• Rozlúčka so školou
          • Rozlúčka so školou

          • 24. máj 2021. Chodby už nie sú viac prázdne, v priestoroch školy opäť zavládol ruch. Jediná trieda, ktorá ostala prázdna, bola tá naša. Na tento deň však tak skoro nezabudneme. Lúčili sme sa so školou, spolužiakmi, učiteľmi.

            Na Nádvorí úspechov spolu s nami stáli aj mladší žiaci, ktorí nám v tichosti závideli, že už máme po školských povinnostiach a útrapách. Vedzte však, milí žiaci, že na časy strávené na strednej škole nikdy nezabudnete. Práve im sme venovali prvú časť nášho rozlúčkového príhovoru. S odchodom sme sa zamysleli, čo nám dala škola. Dnes si uvedomujeme, že škola, to nie je len veľká budova plná neraz prísnych a nekompromisných učiteľov. Pod pojmom škola sa skrýva mladosť, slzy, smiech a oslobodzujúce zvonenie oznamujúce koniec hodiny. Je miestom  celoživotných priateľstiev, prvých lások, spoznávania vlastných kvalít či nedostatkov, skvelých zážitkov a neopakovateľných spomienok. Jednoducho povedané, škola popri vzdelávaní a vychovávaní, nám pomaly odhaľuje nástrahy súčasného sveta a pomáha pripraviť sa, nám mladým ľuďom, na plynulý vstup do dospelosti. V mene svojich spolužiakov sme sa poďakovali naším triednym učiteľkám Mgr. Pramugovej a Mgr. Vozarskej. Naše drahé triedne učiteľky, Jarmilka a Ivanka, nám vždy dokázali dobre poradiť, držali nad nami ochrannú ruku, nabehali toľké kilometre cez prestávky do triedy, aby sme ako kolektív fungovali, tak ako sa patrilo. Vedeniu školy sme poďakovali za to, že nám vytvorilo podmienky pre štúdium a športové aktivity na našej alma mater. Cteným profesorom sme vyslovili vďaku za stálu snahu formovať naše osobnosti. Nezabudli sme sa poďakovať ani ostatným zamestnancom školy, pani Skurkovej za trpezlivosť pri stratených kľúčoch od skrinky, vždy prítomnému pánovi Skurkovi v školskom bufete, dobre naladenej pani Danke na vrátnici, paniam kuchárkam za duple v jedálni, ospravedlnili sme sa aj paniam upratovačkám za nepozdvíhané stoličky v triedach a ocenili sme obetavú prácu vždy na niečom tvrdo pracujúceho pána školníka.

            Osobitne by sme chceli vyzdvihnúť príhovor pani učiteľky Olearník Štefanovej a pána učiteľa Kubánku, ktorý bol popretkávaný veľmi inšpiratívnymi myšlienkami. Najviac nás upútali slová pani učiteľky: „Lúčenie je chvíľa, v ktorej treba byť hrdinom, zatlačiť slzy, vysmiať sa snom, necítiť bolesť, necítiť krivdy, povedať: „zbohom", no nezabudnúť nikdy“.

            Skončila sa naša spoločná púť a začína sa púť jednotlivca. Avšak každý z nás, poznačený týmto súžitím na škole Elbe, bude, dúfam, vnášať nebojácneho športového ducha s odhodlaním vždy sa pobiť o víťazstvo do svojho života aj do ďalších študijných či pracovných kolektívov. Všetky spomienky na našu Elbu si uchováme v pamäti. Z celého srdca úprimne ďakujeme každému z vás.

