• Prešovské noviny píšu o našej talentovanej Emme
          • Prešovské noviny píšu o našej talentovanej Emme

          • Talentovaná Prešovčanka Emma Hympánová vyniká na ľade

            V rýchlokorčuľovaní je mladá Prešovčanka majsterkou Slovenska

            Korčuľovať začala ako trojročná. Talent zdedila po svojej mamke a dedkovi, ktorí v Prešove pred rokmi založili klub ŠKM Akademik. Emma ho reprezentuje výborne. Na pretekoch získala už približne 170 medailí a 25 pohárov. Má veľmi blízko k tomu, aby sa dostala do juniorskej reprezentácie. Porozprávali sme sa s ňou o jej úspechoch, ale aj o samotnom rýchlokorčuľovaní.

            Jazdí desiaty rok

            “Dedko aj mamka hrávali hokej. Veľa času trávili na ľade, neskôr sa začali venovať rýchlokorčuľovaniu. Keď som mala šesť rokov, založili klub ŠKM Akademik Prešov. Dedko je šéftréner, mamka trénerka. Oni ma k tomu priviedli a tiež aj moju o tri roky staršiu sestru. Rýchlokorčuliarka som už desiaty rok, iný šport som ani neskúšala,” opísala svoje začiatky Emma Hympánová.

            Na pretekoch jazdí všetky disciplíny 500 m, 1000 m, 1500 m aj štafety. “Rýchlokorčuľovanie sa robí na krátkej a dlhej dráhe. Ja sa venujem rýchlokorčuľovaniu na krátkej dráhe a to sa nazýva short track,” vysvetlila.

            Emma Hympánová (úplne vpravo) spolu so svojou rodinou ─ sestrou Alexandrou, mamou Blankou a dedkom Jaroslavom.

             

            Najdôležitejšia je technika

            Na to, aby mohla pretekať, potrebuje špeciálny odev aj korčule. “Pod pretekárskou kombinézou máme oblečenú neprerezavú kombinézu. Na krku máme neprerezavý nákrčník, aby pri pádoch nedošlo k úrazu. Potrebujeme mať aj prilbu, neprerezavé rukavice, holenné chrániče a korčule, ale iné ako majú hokejisti. Nože na korčuliach sú dlhšie a tenké len 1,1 mm, nie sú rovné, ale zahnuté do ľavej strany, teda na stranu, do ktorej korčuľujeme,” objasnila Emma.

            Povedala nám, že najvýznamnejšiu rolu hrá v rýchlokorčuľovaní faktor techniky. “Bez dobrej techniky sa ďalej nepohneme. Dôležitá je aj výbušnosť, sila, vytrvalosť, kondícia, rýchlosť.”

            To všetko Emma zvláda vďaka tvrdému a pravidelnému tréningu. “Trénujeme každý deň, niekedy aj dvojfázovo. Na začiatku máme vždy rozcvičku na suchu, potom rozkorčuľovanie. Trénerka nám povie, na čo bude tréning zameraný, či na vytrvalosť alebo na techniku. Ak trénujeme vytrvalosť, jazdíme veľa kôl, ak rýchlosť tak menej kôl, ale veľmi rýchlo. Ak pracujeme na technike, máme na to cvičenia. Pri nácviku techniky v zákrute používame vedrá, ktoré nám pomáhajú imitovať náklon, ktorý potrebujeme v zákrute, o vedro sa vlastne oprieme. Kondíciu zlepšujeme aj na špeciálnych atletických tréningoch.”

            K dobrým výsledkom jej pomáha aj športová škola

            Talentovaná športovkyňa navštevuje Súkromné športové gymnázium Elba, kde trénuje aj počas vyučovania. “Máme desať hodín telesnej výchovy týždenne, čo mi umožňuje trénovať dvojfázovo. Každý pondelok využívame bazén na regeneráciu po záťaži. Na Elbe mám vytvorené veľmi dobré podmienky na trénovanie. Využívame ľad neďaleko školy v PSK Aréne a taktiež posilňovňu v El parku, ktorá je tiež v blízkosti školy. Učitelia na škole sú veľmi ústretoví a nápomocní. Vždy, keď chýbam v škole kvôli pretekom, dovysvetľujú mi vymeškané učivo,” povedala Emma Hympánová.

