zdravého stravovania v školách a domácnostiach.

            Týždeň sme začali ochutnávkou doma dopestovaných jesenných odrôd ovocia, ktoré sú pre náš región typické. Tento rok si tak naši žiaci i učitelia mohli už vo vstupnej hale pochutnať na  hrozne, jabĺčkach či vlašských orechoch s horkou čokoládou, ktorá okrem iného zlepšuje náladu a znižuje stres, čo je niekedy v školskom prostredí naozaj veľmi dôležité.

            Týždeň sme zakončili každoročnou ochutnávkou zdravých receptov, ktoré si pre nás všetkých pripravili naši žiaci a obohatili ich servírovanie o informácie, prečo by práve nimi vybraná potravina nemala chýbať v žiadnom jedálničku.

            Na záver naša porota svojím hlasovaním rozhodla o najlepších receptoch. Na 3. mieste sa umiestnila trieda 1.A s nátierkou z pečenej mrkvy s karí korením, 2. miesto obsadila 2.C s chutnými mrkvovými taštičkami, ktoré boli plnené slivkovým lekvárom a víťazom sa stala trieda 1. M, ktorá si pre nás pripravila chutné a zdravé brokolicové krokety.  Na ich ďalšie zdravé, zaujímavé a hlavne chutné recepty sa budeme tešiť aj o rok.

        • Vo futsale postup z prvého miesta
          • Vo futsale postup z prvého miesta

          • V pondelok 16. októbra sa chlapci našej školy zúčastnili Oblastného kola vo futsale stredných škôl. Naši chlapci pod vedením Mgr. Radoslava Kubánku všetky tri zápasy výsledkovo zvládli a postúpili do finále Oblastného kola, ktoré sa bude konať 15. novembra 2023 v hale na Baštovej ulici.

            Reprezentovali nás: Michal Karč, Thomas Wolf, Marián Fedor, Jakub Krištof, Tadeáš Krištof, Mário Radatin, Maximilián Kišš, Tomáš Ohrzal, Adrián Jusko.

            SSŠŠ ELBA – Spojená škola Masarykova 4 : 0

            SSŠŠ ELBA – SZŠ sv. Bazila Veľkého 6 : 0

            SSŠŠ ELBA – SPŠ Stavebná 4 : 3

            Srdečne blahoželáme!!!

        • Cyklistický kurz II. M
          • Cyklistický kurz II. M

          • Ahojte, milí priatelia cyklisti!

            Chceli by sme s vami zdieľať naše neuveriteľné dojmy z cyklistického kurzu, ktorý sme absolvovali v rámci našej školy od 11. do 13. októbra. Boli to tri dni plné adrenalínu, zábavy a samozrejme, zdravej dávky cyklistiky.

            Deň prvý:

            Prvý deň bol nabitý vzrušením a odhodlaním. Naše dobrodružstvo začalo v Prešove, odkiaľ sme vyrazili smerom na Lipany a späť. Cesta nám ukázala krásy okolitej prírody a pomohla nám sa naladiť na cyklistický režim.

            Deň druhý:

            Druhý deň sme sa pustili do horskej etapy. Štartovali sme znova v Prešove a naším cieľom bol vysielač Dubník. Táto časť výletu nám dala možnosť skúsiť naše schopnosti v náročnejších horských terénoch a zároveň obdivovať úchvatné výhľady na okolité kopce.

            Deň tretí:

            Na tretí deň sme sa vybrali do lesného terénu. Naša trasa zahŕňala Prešov, Cemjatu, Bzenov, Radatice, Kvašnú vodu a nakoniec sme to zakončili na prešovskej kalvárii. Táto časť výletu nám ponúkla možnosť preskúmať krásy lesného prostredia a vychutnať si pokojnú atmosféru prírody.

            Celkovo sme počas týchto troch dní prešli vyše 150 km. Čo je úžasné, je nielen táto vzdialenosť, ale aj nastúpané metre, ktoré sme vyšliapali. Boli sme svedkami silnej partie a vzájomnej podpory medzi nami všetkými.

            Najlepšia časť však bola tá, že sme všetci dorazili späť do Prešova zdraví a šťastní. Nikomu sa nestalo nič zlé a všetci sme si užili tieto dni plné aktivity a dobrodružstva.

            Chceme sa poďakovať našim učiteľom a organizátorom za to, že nám umožnili zažiť túto úžasnú skúsenosť. Toto cyklistické sústredenie nám poskytlo nezabudnuteľné spomienky a posilnilo našu lásku k cyklistike. Tešíme sa na ďalšie dobrodružstvá na bicykloch a na ďalšie stretnutie s vami všetkými na cestách!

            S láskou a nadšením, SSŠŠ ELBA v Prešove

        • Mládežnícka konferencia IDEM DO TOHO!
          • Mládežnícka konferencia IDEM DO TOHO!

          • Mládežnícka konferencia IDEM DO TOHO! je projekt realizovaný v rámci projektu PODPORA – podporeného z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2022 – 2027“, ktoré administruje Iuventa – Slovenský inštitút mládeže.

