• Elbáci opäť zápolili v súťaži iBobor
          • Elbáci opäť zápolili v súťaži iBobor

          • Pred 16 rokmi založila v Litve prof. dr. Valentina Dagienė informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras (tento názov sa používa aj v angličtine na medzinárodných podujatiach) a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín. V školskom roku 2019/2020 sa konala súťaž v 54 krajinách.

            Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Hoci v každej zúčastnenej krajine prebieha súťaž trochu inak, organizátori zo všetkých krajín sa raz ročne stretnú, aby vytvorili spoločnú databázu úloh pre ďalší ročník súťaže. V roku 2020 sa stretnutie konalo virtuálne.

            Našu školu v tomto školskom roku reprezentovalo na súťaži 16 žiakov – 5 žiakov nižších ročníkov osemročného gymnázia a 11 žiakov z tried Kvinta, 1.A a 1.C. Veľmi nás teší, že viacerí sa prebojovali medzi úzku skupinu úspešných riešiteľov, ktorých v kategórii Junior bolo iba 27,9 % a v kategórii Kadet 40 %. Desať žiakov dosiahlo výsledok omnoho lepší než bol celoštátny priemer. Súťaže sa zúčastnili žiaci z 804 škôl.

            Najlepšie výsledky dosiahli:

            • Michaela Ižarová, Kvarta – 87. percentil
            • Slávka Ratvajská, 1.A – 87. percentil
            • Sofia Slosarčíková, Kvarta – 79. percentil
            • Marianna Novotná, 1.A – 72. percentil
            • Emília Žalúdeková, 1.A – 72. percentil
            • Šimon Matej, 1.A – 72. percentil
            • Lucia Bogdaňová, Tercia – 66. percentil
            • Wiliam Kišš, 1.A – 64. percentil
            • Janka Ondrejčáková, Kvinta – 63. percentil
            • Emma Lukáčová, 1.A – 59. percentil

            Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

        • Olympiáda v anglickom jazyku na ELBE aj tento rok!
          • Olympiáda v anglickom jazyku na ELBE aj tento rok!

          • Koniec novembra sa niesol v duchu preverovania vedomostí. A to nie iba na vyučovacích online hodinách, ale aj na OLYMPIÁDE V ANGLICKOM JAZYKU. Aj tento rok mali žiačky a žiaci našej školy možnosť overiť si, ako sú na tom ich jazykové kompetencie. Znova sa súťažilo v notoricky známych úlohách – čítanie s porozumením, gramatika a slovná zásoba.

            Celá olympiáda kvôli aktuálnej situácii prebehla tento rok úplne inak, než sme zvyknutí, a to online formou. Taká bola aj jej ústna časť, v ktorej mali súťažiaci podrobne opísať obrázok a taktiež vyjadriť svoj názor na nie úplne jednoduchú otázku. Otázky často skúšali nielen ich jazykové možnosti, ale hlavne ich názorové spektrum a morálne vlastnosti.

            Olympiády sa zúčastnili vybraní súťažiaci zo všetkých tried. Keďže sa súťažilo v troch kategóriách, udelili sme tri prvé miesta:

            • Marek Copák – 1. miesto v staršej kategórii
            • Tamara Eliášová – 1. miesto v strednej kategórii
            • Michaela Ižarová – 1. miesto v mladšej kategórii

            Miške, Tamare a Marekovi srdečne blahoželáme. Sú to naozaj veľmi zdatní angličtinári. Svoje schopnosti si overia na okresnom kole súťaže už v januári.

            Aj napriek dištančnému vzdelávaniu sa toho v škole deje skutočne mnoho a my sa tomu veľmi tešíme. Taktiež sa tešíme na ďalšie podujatia a súťaže.

            Vaše angličtinárky

        • Zvyšujeme záujem žiakov o programovanie
          • Zvyšujeme záujem žiakov o programovanie

          • V jeseni sa naša škola už tradične zapája do celoeurópskej aktivity Code Week EU. Nebolo tomu inak ani v tomto kalendárnom roku. Odbornou garantkou tohto podujatia na našej škole je PaedDr. Erika Petrašková, PhD. Európsky týždeň programovania je nezávislá iniciatíva, ktorej cieľom je priblížiť každému programovanie a digitálnu gramotnosť zábavnou a pútavou formou. Počas októbrových dní sa spájajú žiaci aj učitelia z celej Európy, aby sa dozvedali viac o programovaní a taktiež aj o algoritmickom myslení – zručnostiach, ako je otvorená spolupráca, tvorivosť a riešenie problémov. Tento rok prebiehali aktivity v dňoch 9. – 24. októbra 2020.

            Organizátori Európskeho týždňa programovania, rovnako ako jej účastníci, sú presvedčení o tom, že programovanie pomáha pochopiť rýchlo sa meniaci svet okolo nás, rozširovať vedomosti o fungovaní technológií a rozvíjať zručnosti a schopnosti, vďaka ktorým objavíme nové nápady a inovácie. Ak sa žiaci naučia programovať, posunie ich to do popredia digitálne vybavenej spoločnosti a získajú lepšie šance na úspech v súkromnom aj pracovnom živote. Týždeň programovania ponúka všetkým žiakom možnosť vyskúšať si digitálnu tvorbu. Slovensko sa tento rok zapojilo do Európskeho týždňa programovania prostredníctvom 129 programátorských podujatí, ktoré prebiehali na participujúcich školách.

            Prečo sa naša športová škola pravidelne zapája do Týždňa programovania? Dôvodov je viacero:

            1. Šírime informácie o význame programovania.
            2. Zvyšujeme záujem žiakov o programovanie a rozvíjanie digitálnej gramotnosti.
            3. Nadväzujeme partnerské vzťahy s ďalšími školami.
            4. Získavame podporu od iných organizátorov a učiteľov.
            5. Zvyšujeme tak prestíž a kredibilitu školy.

            Za to, že sme opäť výrazným spôsobom prispeli k úspechu Európskeho týždňa programovania nám bol aj tento rok udelený certifikát.