            Je blízko k limitu do reprezentácie

            To, čo natrénuje, sa snaží zúročiť na pretekoch. Zúčastňuje sa popredných súťaží na Slovensku aj v zahraničí. Dosiahla už veľmi cenné úspechy. “Dvakrát som sa prebojovala do finále Európskeho pohára v Nemecku a Belgicku, kde som obsadila ôsme miesto. Účasť na tomto podujatí si veľmi cením. Podarilo sa mi získať prvé miesto na majstrovstvách Slovenska, čo je tiež úžasné,” pochválila sa šikovná mladá športovkyňa. Zlato získala aj na majstrovstvách Slovenska v inline korčuľovaní. “Pre nás je to doplnkový šport, venujeme sa mu v letnej príprave. Jazdí sa podobným systémom ako v short tracku, ale na inline korčuliach. Rýchlostné inline korčule majú väčšie kolieska ako bežné kolieskové korčule.”

            Emma na sebe aj naďalej tvrdo pracuje, rada by sa dostala do slovenskej juniorskej reprezentácie. “Na každej trati mám osobný rekord. Najdôležitejšia je päťstovka, pretože tam sa ide maximálnou rýchlosťou a podľa časov na tejto trati sa dá dostať do reprezentácie. Môj osobný rekord je 47 sekúnd a 756 stotín. Limit do juniorskej reprezentácie je 47 sekúnd, takže chýba mi už len veľmi málo. Rada by som sa dostala aj na majstrovstvá sveta juniorov.”

            Pomôže aj pohľad na trénerku

            K rýchlokorčuľovaniu patria aj pády, pri ktorých môže dôjsť k porezaniu sa navzájom. Na dráhe zvykne dochádzať ku kolíziám. Emme sa vážne zranenia, našťastie, vyhýbajú. Čo jej počas pretekov behá v hlave? “Rozmýšľam, ako súperky obehnem, či z vonkajšej, alebo vnútornej strany. Pomáha mi aj to, keď sa pozriem na trénerku, stíham si ju všímať na rovinke. Ukáže mi kedy mám zrýchliť, kedy zablokovať súpera. Na pretekoch sa stane, že spadnem, ale keďže okolo mantinelov sú ochranné matrace, tak to nie je až také bolestivé”.

            Pre koronavírus minulú sezónu ukončili skôr a v novej sezóne ešte do zahraničia nevycestovali, všetky preteky sa doteraz konali len na Slovensku. Emma a ďalší členovia klubu by sa v priebehu septembra mali zúčastniť na Slovenskom pohári. ŠKM Akademik má v súčasnosti 28 členov.

            Miroslava Baranová

             

            Článok bol uverejnený v My Prešovské noviny, 16. 9. – 21. 9. 2020, číslo 37, ročník 7, rubrika My Šport, strana 32.

             

        • Účelové cvičenie na Delni
          • Účelové cvičenie na Delni

          • 14. septembra 2020 sa na našej škole konalo cvičenie na ochranu života a zdravia. Miestom konania bolo prírodné kúpalisko Delňa. Vedúcim cvičenia bol Mgr. Milan Kundľa.

            Príprava žiakov bola vykonaná na hodinách športovej prípravy dňa 9. septembra 2020. Jednotlivé činnosti prebiehali na piatich stanovištiach, pod dohľadom učiteľov:

            • Dopravná výchova: PaedDr. Erika Petrašková, PhD., Mgr. Viera Voľanská Huntejová, Blanka Hympánová
            • Civilná ochrana: Mgr. Ivana Vozarská, Mgr. Katarína Valková, Mgr. Barbara Bačinská
            • Pohyb a pobyt v prírode, topografia: Mgr. Zuzana Petreková, PaedDr. Marcela Mrázová, Ing. Irina Leshko, PhD.
            • Zdravotná príprava: Mgr. Simona Kokindová, PhDr. Miloslava Olearník Štefanová, PaedDr. Miriam Berezovská
            • Technické činnosti a šport: Mgr. Radoslav Kubánka, Mgr. Richard Purdeš, Mgr. Jakub Gondžúr

            Cieľom cvičenia bolo upevnenie branno-športových vedomostí a zručností, upevnenie psychickej odolnosti a fyzickej zdatnosti žiakov, naučenie sa všetkých potrebných činností pri situáciách ohrozenia a získanie schopnosti poskytovať prvú pomoc.

            Cvičenie prebehlo v súlade s časovým harmonogramom, bez zdravotných komplikácií. Na záver ho Mgr. Milan Kundľa vyhodnotil. Žiaci si pochvaľovali pekné počasie, aj skvelú atmosféru, ktorá na cvičení vládla.