• Majstrovstvá Slovenska v maswrestlingu
          • Majstrovstvá Slovenska v maswrestlingu

          • V piatok 20. mája 2022 sa v EL Parku uskutočnili Majstrovstvá Slovenska v maswrestlingu súťaže družstiev chlapcov a dievčat stredných škôl. Súťaže sa zúčastnilo 8 chlapčenských a 3 dievčenské družstvá. Družstvo chlapcov v zložení (Patrik Guľaša, Martin Mesároš, Tristan Thimotei Randel, Jakub Feňuš) obsadilo v skupine druhé miesto a postúpilo do semifinále. V semifinále prehrali a nevydaril sa im ani zápas o 3. miesto a celkovo obsadili 4. miesto. 

            Družstvo dievčat v zložení (Timea Rajtíková, Lea Kočíková, Zuzana Krajňáková, Ema Tomaščinová) oba svoje zápasy suverénne vyhrali a stali sa majsterkami Slovenska v maswretlingu v súťaži družstiev stredných škôl v kategórii dievčat. Srdečne blahoželáme a pevne veríme, že pri tomto novom športe dievčatá budú pokračovať a budú zbierať aj ďalšie úspechy.

        • Rozlúčka s maturantmi
          • Rozlúčka s maturantmi

          • Mesiac máj sa na našej škole nesie v znamení ústnych maturitných skúšok. Už tradičnou sa v tomto období stáva rozlúčka maturantov s vedením školy, pedagogickým zborom a so žiakmi. V piatok 20. mája 2022 sme si na "Nádvorí úspechov" vypočuli príhovor našej maturantky Laury Kováčikovej, po nej slová Sone Janíčkovej, žiačky prvého ročníka Súkromnej strednej odbornej školy ELBA. Maturantom sa nakoniec prihovoril a poprial veľa síl aj pán zriaďovateľ, Ing. Emil Blicha.


            Štvrtákom prajeme šťastnú ruku na maturitnej skúške!

        • Majáles
          • Majáles

          • Tento rok sa nám konečne podarilo opäť po dvoch rokoch zorganizovať náš obľúbený školský ples - Majáles.

            Vo štvrtok 12. mája 2022 v popoludňajších hodinách sa priestory nášho EL Parku zaplnili. Znova sme mali možnosť obliecť si krásne šaty a spoločne si užiť tento krásny večer, ktorý bol pre niektorých z nás po prvýkrát.

            Otvorenie plesu odštartovali tanečnice so svojím vystúpením pod názvom “Pirátky”. Taktiež nesmel chýbať hlavný príhovor Ing. Emila Blichu, ktorý nám zaželal príjemnú zábavu. Po chutnej večeri  prišiel čas na zábavu a začal sa náš program. Ako prví sa nám predstavili žiaci zo Žiackej školskej rady Súkromnej strednej športovej školy ELBA svojou scénkou. Druhým číslom programu bolo tanečné vystúpenie Sofie Gičovej, žiačky 1. A triedy. Potom sme trochu zmenili žáner, pretože na parket sme pozvali nášho obľúbeného folkloristu Patrika Vaška. Záver programu patril žiačke 1. ročníka Súkromnej strednej odbornej školy - Diane Kryvomaz, ktorá predviedla svoje spevácke kvality.

            V rámci večera nechýbalo ani tradičné vyhlásenie výsledkov súťaže Superelbák/Superelbáčka a Kráľ/Kráľovná plesu. Po skončení programu sme to roztancovali ako správni športovci. Po pár tanečných kolách sme sa zabavili tombolou, v ktorej panovalo napätie počas žrebovania. Žiaci povyhrávali skvelé a užitočné veci.

            A s týmto úžasným pocitom po skvelom Majálese sa nevieme dočkať, kedy si ho zopakujeme na ďalší rok.