            Mládežnícke konferencie sa organizujú už niekoľko rokov a sú určené prioritne základným organizáciám, ktoré pôsobia na stredných školách, s mladými ľuďmi vo veku 15 – 18 rokov. Stretávajú sa na nich aktívni mladí ľudia – členovia Detskej organizácie FÉNIX. o. z., ktorí sa zapájajú do aktuálneho diania v spoločnosti. Okrem toho sa zaujímajú o konkrétnu tému Mládežníckej konferencie, sú komunikatívni a radi sa podelia o svoje názory so svojimi rovesníkmi. Na Mládežníckej konferencii sa dozvedia veľa nových vecí v danej oblasti, rozšíria si svoje vedomosti a v neposlednom rade dostanú priestor na diskusiu. V rámci programu absolvujú besedy so zaujímavými, skúsenými a inšpiratívnymi ľuďmi. Tých sa budú môcť pýtať nielen na konkrétne otázky z danej oblasti, ale aj na ich príbeh a pracovnú kariéru.

            Mládežnícku konferenciu „Idem do toho“ dňa 11. 10. 2023 zorganizovali študenti zo Súkromnej strednej športovej školy ELBA v Prešove. Venovali sa téme zdravie a zdravý životný štýl – témam, ktoré považujú za veľmi dôležité v dnešnej uponáhľanej dobe. Mládežnícka konferencia IDEM DO TOHO sa konala v priestoroch El Parku. Táto konferencia sa niesla v duchu dodržiavania zdravého životného štýlu, dôležitosti zdravého stravovania, zdravej kuchyne, športu aj vznikajúcich chorôb pri nesprávnom životnom štýle.

        • Deň učiteľov UNESCO - oceňovanie EMANUEL
          • Deň učiteľov UNESCO - oceňovanie EMANUEL

          • Deň učiteľov sa v Slovenskej republike slávi od roku 1955 ako spomienka na narodenie Jana Amosa Komenského (28. 3. 1592) v mesiaci marec. V iných krajinách sveta si však pedagogickí pracovníci svoj deň pripomínajú 5. októbra.

            Výbor OSN pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO) tento deň v polovici 90. rokov minulého storočia vyhlásil za Medzinárodný deň učiteľov s cieľom pripomínať si spoločné podpísanie Odporúčania UNESCO a Svetovej organizácie práce o pracovných podmienkach vyučujúcich z 5. októbra 1966.

            Pri tejto krásnej príležitosti sa dňa 6. 10. 2023 uskutočnilo v priestoroch EL PARKU na pozvanie pána zriaďovateľa Ing. Emila Blichu posedenie a zároveň udeľovanie najvyšších ocenení EMANUEL.

            Učiteľské uznanie za Súkromnú strednú športovú školu ELBA bolo udelené:

            • PaedDr. PhDr. Márii JENČÍKOVEJ
            • Mgr. Kataríne VALKOVEJ

            Pracovné uznanie za Súkromnú strednú športovú školu ELBA bolo udelené:

            • Františkovi TRAMITOVI
            • Jozefovi MICHALENKOVI

            Srdečne blahoželáme!

        • Štrba race 2023
          • Štrba race 2023

          • Dňa 4. 10. 2023 sa naši žiaci Tatiana Blichová z 3.A, Natália Gutisová z 1.A, Juraj Lazorík z 2.A a Matúš Majirský z 1.M zúčastnili súťaže ŠTRBA RACE 2023 v prekážkovom behu žiakov a žiačok stredných škôl, ktorý sa uskutočnil v areáli skokanských mostíkov na Štrbskom Plese. V konkurencii 76 stredných škôl z celej SR družstvo našej školy obsadilo celkovo 6. miesto. Najlepší výsledok v súťaži jednotlivcov dosiahla Tatiana Blichová, ktorá obsadila skvelé 2. miesto spomedzi 162 súťažiacich, Matúš Majirský obsadil 19. miesto, Natália Gutisová 27. miesto a Juraj Lazorík skončil na 91. mieste. Oceňujeme našich reprezentantov za snahu, atletickú pripravenosť v náročných podmienkach členitej trate a zdolávanie prírodných prekážok. Srdečne blahoželáme!

        • Turistický kurz
          • Turistický kurz

          • V dňoch 25. - 27. septembra sa trieda 1.A zúčastnila turistického kurzu vo Vysokých Tatrách. Žiaci absolvovali vysokohorské turistiky, kde prekonávali sami seba. Spoločne sme zdolali Sliezsky Dom, Zbojnícku chatu, Popradské pleso a výstup do sedla pod Ostrvou. Spolu sme zažili veľa pekných dobrodružstiev a odnášame si veľa krásnych spomienok.

        • Európsky deň jazykov 2023 - 26. september
          • Európsky deň jazykov 2023 - 26. september

          • Aj tento rok sme s našimi žiakmi oslávili Európsky týždeň jazykov, ktorý sa niesol v duchu jazykovej a kultúrnej rôznorodosti.

            Na hodinách anglického, nemeckého a ruského jazyka sme diskutovali o tom, prečo je dôležité učiť sa cudzí jazyk a aké sú možnosti napredovania v cudzom jazyku. Hodiny sme spestrili súťažami, kvízmi a nahrávkami jazykov z celého sveta. Žiaci ukázali svoju kreativitu a výsledky ich prác môžete vidieť vo vestibule SSŠŠ Elba. Viac o aktivitách z hodín cudzích jazykov sa dočítate v októbrovom vydaní školského časopisu.