            Fotoalbum

            Peter Milenky, 4.A

        • Stužkovanie maturantov
          • Stužkovanie maturantov

          • Prvý májový týždeň sa v exteriéri školy konalo slávnostné stužkovanie maturitných tried 4.A a Oktáva. Ďakujeme všetkým učiteľom, ktorí prijali naše pozvanie a sprevádzali nás pri posledných chvíľach na strednej škole. Roky 2020 – 2021 poznačili azda každého z nás, zmenili naše plány, hodnoty či myslenie. O to väčšmi nás potešilo, že sme sa po dlhom čase mohli vidieť s našimi profesormi na Nádvorí úspechov a aspoň symbolicky sa mysľou preniesť na stužkovú slávnosť. Chceli sme dodržať všetky tradície. Pred samotným stužkovaním sme sa poslednýkrát stretli na triednickej hodine a zapečatili triednu knihu. Nechýbal slávnostný nástup žiakov v sprievode hudby a následne sme dekorovali šerpami pána zriaďovateľa, pána riaditeľa a triedne učiteľky. Budúce maturantky z 3.A asistovali so saténovým vankúšom ozdobeným našimi vyšívanými stužkami triednym učiteľkám Mgr. Jarmile Pramugovej a Mgr. Ivane Vozarskej pri pripínaní stužiek. Vzápätí sme si s hrdosťou zaspievali študentskú hymnu Gaudeums igitur, ktorej melódia vznikla už v trinástom storočí v prostredí Bolonskej univerzity. Vypočuli sme si príhovory našich triednych učiteliek, pána riaditeľa i zriaďovateľa. Každý jeden z príhovorov obsahoval myšlienky a odkazy, ktoré  v nás rezonujú doteraz. Pán zriaďovateľ sa s nami rozlúčil citáciou zo športového slangu: „Zápas sa končí až vtedy, keď vyhráme.“ Na záver na znak našej úcty a vďaky sme učiteľom rozdali kvety a dary a absolvovali spoločné fotenie s celým pedagogickým zborom. Naše stužkovanie sme ukončili rozbitím hlineného džbánu v duchu tradície, ktorá už roky žije na stužkových slávnostiach. Každý z nás si odložil hlinený črep a veríme, že pohľad naň nás aspoň na chvíľu opäť vráti do školských lavíc a prinesie šťastie do budúcna.

            Fotoalbum Stužkovanie Oktáva

            Fotoalbum Stužkovanie 4.A

            Šimon Rimák, 8.G

        • V Národnom športovom centre Šamorín
          • V Šamoríne medzi najlepšími

          • Zatiaľ čo väčšina športovcov na Slovensku mohla trénovať iba v domácich podmienkach, najlepší z najlepších dostali šancu trénovať v bubline šamorínskeho X-bionic Sphere. Medzi nich sa radí aj naša žiačka sexty Nina Podracká.

            Ako slovenská reprezentantka v kickboxe dostala príležitosť zatrénovať si v národnom športovom centre po boku bojovníkov z celej krajiny. Trénovala počas týždňa od 26. apríla 2021. V rámci pobytu absolvovala veľké množstvo náročných tréningov v podobe atletiky, plávania, posilňovania či kickboxu, ale aj regeneráciu vo wellness či zábavu v kine alebo pri bowlingu. Povinnosťou bolo samozrejme PCR testovanie, ktorým sa celý program začal.

            Po tomto reprezentačnom sústredení sa Nina pripravuje na júnové Majstrovstvá SR, na ktorých sa pokúsi obhájiť medaile z minulého roka. Následne aj na Majstrovstvách Európy.

        • Tradičné stavanie mája
          • Tradičné stavanie mája

          • Posledný aprílový deň sa na našej škole každoročne viaže s ľudovou tradíciou “stavania mája”. Pestrofarebný máj je symbolom krásy, prebúdzajúceho sa života a samozrejme lásky. Je zároveň prejavom úcty a žičlivosti. Máj je pôvodne mladý stromček, najčastejšie smrekový, jedľový alebo brezový, ktorý bol symbolom boja zimy s jarou, symbolom obnovujúcej sa prírody. Neskôr máje stavali mládenci pred domom dievčaťa na vydaj. Aj my sme si náš máj ozdobili farebnými stužkami a spoločne ho vztýčili.