        • Za krásu slova - krajské kolo
          • Za krásu slova - krajské kolo

          • „Kto nepozná váhu slov, ten nemôže poznať ľudí“ Konfucius. Tento citát sa so mnou tiahne posledné dva týždne v súvislosti so školským a krajským kolom súťaže ,,Za krásu slova‘‘. Na školskom kole som sa umiestnila na 1. mieste. Veľmi ma to prekvapilo. Takúto súťaž som absolvovala prvýkrát. Krajskú súťaž organizoval Dom Matice slovenskej v Prešove a Krajská rada Matice slovenskej v Prešove v spolupráci so Súkromnou strednou odbornou školou ELBA. Konala sa v priestoroch Modrej telocvične na Smetanovej ulici v Prešove.

            Obidve kolá boli rozdelené na 3 časti. V prvom kole bolo našou úlohou napísať všeobecný test zo slovenského jazyka a literatúry. V druhom kole sme prednášali náš rečnícky prejav, ktorý sme si vopred pripravili na ľubovoľnú tému a v treťom kole sme si vyžrebovali náhodnú tému, mali sme časový rozsah 5 – 10 minút na to, aby sme napísali naše myšlienky, pocity a názory. Následne po uplynutí času sme šli odprezentovať náš prejav.

            Vypočula som si veľmi dobré témy. Či už tie, ktoré sme si pripravili vopred, alebo aj tie, ktoré sme si náhodne žrebovali. Zazneli témy ako: Vojna sa nás netýka?, Tradície môjho národa, Láska, Môj vzťah k starším a jeho dôsledky, Som hrdá Slovenka, Sociálne médiá a ich vplyv na svet a veľa ďalších zaujímavých tém. Z každého prejavu som si niečo vzala. Aj keď som nestála medzi víťazmi, som nesmierne vďačná, za túto skúsenosť. Vystúpila som zo svojej komfortnej zóny, skúsila som niečo nové a veľa sa toho naučila. Neľutujem to a určite by som do toho šla znova.

            Sofia Gičová, I. A

        • Deň bez školskej tašky na ELBE
          • Deň bez školskej tašky na ELBE

          • Školská taška je samozrejmosťou každého školáka/žiaka. Ako to však vyzerá, ak raz môžu žiaci prísť do školy bez nej? U nás na Súkromnej strednej športovej škole ELBA sme si to vyskúšali. A vyzeralo to takto...

        • Pestrofarebný máj
          • Pestrofarebný máj

          • Stavanie májov patrí medzi tradičné zvyky na Slovensku. V minulosti predstavovali máje symboly ochrany pred zlými duchmi a chorobami. Tento zvyk sa v zmenenej podobe udržal dodnes. V predvečer prvého mája chlapci stavajú svojim vyvoleným dievčatám pod okná mladé brezové výhonky, ktoré symbolizujú ich vážny záujem. Častokrát sa v súčasnosti stavia zväčša jeden ovenčený strom uprostred dediny alebo hlavného námestia. Táto tradícia je zvyčajne sprevádzaná aj spevom a tancom.

            Tento rok sme sa aj my opäť stretli na tradičnom stavaní májov – radostne naladení a vyhriati teplými slnečnými lúčmi. V areáli školy si našiel miesto aj ten náš máj ako symbol jari, prebúdzajúcej sa prírody, ale aj mladosti a hojnej úrody.

        • Skvelý Martin Gernát u nás
          • Skvelý Martin Gernát u nás

          • Dňa 27. apríla 2022 sme v našej škole mali veľmi vzácnu návštevu. Privítali sme medzi nami držiteľa bronzovej olympijskej medaily, hokejového reprezentanta Slovenskej republiky – MARTINA GERNÁTA, ktorý si aj pri svojich mnohých pracovných povinnostiach našiel čas a prijal pozvanie na besedu. Žiaci ho počúvali s veľkým záujmom, keď rozprával o svojich hokejových začiatkoch, o pôsobení v zámorí, dozvedeli sme sa mnohé zaujímavosti aj zo zákulisia olympijských hier a z jeho profesionálneho života hokejového obrancu. Samozrejme, bez rodinných väzieb beseda ostať nemohla, a tak sme si vypočuli aj niektoré detaily z jeho osobného života. 

            Martin, ďakujeme ešte raz za ústretovosť, skromnosť a aj za to, že si bol ochotný fotiť sa so svojou medailou skoro so všetkými našimi žiakmi a učiteľmi. Želáme Ti ešte veľa športových úspechov!