• Energia doma
          • Hľadá sa energia

          • Od 1. decembra 2020 odštartoval už 8. ročník celoslovenskej súťaže Hľadá sa energia!, ktorá je určená pre žiakov základných škôl a osemročných gymnázií. Toho roku sme sa do súťaže zapojili aj my so žiačkou z Tercie (Luciou Bogdaňovou) a žiačkami z Kvarty (Tamarou Chovancovou a Annou Tamarou Farkašovou), pod vedením pani učiteliek Voľanskej a Pramugovej. Na tímy čaká množstvo náročných úloh, ktoré preveria nielen vedomosti, ale aj tímovú spoluprácu, manuálnu zručnosť a kreativitu.

            Usporiadateľom súťaže je Západoslovenská energetika a. s.

            Časť Energia doma sa venuje štyrom hlavným témam:

            1. Čo je energia? – Žiaci sa dozvedia, čo je to energia a čo všetko môže byť zdrojom energie.
            2. Využitie energie – Žiaci majú objaviť veci v domácnosti, ktoré potrebujú energiu, a zistia, ako energia funguje a odkiaľ pochádza. Dozvedia sa tiež, aký rozdiel je medzi obnoviteľnými a neobnoviteľnými zdrojmi energie a ako si môžu vyrobiť jednoduchý elektrický obvod.
            3. Plytvanie energiou – Žiaci preskúmajú, ako by vyzeral jeden deň bez energie a budú hľadať spôsoby, ako sa dá zabrániť jej plytvaniu.
            4. Bezpečnosť – Žiaci sa stanú Superhrdinami, ktorí majú ochrániť ostatných pred nebezpečenstvom, ktoré na nich číha v kuchyni. Hľadajú veci, ktoré ohrozujú bezpečnosť, a následne sa dozvedia, ako sa dajú napraviť.

            Aké úlohy už dievčatá spracovali a čo nás ešte čaká?

            1. Úloha: Nevyspytateľný rok 2020

            V prvej úlohe bolo treba spracovať tému pandémie spôsobenej koronavírusom v 3 prezentáciách. Členky tímu si medzi sebou rozdelili 3 tematické okruhy – Emisie v roku 2020, Nové technológie, Nové vedomosti. Každá členka vypracovala na zvolený okruh prezentáciu v rozsahu maximálne 10 slajdov.

            Termín: do 31. 01. 2021

            2. Úloha: 28 dní

            Druhá úloha bola postavená na reálnom overení ako začať bojovať proti klimatickej kríze z vlastnej detskej izby, či domácnosti. Dievčatá počas 28 dní (4 týždne) poctivo doma recyklovali odpad a všetko natáčali. Výsledok poslali komisii.

            Termín: do 31. 03. 2021

            3. Úloha: Zoznámte sa, vodík

            Treťou úlohou je vytvoriť plagát o najmenšom chemickom prvku. Aj keď je vodík najmenším atómom, jeho vlastnosti sú neoceniteľné a využitie je pre ľudstvo obrovské. Pozorne študujú  jeho využitie v energetike, pátrajú po tom, čo je to vlastne palivový článok a ako funguje. Skúšajú predpovedať, či v budúcnosti nahradia autá so spaľovacím motorom práve tie na vodík. Alebo zvíťazia elektromobily? Pri svojom pátraní určite narazia na termíny ako zelený, sivý či hnedý vodík. Práve teraz skúmajú: má vodík vôbec farbu...?

            Termín: do 30. 04. 2021

            4. Úloha: Detektor obvodov – ešte nás len čaká...

            ...dievčatám držíme palce!